Želė yra šaltas ir lengvas desertas, pagamintas iš želatinos. Kaip saldus komponentas dedamos uogos, uogienė, įvairūs vaisiai ir net varškė.
Prieš pradedant gaminti, želatina turi būti ištirpinta vandenyje. Labai svarbu išmokti tai padaryti teisingai. Tirpinkite želatiną tik šaltame vandenyje, kurio temperatūra ne aukštesnė kaip 20 laipsnių. Jei naudosite karštą vandenį, želatina paprasčiausiai išvirs ir neištirps.
Užpylus vandeniu, želatina išbrinksta. Tada patiekalo pagrindas – sultys, kompotas ar vaisių sirupas sumaišomi su želatina ir šildoma vandens vonelėje, kol visiškai ištirpsta.
SKANŪS ŽELĖ DESERTAI
KAIP TINKAMAI APDOROTI ŽELATINĄ?
Labai svarbu laikytis visų reikalingų proporcijų. Jei turite 20 gramų želatinos, sumaišykite ją su vienu litru vandens ir gausite virpančius drebučius. Dar šiek tiek želatinos (nuo 40 iki 60 g) į tą patį 1 litrą vandens – gausite želė, kurią reikės pjaustyti.
Niekada neužvirkite želatinos. Vaisius reikia supjaustyti smulkiai, kad jie gražiai pasiskirstytų deserte.
Želatinos negalima šaldyti šaldytuve, kitaip gausite kristalizuotą masę.
Būtinai atkreipkite dėmesį į želatinos galiojimo laiką, pasibaigęs galiojimas gali sugadinti visą desertą.
Vaisiuose ir uogose išlieka pakankamas vitaminų kiekis. Pieno ir kakavos želė yra mažai kaloringa ir lengvai virškinama. Želatina padeda stiprinti kaulus, nagus ir plaukus. Skanūs desertai su želatina reikalauja minimalių išlaidų ir nedidelio produktų kiekio. Mes siūlome jums 5 geriausius želė desertus.
PIENIŠKAS DESERTAS
Jums reikės:
- 1 valgomojo šaukšto želatinos
- 0,5 stiklinės vandens
- 3,5 stiklinių pieno
- 3 šaukštų cukraus
- žiupsnelio vanilės
Gaminimas:
Želatiną užpilkite atvėsintu virintu vandeniu ir palikite pusvalandžiui išmirkti.
Pieną pašildykite, kol jis beveik užvirs ir į jį įpilkite cukraus. Virkite toliau su cukrumi ir kai cukrus ištirps, nukelkite nuo ugnies.
Nuolat maišykite pieną ir į jį sudėkite želatiną. Leiskite gautai masei atvėsti ir šiek tiek pagardinkite vanile.
Viską kruopščiai išmaišykite ir perkoškite per marlę.
Paruoštą mišinį supilkite į formeles ir padėkite į šaltą vietą.
ŠOKOLADINIS SUFLĖ
Jums reikės:
- 8 kiaušinių
- 200 g cukraus pudros
- 1 litro pieno
- 50 g kakavos
- 25 g želatinos
- 4 g vanilino
Gaminimas:
Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Trynius sumaišykite su cukraus pudra ir įpilkite kakavos miltelių bei pieno. Prieš tai kakava turi būti išmaišyta su pienu.
Mišinį užvirinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami. Nukelkite nuo ugnies ir toliau maišykite, įpilkite želatinos, išmirkytos vėsiame vandenyje.
Baltymus su vanile išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į atvėsusią masę. Viską gerai išmaišykite, supilkite į formeles ir padėkite į vėsią vietą.
ŽELĖ SU JOGURTU
Jums reikės:
- 40 g želatinos
- 0,5 stiklinės vandens
- 2 šaukštų jogurto
- 50 g kakavos
- 100 g cukraus
- pusės citrinos žievelės
- 2 šaukštų konjako
Gaminimas:
Želatiną trumpam užpilkite labai šaltu vandeniu, tuomet užpilkite karštu vandeniu ir labai gerai išmaišykite.
Įpilkite jogurto, iš anksto išplakto su cukrumi. Į gautą mišinį įmaišykite tarkuotą citrinos žievelę ir konjaką.
Supilkite paruoštą masę į formeles.
ŽELĖ „PIENO LAŠAS”
Jums reikės:
- 0,5 l pieno
- 2 šaukštų cukraus
- 100 ml vandens
- 25 g želatinos
- žiupsnelio vanilės
Gaminimas:
Užpilkite želatiną vandeniu ir palaukite, kol ji išbrinks. Pieną išmaišykite su cukrumi ir užvirkite, įpilkite vanilino.
Ištirpinkite želatiną šiltame piene. Plakite pieną, kol susidarys putos. Gautą mišinį išpilkite į paruoštas formeles ir padėkite į šaltą vietą.
ŽELĖ SU UOGOMIS
Jums reikės:
- 1 valgomojo šaukšto želatinos
- 0,5 stiklinės vandens
- 1,5 stiklinės pieno
- 4 šaukštų cukraus
- 3 šaukštų uogų
Gaminimas:
Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pusvalandžiui išmirkti. Užvirkite pieną kartu su 2 šaukštais cukraus.
Kai užvirs pienas, į jį įdėkite pusę išmirkytos želatinos. Nepamirškite nuolat maišyti.
Gautą pieno mišinį supilkite į iš anksto atvėsintas metalines formas. Sluoksnis turėtų būti apie 5 centimetrų aukščio. Padėkite į šaldytuvą ir leiskite gerai atvėsti.
Tuo tarpu pasigaminkite uogų želė. Iš uogų išspauskite sultis ir perkoškite. Minkštimą virkite kartu su cukrumi.
Tada vėl perkoškite, supilkite likusią želatiną, kruopščiai išmaišykite. Sumaišykite su uogų sultimis.
Išimkite formas iš šaldytuvo ir užpilkite uogų drebučių sluoksnį, ir palaukite, kol sustings.
Sveiko maisto propaguotojai pirmenybę teikia naminiams drebučiams kaip alternatyvai kepiniams. Dėl naudingų savybių ir įdomaus skonio želė yra puikus desertas.
Toks skanėstas – ryškus, permatomas, neįprastos formos desertas – sukels bet kurio vaiko emocijų audrą . Skanaus!