Sena moteris atskleidė mums mėtų sirupo receptą. Jis puikiai tinka virškinimui ir kai skauda skrandį. Taip pat sirupas gali padėti nuo kitų ligų (peršalimo, gripo, gerklės skausmo), be to, galite juo pagardinti vasarinius limonadus, pyragus. Šis sirupas turi būti laikomas vėsioje, tamsioje vietoje.
Sirupo poveikis:
- Palaiko virškinimą;
- Ramina pilvo skausmą;
- Mažina stresą;
- Padeda nuo galvos skausmo ir migrenos;
- Tinka gaiviesiems gėrimams, limonadams.
Ką daryti?
Ingredientai:
- 2 saujos mėtų lapelių;
- 1 citrina;
- 1 litras vandens;
- 750 g cukraus;
- 1 pakelis citrinos rūgštelės.
Gaminimas:
Mėtų lapelius ir citrinos griežinėlius sudėkite į šaltą vandenį ir leiskite pastovėti parą. Kitą dieną įdėkite cukraus ir užvirkite iki 70–75° C temperatūros, kad cukrus visiškai ištirptų. Tada sirupą supilkite į stiklainius ir leiskite atvėsti. Geriausia sirupą laikyti šaldytuve arba kitoje vėsioje vietoje.
Naminė kankorėžių uogienė. Miško skonis stiklainyje!
Močiutė nuo vaikystės mokė, kokia sveika yra kankorėžių uogienė: vaikams – šaukštelis, o suaugusiems – šaukštas. Todėl retai sirgdavome, o jei užklumpa peršalimas, pasveikstame per porą dienų. Ir kiekvieną pavasarį einame į mišką kankorėžių. Aš verdu daug uogienių, nes tikrai nenoriu sirgti.
Kankorėžių uogienė
Šiandien papasakosime puikų pušies uogienės receptą. Be to, ji pagerina imunitetą ir padeda kūnui susidoroti su kvėpavimo takų infekcijomis.
Profilaktiniais tikslais uogienė valgoma po 1 valgomąjį šaukštą, 1 kartą per dieną (vaikams po 1 arbatinį šaukštelį) 20 minučių prieš pusryčius. Ligos metu – 1 valgomasis šaukštas tris kartus per dieną.
Svarbiausias klausimas: kada rinkti pušies kankorėžius? Tai reikia padaryti nuo pavasario lygiadienio dienos (kovo 20 d.) Iki vasaros saulėgrįžos (birželio 21 d.). Geriausias laikas rinkti yra gegužės pradžia ir vidurys.
Kankorėžiai turi būti paimti jauni ir labai žali! Jie turėtų būti ne ilgesni kaip 4 cm, lengvai pjaustomi peiliu. Kūgius reikia nedelsiant perdirbti surinkimo dieną, kitaip jie patamsės ir taps netinkami.
Prieš ruošdami kankorėžius, užpilkite vandens ir nuplaukite po čiaupu, kad būtų galima nuplauti dulkes ir šiukšles. Galite virti uogienę bet kuriame patogiame inde, bet žemoje temperatūroje (80-90 laipsnių). Iš 2 kg kūgių gaunama 1,5–2 l gatavo produkto. O dabar pereikime tiesiai prie recepto.
Jums reikės:
- 80 kankorėžių (maždaug 800 g)
- 1,5–2 litrai vandens
- 1–1,5 kg cukraus
Gaminimas:
Nuplaukite kankorėžius ir užpilkite vandeniu.
Virkite vandenyje 40 minučių, tada leiskite pastovėti 10–12 valandų. Pasibaigus laikui, viską perpilkite per tris marlės sluoksnius (tai būtina norint sužinoti, kiek reikia cukraus), neišmeskite kankorėžių!
Ant 1 stiklinei nuoviro paimkite stiklinę cukraus. Virkite sirupą ant silpnos ugnies pusantros valandos.
Likus 20 minučių iki virimo pabaigos, į uogienę įpilkite kankorėžių.
Paruoštą uogienę išpilkite į sausus sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius.
Uogienės skonis yra saldus ir rūgštus, šiek tiek panašus į medų, tačiau turi ryškų spygliuočių poskonį ir aromatą.
Jei neturite laiko virti uogienės, šviežius pušies kankorėžius galite perpjauti per pusę ir supilti medų. Geriausia akacijų ar liepų. Įdėkite stiklainį ant palangės, bet ne tiesiai į saulės spindulius. Kiekvieną dieną purtykite sirupą, jis bus paruoštas per 2–3 mėnesius.