Naujieji metai ir Kalėdos – ne tik sočių salotų, želė, mėsos ir 12 tradicinių patiekalų metas. Kodėl nepaeksperimentavus ir nepasigaminus naujametinių imbierinių sausainių? Vaikai tuo džiaugsis. Ir niekas neatspės, kad šis receptas yra visiškai veganinis.
Kalėdiniai imbieriniai sausainiai
Šie kepiniai tradiciškai ruošiami Kalėdoms Europoje ir Amerikoje. Apie tai žinome iš įvairių filmų. Kartu su keistais megztiniais, punšu ir Kalėdų Seneliu, imbieriniai sausainiai yra žiemos švenčių simbolis Vakaruose. Ir ne veltui, nes šie kvapnūs sausainiai gali būti keistų formų: eglučių, žvaigždžių ir net žmogeliukų.
O kad naujametiniai imbieriniai sausainiai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki bei tiktų visiems šeimos nariams, naudokite veganišką receptą. Netgi labiausiai atsidavęs karvės pieno ir sviesto mylėtojas nepastebės, kad šių ingredientų šiuose kepiniuose nėra.
Ingredientai
- 200 g miltų
- 100 ml avižų pieno
- 100 ml kokosų aliejaus
- 3 valg. š. cukraus ar jo sirupo
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio sodos
- žiupsnelis druskos
- 2 arb. š. vanilino
- 1 arb. š. malto imbiero
- 1 arb. š. cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato riešuto
- žiupsnelis kardamono, anyžių ir maltų gvazdikėlių
Glajui:
- 5 valg. š. cukraus pudros
- 3–4 šaukšteliai citrinos sulčių
Gaminimo eiga
1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Miltus persijokite į gilų dubenį, suberkite žiupsnelį druskos, kepimo miltelius, prieskonius. Sodą nugesinkite actu ir taip pat įmaišykite į tešlą. Nepamirškite ir cukraus ar jo sirupo. Vanilės ekstraktas arba vanilinas taip pat turi būti dedami į tešlą.
2. Dabar į miltus sudėkite pagrindinius skystus ingredientus. Tai avižų (arba migdolų) pienas ir kokosų aliejus. Išmaišykite visus ingredientus ir išminkykite tešlą.
3. Tada kočėlu iškočiokite 5 mm storio tešlos paplotėlį. Naudodami formeles, iš tešlos išpjaukite būsimus sausainius. Tada padėkite juos ant kepimo skardos.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite naujametinius imbierinius sausainius 10–15 minučių.
Glajus
5. Kol sausainiai yra orkaitėje, galite pasigaminti glajų. Sumaišykite cukraus pudrą ir citrinos sultis. Jei norite raudono glaisto, galite pridėti daugiau maistinių dažų.
6. Paruoštą glajų perkelkite į konditerinį maišelį ir papuoškite sausainius. Vaizdo įrašą apie tradicinių kepinių ruošimą žiūrėkite žemiau.
Veganiniai naujametiniai imbieriniai sausainiai yra labai aromatingi, minkšti ir skanūs. Linkime, kad ateinantys metai būtų saldūs kaip naminiai pyragaičiai!