Home Receptai Kaip virti vištienos sultinį, kad jis būtų sveikas?

Kaip virti vištienos sultinį, kad jis būtų sveikas?

0
Kaip virti vištienos sultinį, kad jis būtų sveikas?

Kiekvieną kartą, kai man pasireikšdavo peršalimo požymiai, mama ar močiutė gamindavo vištienos sultinį. Įsisupusi į antklodę gurkšnodavau šiltą sultinį, o ryte jau būdavau sveika. Taigi, nieko keisto, kad teigiama, jog  sultinys turi gydomųjų savybių. Šiame produkte gausu vitaminų ir baltymų, tačiau visa tai bus išsaugoma tik tada, jei sultinys bus ruošiamas tinkamai.

Močiutė išmokė mane visų šio gydomojo eliksyro ruošimo subtilybių. Ji visada gamindavo sodrų, bet ne riebų, skaidrų ir aromatingą sultinį. Dabar tokį sultinį verdu ir savo šeimos nariams, jei jiems pasireiškia peršalimo požymiai. Sultinys teigiamai veikia virškinamąjį traktą, nervų, širdies bei kraujagyslių sistemų veiklą.

Kaip tinkamai paruošti vištienos sultinį?

Iš ko gaminti vištienos sultinį?

Iš vištienos, žinoma! Nors tai atrodo akivaizdu, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą vištieną. Parduotuvėse siūlomi broileriai nelabai tinka sultinio ruošimui. Jų minkšta mėsa labai greitai išverda, be to, joje yra labai mažai riebalų. Idealu, jei turite galimybę ruošti sultinį iš naminės vištienos, kurią galima virti kelias valandas ir iš jos paruošti tobulą sultinį.

Jei jums sunku rasti tokios vištienos, parduotuvėje galite įsigyti vištienos rinkinį sriubai. Jį sudaro vištienos skerdena ir kitos dalys, kurios paprastai išmetamos. Gerą sultinį taip pat galite paruošti iš sparnelių ar blauzdelių. Vis dėlto, sultinio ruošimui visiškai netinka vištienos krūtinėlė, nes taip tiesiog sugadinsite mėsą, o sultinys tikrai nebus pakankamai sodraus skonio.

Kokį vandenį pasirinkti?

Jei naudosite netinkamą vandenį, net ir iš geriausios vištienos nepavyks paruošti tobulo sultinio. Turbūt net nenorite galvoti apie tai, kad sultinys gali turėti chloro kvapą…  Būtent todėl vanduo iš čiaupo čia nelabai tiks. Sultinio ruošimui geriausia rinktis geriamąjį arba filtruotą vandenį.

Iš karto apskaičiuokite, kiek vandens reikės sultiniui, kad vėliau nereikėtų jo pilti papildomai. Šis iš pažiūros nekenksmingas veiksmas gali sužlugdyti visas jūsų pastangas. 1–1,2 kg sveriančiai vištienai reikės 5 litrų vandens. 1–2 litrai išgaruos gaminant. Vis dėlto, jei paaiškės, kad netinkamai apskaičiavote vandens kiekį, papildomai pilkite tik verdantį vandenį.

Kokiais prieskoniais pagardinti sultinį?

Nenaudokite pernelyg aitrų kvapą ir skonį turinčių prieskonių, nes jie sugadins natūralų sultinį. Geriausia rinktis kelis krapų stiebus be lapų, kuriuos įmeskite įį jau pagamintą sultinį. Jei norite, kad sultinys būtų sodresnio skonio, kartu su vištiena įdėkite stambiai pjaustytų svogūnų, morkų ir salierų.

Kada sūdyti sultinį?

Tikslaus atsakymo į šį klausimą nėra. Kai kas mano, kad druskos geriausia dėti gaminimo pradžioje. Kiti teigia, kad druskos reikėtų berti gaminimo pabaigoje. Mano patarimas: pasūdykite sultinį virimo pradžioje, o kai skystis užvirs, paragaukite. Jei druskos nepakanka, visada turėsite laiko įberti daugiau.

Ar reikia nugriebti putas?

Estetiniu požiūriu šis etapas yra labai svarbus. Vis dėlto, jei norite paruošti sveiką sultinį, kuriame gausu baltymų, geriau palikite putas. Jose yra daugiausia maistinių medžiagų. Kad skystis būtų skaidrus, pakanka mėsą virti ant silpnos ugnies, neleidžiant jai smarkiai užvirti. Pabaigoje sultinį perkoškite per kelis kartus perlenktą marlę.

Kaip laikyti sultinį?

Kai sultinys atvės, įdėkite į šaldytuvą. Čia jį galite laikyti 5 dienas. Jei norite prailginti sultinio galiojimo trukmę, jį galite įdėti į šaldiklį.

Paruoštą sultinį taip pat galite paversti sultinio kubeliais. Tiesiog išpilstykite paruoštą sultinį į ledo formeles. Kai ruošite sriubą, įmeskite paruoštą sultinio kubelį ir suberkite daržoves. Labai greitai paruošite skanią ir maistingą sriubą.

Man vištienos sultinys  labai primena stebuklingą gėrimą. Nors tai ir nėra panacėja nuo visų ligų, bet neabejotinai stiprina imuninę sistemą. Taigi, nepatingėkite ir paruoškite sultinio savo šeimai. Dabar jau žinote, kaip paruošti skanų ir sveiką sultinį.  Nepamirškite tuo pasidalinti su draugais!

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].