Sveiki visi! Šiame straipsnyje jums pasakysime, kaip pasigaminti „Napoleono” tortą namuose. Kiekviena patyrusi namų šeimininkė turėtų mokėti paruošti šį garsų kulinarinį šedevrą. Juk tortas toks skanus.
TORTAS „NAPOELONAS”
Tortą gaminsime iš paprastos tešlos. Bet receptas nebus labai paprastas. Žingsnis po žingsnio analizuosime visas torto gaminimo subtilybes. Jei kuri nors informacija lieka neaiški, straipsnio pabaigoje rasite naudingą vaizdo įrašą, kuriame viskas paaiškinta ir parodyta vizualiai.
Kremui reikės:
- 150 g cukraus
- 60 g miltų
- 2 kiaušinių
- 500 ml pieno
- 80 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
Tešlai reikės:
- 500 g sijotų miltų
- 300 ml karšto vandens
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio druskos
- 1 valgomojo šaukšto aliejaus
Tešlai aptepti:
- 7–8 šaukštų aliejaus
- 100-120 g sviesto
Gaminimas:
Pirmiausia pradėkite ruošti kremą. Į pieną įpilkite vanilės ekstrakto ir perkelkite jį ant viryklės. Užvirkite: nepamirškite maišyti, kad nepridegtų. Tuo tarpu sumaišykite miltus ir cukrų, įmuškite kiaušinius ir kruopščiai sumaišykite. Kai pienas užvirs, palaipsniui supilkite jį į paruoštą kiaušinių mišinį ir išmaišykite.
Tada vėl perpilkite gautą mišinį atgal į puodą ir padėkite ant viryklės. Virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kad masė nepridegtų. Mišiniui užvirus ir sutirštėjus, nukelkite puodą nuo ugnies – kremas paruoštas. Dabar reikia perpilti kremą į dubenį, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve, kad kremas tinkamai atvėstų. Beje, jei kreme yra gabalėlių, tai nėra baisu – vėliau masę plaksime mikseriu.
Tešlos gaminimas
Dabar pradėkime ruošti tešlą. Į karštą vandenį įpilkite kepimo miltelių ir druskos, sumaišykite su sijotais miltais. Ten įpilkite šaukštą augalinio aliejaus ir minkykite tešlą. Pirmiausia galite maišyti šaukštu, o paskui rankomis. Iš tešlos pagaminkite „dešrą“ ir supjaustykite į 3 lygias dalis.
Paimkite pirmąjį gabalėlį ir suformuokite lakštą. Įdėkite tešlą į lėkštę, gausiai suteptą augaliniu aliejumi. Ant viršaus užpilkite ir pakankamą kiekį aliejaus – nebijokite persistengti. Ant viršaus uždėkite antrą lakštą, iškočiotą iki tokio paties dydžio. Užpilkite aliejumi. Tą patį padarykite ir su trečiu lakštu. Viską uždenkite maistine plėvele ir palikite 20-25 min. Kuo ilgiau tešla stovės, tuo lengviau bus su ja dirbti toliau.
Norėdami sutepti tešlą, paimkite apie 100 gramų sviesto. Jums taip pat reikia krakmolo, kad galėtumėte pabarstyti viršuje. Ant stalo užpilkite šiek tiek aliejaus ir gerai paskirstykite jį ant viso paviršiaus. Apverskite tešlos lakštus ir paimkite tą, kuris yra viršuje. Pasidėkite ant stalo. Ištampykite tešlą rankomis per visą stalą, kol ji taps visiškai plona ir skaidri. Paimkite 30-40 gramų sviesto ir paskleiskite jį visame tešlos paviršiuje. Ant viršaus šiek tiek pabarstykite tešlą krakmolu (apie 1 šaukštelį).
Suvyniokite tešlą į ritinį, kruopščiai sutepdami kraštus augaliniu aliejumi. Palaukite 10 minučių. Tuo tarpu darykite tą patį su kitais dviem tešlos lakštais. Kiekvieną iš jų palikite pastovėti 10 minučių. Praėjus laikui, paimkite pirmąjį ritinį, išlyginkite jo kraštus. Tada pakartokite tą patį su antru ir trečiu. Visus lakštus palikite dar 10 minučių. Dabar kiekvieną lakštą iškočiokite. Ir po vieną paskleiskite ant apverstos kepimo skardos – tešlą bus patogiau išimti, ji geriau paruduos aplink kraštus. Pašaukite į įkaitintą orkaitę 25 minutėms. Kepimo skardą geriausia padėti ant 2-os lentynos.
Išimkite kremą iš šaldytuvo ir į jį įpilkite lydyto sviesto. Kremą išplakite mikseriu. Aštriu peiliu nupjaukite kepinio kraštus, kurių mums reikės dekoravimui. Nupjaustytus kraštus, lengvai padaužykite kočėlu. Nereikia trinti iki miltų, užteks iki įvairaus dydžio trupinių.
Laikas sutepti tortą. Užtepkite šiek tiek kremo ant paviršiaus, kur surinkinėsite tortą, kad tortas neslystų. Uždėkite pirmąjį biskvitą ir sutepkite jį kremu – 1/3 visos masės, maždaug 3 didelius šaukštus. Pakartokite viską su kitais biskvitais. Pabarstykite gautus trupinius ant viršaus. Geriausia desertą gaminti vakare, tuomet iki ryto tortas geriau susigers ir tešlos lakštai nebus sausi.
Receptas yra gana sudėtingas ir užtrunka šiek tiek laiko, todėl žemiau rasite vaizdo įrašą, kuriame galite aiškiau pamatyti, kaip gaminamas šis legendinis tortas.
Žinoma, „Napoleono” gamyba reikalauja laiko ir kantrybės, tačiau tokio naminio torto skonio negalima palyginti su jokiu pirktiniu desertu. Svečiai tikrai bus patenkinti. Skanaus!