1. Vengriškas guliašas
Reikės :
1 kg jautienos
1 paprikos
1 svogūno
5 skiltelių česnako
2 šaukštų augalinio aliejaus
1 baziliko lapelio
¾ arbatinio šaukštelio druskos
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
3 šaukštelių čili miltelių
300 ml jautienos sultinio (gali būti sultinys kubeliais) arba vandens
3 šaukštų pomidorų pastos
Gaminimas :
Jautiena supjaustykite kubeliais 3-4 cm pločio, bet papriką ir svogūnus – smulkiais kubeliais. Susmulkinkite česnaką.
Įkaitinkite gilią keptuvę arba didelį puodą. Pakepkite svogūnus ir papriką 5-6 minutes. Tuomet suberkite bazilikų lapelius ir česnakus, kepkite apie 1 minutę.
Keptuvėje apkepkite jautieną. Įberkite druskos, juodųjų pipirų ir čili miltelių.
Kepkite 5 minutes. Supilkite pomidorų pastą. Kai užvirs, primažinkite kaitrą ir 1,5-2 val. troškinkite.
2. Rusiškas jautienos guliašas
Reikės :
500 g jautienos
1 svogūno
1 šaukštelio augalinio aliejaus
2 šaukštų sviesto
2 šaukštų miltų
1 arbatinio šaukštelio pomidorų pastos
1 l vandens
1 baziliko lapelio
Druskos ir pipirų – pagal skonį
Gaminimas :
Jautieną supjaustykite apie 3 cm pločio gabaliukais, svogūną – pusžiedžiais.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitintą keptuvę suberkite svogūnus ir kepkite 6-7 minutes. Sviestą su miltais ištirpdykite atskiroje keptuvėje, kol jie taps tamsiai rudos spalvos.
Supilkite pomidorų pastą ir pakaitinkite dar 1–5 minutes. Įpilkite 2 šaukštus vandens, gerai sumaišyti, kad neliktų gumuliukų.
Paruoštą pomidorų padažą supilkite ant mėsos ir dar kartą užpilkite vandens. Suberkite bazilikus, druską ir pipirus. Troškinkite uždengę apie 1,5 val.
3. Jautiena su morkomis
Reikės :
500 g jautienos
2 svogūnų
kelių morkų
1 saliero stiebo
1 česnako skiltelės
įvairių prieskoninių žolelių
3 šaukštelių paprikos miltelių
1 arbatinio šaukštelio raudonėlio arba mairūno
½ šaukštelio kmynų
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio augalinio aliejaus
3 šaukštelių miltų
1 baziliko lapelio
3-4 žirnelių juodųjų pipirų
120 ml raudonojo vyno
1 litro jautienos sultinio (gali būti kubeliais) arba vandens
Gaminimas :
Supjaustykite jautieną 3-4 cm pločio juostelėmis, supjaustykite morkas ir susmulkinkite daržoves. Susmulkinkite česnaką.
Susmulkinkite prieskonines žoleles. Sumaišykite paprikas su raudonėliu ir kmynais. Suberkite viską į plastikinį maišelį ir pašaldykite 20-30 minučių.
Įkaitinkite keptuvę ar didelį puodą ant vidutinės kaitros. Supjaustytus svogūnus, morkas ir salierą kepkite apie 5-7 minutes.
Tada suberkite jautieną ir miltus, ir kepkite, kol jie yra pagels. Visada maišykite.
Į keptuvę suberkite bazilikus ir juoduosius pipirus. Supilkite vyną ir sultinį.
Atkreipkite dėmesį, kad mėsa su daržovėmis turi būti visiškai užpilti skysčiais. Jei sultinio nepakanka, galima įpilti šiek tiek vandens.
Kai viskas užverda, uždėkite dangtį ir dar virkite apie 1 valandą Papuoškite patiekalą žalumynais.
4. Bulvės ir morkos su jautiena
Reikės:
700 g jautienos
1 morkos
5-6 vidutinių bulvių
2 svogūnų
2 arbatinių šaukštelių sviesto
1 šaukštelio kmynų
2 šaukštų paprikos miltelių
2 šaukštų miltų
maltų pipirų
500 ml jautienos sultinio (gali būti kubeliais) arba vandens
2 šaukštų pomidorų pastos
Gaminimas:
Susmulkinkite jautieną maždaug 3 cm juostelėmis, supjaustykite morkas ir bulves stambiais gabaliukais. Supjaustykite svogūną.
Pasiruoškite gilią keptuvę arba didesnį puodą, supilkite augalinį aliejų ir pakepkite svogūnus 3-5 minutes, tada suberkite kmynus.
Į jautieną suberkite miltus, druską ir pipirus, viską suberkite ant svogūnų ir kepkite 2-3 minutes.
Paskui supilkite pomidorų pastą ir sudėkite bulves bei morkas. Kai užvirs, uždenkite, ir troškinkite nuo 1,5 iki 2 valandų.
5. Jautiena su šonine
Reikės:
1 kg jautienos
3 svogūnų
1 morkos
Šiek tiek lapinių daržovių
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio miltų
100 g šoninės
6 skiltelių česnakų
1 šaukštelio augalinio aliejaus
2 šaukštų pomidorų pastos
2 arbatinių šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių
1 arbatinio šaukštelio anyžių miltelių
4 baziliko lapelių
1200 ml vandens
Gaminimas :
Jautieną supjaustyti apie 4 cm juostelėmis, susmulkinti svogūnus. Paimkite citrinos žievelę ir sutarkuoti. Supjaustyti lapines daržoves.
Daržoves ir pjaustytą mėsą apibarstykite miltais. Supjaustykite šoninę, česnakus susmulkinkite su peiliu arba su smulkintuvu.
Gilioje keptuvėje ar didesniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Kepkite jautieną 6-8 minutes, kad būtų apkepusi.
Jei mėsos yra daug, ją galima iškepti per kelis kartus. Iškepus išimkite mėsą. Likę ingredientai kepami su česnakais maždaug 3-4 minutes.
Sudėjus pomidorų pastą, pakepkite dar 1–2 minutes. Į paruoštas daržoves suberkite jautieną, papriką, anyžius, baziliko lapelius, citrinos žievelę ir 1 litrą virinto vandens.
Troškinkite apie 1 valandą uždengę, ant nedidelės kaitros. Tada suberkite svogūnus ir likusį karštą vandenį, dar patroškinkite 30 minučių.
Paruoštą patiekalą sudėkite į lėkštes ir papuoškite daržovėmis.
Skanaus!