Austrijoje žinomas desertas gaunamas išplakus baltymus su cukrumi. Dar prieš karantiną man pavyko aplankyti Mocarto tėvynę Zalcburgą. Aš įsimylėjau ne tik šio nuostabaus miesto gamtos grožį, bet ir desertus.
Ilgą laiką nedrįsau ruošti paslaptingiausio austrų deserto, kol negavau šio recepto. Posakis „Velnias nėra toks baisus, kaip jis atrodo“ visiškai apibūdina šio deserto paruošimą.
Išvaizda desertas simbolizuoja 3 kalvas, kurios supa Zalcburgą, o cukraus pudra yra snieguotos viršūnės. Tradiciškai Zalcburgo desertas patiekiamas su spanguolių sirupu arba grietinėle. Na, man labai patiko šis desertas su mamos avietėmis.
Šiandien pasidalinsime instrukcijomis, kaip pasigaminti neįprastą desertą iš plaktų baltymų. Desertas švelnesnis už debesis!
Jums reikės:
- 100 g cukraus
- 5 kiaušinių
- 50 g aviečių
- 2 šaukštų miltų
- 1 valgomojo šaukšto krakmolo
- 0,5 šaukštelio vanilės esencijos
- citrinos žievelės
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- cukraus pudros
Sirupui reikės:
- 50 g aviečių
- 40 ml grietinėlės
- 10 g cukraus
Gaminimas:
Atskirkite trynius nuo baltymų. Jums reikės 5 baltymų ir 3 trynių. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų, tada, toliau plakdami, supilkite cukrų.
Supilkite trynius į atskirą dubenį, įberkite ten pat citrinos žievelės ir vanilės esencijos. Gerai išmaišykite, palaipsniui sudedant ir baltymų putas. Suberkite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Viską švelniai sumaišykite su silikonine mentele.
Kepimo indą patepkite nedideliu sviesto gabalėliu, tada įpilkite pusę masės. Ant viršaus tolygiai paskleiskite avietes ir tada suformuokite tris smailes nuo antrosios masės pusės (atminkite, kad tai yra kalnai aplink Zalcburgą, ir jų yra tik trys).
Kepkite desertą orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 20 minučių.
Atkreipkite dėmesį, kad smailės turėtų būti rusvos, bet ne rudos. Jei kalvos parudavo per greitai (per anksti), sumažinkite orkaitės temperatūrą. Tik svarbiausia – neatidarykite orkaitės iki proceso pabaigos, kitaip viskas susmegs.
Kol desertas kepa, galite paruošti aviečių užpilą. Norėdami tai padaryti, atskirame inde šakute sutrinkite avietes. Išplakite grietinėlę ir cukrų, ir sumaišykite su avietėmis.
Kai desertas jau bus iškepęs, apibarstykite jį cukraus pudra. Patiekite su aviečių užpilu. Skanaus!
O norint išsamiau susipažinti su šiuo receptu, žiūrėkite vaizdo įrašą. Tai padės suvokti nuostabaus maisto gaminimo meno grožį ir lengvai pavers jus tikru meistru virtuvėje.