Ši duona tikrai taps jūsų mėgstamiausia. Ji labai gardžiai kvepia, o jos skonis – tiesiog pasakiškas. Būtinai išsisaugokite receptą, kad galėtumėte juo pasidalinti su kitais.
Ingredientai:
- 2 su puse puodelio (625 ml) šilto vandens;
- 1 šaukštas sausų mielių;
- 1 šaukštas cukraus;
- 6 puodeliai (1 500 ml) miltų;
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
- 1/4 puodelio (65 ml) ištirpinto sviesto.
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį įpilkite 1/2 puodelio karšto vandens. Sudėkite mieles ir cukrų. Palikite pastovėti kokias 5 minutes, kol mielės pradės reaguoti.
2. Supilkite likusį vandenį ir pusę miltų. Gerai išmaišykite.
3. Supilkite likusius miltus, druską ir sviestą. Išmaišykite.
4. Leiskite tešlai pastovėti maždaug 8 minutes, tuomet suformuokite rutulį ir padėkite į dubenį.
5. Uždenkite dubenį medvilniniu skudurėliu ir palikite pastovėti 1,5 valandos, kol tešla padidės dvigubai.
6. Pasibaigus šiam laikui, vėl išimkite tešlą.
7. Paminkykite ir vėl padėkite į dubenį, uždenkite ir palikite pastovėti dar valandą.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 190° C laipsnių.
9. Kepkite 30-35 minutes.
10. Palaukite, kol iškepusi duona atvės, supjaustykite ją ir mėgaukitės. Jei išsikepėte labai daug duonos, galite ją užsišaldyti ir sunaudoti vėliau!
Skanaus!
Itališka „Ciabatta“ duona, išsikepkite ją savo namuose patys!
„Ciabatta“ duonoje yra stebėtinai mažai kalorijų. Tai rodo, kad tinkamai paruoštuose tokio tipo kepiniuose yra daug mažiau angliavandenių nei kituose. Ir viskas dėka ilgalaikio rūgimo: tešla ilgai gaminama, ir per tą laiką joje susidaro naudingosios rūgštys.
Kaip ir daugelį itališkų patiekalų , šią duoną galima ir reikia gaminti namuose! Be jokio duonos aparato ar specialaus sūrio. Todėl mes atkreipiame jūsų dėmesį į „Ciabatta“ receptą, pagal kurį ji gausis nuostabi, su traškia auksine pluta.
Jums reikės:
- Kvietiniai miltai 450 g
- Vanduo 400 ml
- Mielės 2 g
- Druska 1 šaukštelis
Gaminimas:
Išsijokite miltus (400g) į didelį dubenį su aukštais kraštais, kuriame minkysite tešlą. Įpilkite druskos ir išmaišykite.
Supilkite mieles į šiltą vandenį (viskas gerai, 2 g mielių ir 400 ml vandens). Tada lėtai į miltus įpilkite vandens su mielėmis, sumaišykite, kad gautųsi tešla.
O dabar pagrindinis dalykas: indą uždenkite audiniu ir palikite tešlą fermentuotis kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų (daugiausia 20). Dėl šios priežasties tešla pasirodys tokia, kokia turėtų būti tikra „Ciabatta“.
Ant stalo supilkite likusius 50 g miltų, atsargiai išklokite tešlą ant stalo, šiek tiek minkykite ir uždenkite. Leiskite pastovėti dar 2–3 valandas.
Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių. Tešlą sudėkite į karštą formą. Ir įdėkite į orkaitę. Įdėkite karšto vandens indą orkaitės apačioje.
Kepkite duoną 20 minučių. Tada pašalinkite vandens indą ir kepkite dar 15 minučių.