Slyvos yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuris po perdirbimo išlaiko daugumą naudingų savybių. Iš slyvų galima gaminti skanias cukatas. Tai yra vitaminų šaltinis, kurio taip trūksta žiemą.
KAIP PASIGAMINTI CUKATŲ
Jums reikės:
- 4 kg slyvų be kauliukų
- 1,5 kg cukraus
- 1 stiklinės vandens
- 0,5 šaukštelio citrinos rūgšties
Gaminimas:
Norėdami namuose pasigaminti cukruotų slyvų, peiliu pašalinkite sėklas iš nuplautų vaisių.
Į puodą supilkite cukrų ir užpilkite vandeniu. Pastatykite puodą ant stiprios ugnies, leiskite vandeniui užvirti.
Nuplautos slyvos turi būti sudėtos į verdantį cukraus sirupą, sumažinkite ugnį. Po poros minučių skystis visiškai padengs slyvas. Virkite jas apie 30 minučių. Tada įdėkite į kiaurasamtį, kad nutekėtų skystis.
Palikite likusį sirupą ant ugnies, kad jis užvirtų ir taptų tirštesnis. Nepamirškite jo išmaišyti. Leiskite šiek tiek užvirti, tada išjunkite ir palikite atvėsti.
Dar kartą suberkite slyvas į atvėsintą sirupą, viską pakaitinkite ant silpnos ugnies. Ir šaukštu sudėkite vaisius į kiaurasamtį. Darykite tai keletą kartų, kol slyvos bus minkštos ir blizgios. Paskutinio virimo metu į sirupą įpilkite citrinos rūgšties.
Saldintų slyvų skonis bus saldus, šiek tiek rūgštus. Sugėrę cukrų su citrinos rūgštimi, natūraliais konservantais, slyvos gali išsilaikyti daug ilgiau nei šviežios slyvos.