Parduotuvėje sunku rasti duonos, kurios skonis būtų toks pat puikus kaip namuose keptos. Tokie savo rankomis kepti kepiniai yra aromatingesni ir skanesni nei duonos gaminiai iš parduotuvės. Tuo įsitikinsite, jei pabandysite išsikepti naminę duoną kepimo rankovėje.
Norint pradžiuginti artimuosius šviežiai iškepta duona, reikia tik pačių nebrangiausių ingredientų, kurių galima rasti bet kurioje virtuvėje. Taip pat reikės šiek tiek pastangų ir įgūdžių. Rezultatas – beprotiškai minkšta duona su traškia plutele!
Naminė duona kepimo rankovėje: kepimo būdas
Šis receptas įdomus tuo, kad tešlą pirmiausia reikia įdėti į kepimo rankovę ir tik tada pašauti į neįkaitintą orkaitę. Dėl šios mažos gudrybės duona tampa neįtikėtinai kvapni ir minkšta.
Sudedamosios dalys
- Vanduo 400 ml
- Cukrus 1 šaukštelis
- Mielės 25 g
- Druska 1,5 valgomojo šaukšto
- Kvietiniai miltai 650 g
- Saulėgrąžų aliejus 3 šaukštai.
Paruošimo būdas
Šviežias mieles ištirpinkite šiltame vandenyje. Įberkite cukraus. Kruopščiai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15 minučių.
Į mišinį įberkite rupios druskos ir įpilkite saulėgrąžų aliejaus. Persijokite miltus ir suberkite juos į mieles su vandeniu.
Užminkykite tešlą. Tešla neturėtų lipti prie rankų. Minkykite apie 5 minutes.
Gilų dubenį patepkite saulėgrąžų aliejumi ir sudėkite į jį tešlą. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite valandai šiltoje vietoje.
Po valandos išminkykite tešlą. Tada dar valandai padėkite ją į šiltą vietą.
Pabarstykite jos paviršių miltais. Padalykite tešlą į dvi dalis, kiekvieną dalį išminkykite rankomis.
Suformuokite du kamuoliukus. Juose peiliu padarykite įpjovas.
Sudėkite tešlos rutuliukus į kepimo rankovę ir ją užriškite. Padėkite ant kepimo skardos ir palaikykite šiltai dar 15 minučių.
Įdėkite kepaliukus į orkaitę jos neįkaitinę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50-60 minučių.
Išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Prakirpkite kepimo rankovę. Leiskite duonai atvėsti.
Viskas baigta! Prie arbatos nėra nieko skanesnio už neseniai iš orkaitės ištrauktą, riekelėmis supjaustytą, sviestu pateptą ir lengvai pasūdytą duonos riekelę. Tai skanus ir paprastas sumuštinis, kurio niekas negalėtų atsisakyti.
Skanaus!