Sutikite, po varginančios darbo savaitės sunku save motyvuoti kulinariniams žygdarbiams. Todėl šeštadienį skiriu paprastiems naminiams patiekalams. Vienintelė išimtis yra kepiniai, dėl kurių visa šeima yra pamišusi. Purios bandelės su chalva pavergs jus nuo pirmojo kąsnio. O vyras ir vaikai prašys jų kiekvieną savaitgalį!
Kai pirmą kartą perskaičiau receptą, atidėjau jį į šalį. Gaminimo procesas atrodė per ilgas. Tačiau greitai nusprendžiau išbandyti savo jėgas. Dabar kiekvieną šeštadienį kepu bandeles su chalva ir džiovintais abrikosais. Receptą išmokau mintinai, o tešlą jau minkau mechaniškai. Šį kepinį rekomenduoju išbandyti ir jums!
Jums reikės:
- Kvietinių miltų 570 g
- Kiaušinių 2 vnt.
- Pieno 100 ml
- Mielių 12 g
- Druskos 1 šaukštelio
- Saulėgrąžų aliejaus 50 ml
- Chalvos 50 g
- Džiovintų abrikosų 10 vnt.
- Cukraus 5 šaukštų
- Sviesto tešlai aptepti
Gaminimas:
Mieles sutrinkite su 1 valgomuoju šaukštu cukraus. Palikite mišinį dubenyje porai minučių. Tada įmuškite kiaušinį, įberkite dar 4-5 šaukštus cukraus, užpilkite šiltu pienu ir augaliniu aliejumi. Išmaišykite.
Minkant įpilkite šiek tiek miltų ir druskos. Berkite miltus palaipsniui, kad tešla nebūtų per kieta. Ji turėtų būti minkšta, bet pakankamai tvirta.
Kai maišyti tešlą dubenyje taps sunku, perkelkite ją ant darbinio paviršiaus. Minkykite dar 5 minutes, tada įdėkite į aliejumi suteptą dubenį. Aptepkite aliejumi ir tešlos paviršių.
Padėkite tešlą į šiltą orkaitę mažiausiai 2 valandoms. Per šį laiką tešla kildama turėtų padvigubėti. Paruoštą tešlą pasidėkite ant stalo. Šiek tiek ištampykite ją rankomis.
Dabar tešlą iškočiokite į ploną stačiakampį. Sutrupinkite ir išbarstykite chalvą tešlos viduryje. Galite naudoti šiek tiek daugiau chalvos, nei nurodyta.
Uždenkite chalvą dešine stačiakampio puse. Tešlos dalį, kuria uždengėte chalvą, ištepkite sviestu ir pabarstykite džiovintais abrikosais. Prieš tai jie turi būti išmirkyti ir susmulkinti.
Džiovintus abrikosus uždenkite kairiąja stačiakampio puse. Šiek tiek iškočiokite ruošinį, uždenkite plastikiniu maišeliu. Palikite 10 minučių, tada nuimkite maišelį ir supjaustykite gaminį į 8 dalis.
Kiekvieną paruoštą juostelę susukite į virvelę, tada suvyniokite ratu ir užtvirtinkite kraštus. Turėsite 8 žiedus. Perkelkite juos į kepimo skardą ir uždenkite rankšluosčiu.
Po 30 minučių sutepkite ruošinius kiaušinio ir pieno plakiniu. Bandeles kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Kol bandelės dar karštos, aptepkite jas sviestu.