Cukatos – tai labai skanus desertas, kuris yra sveikesnis už bet kokius saldainius. Pasigaminti braškių cukatas yra labai paprasta: tereikia vadovautis žemiau pateikta instrukcija.
Cukatų gaminimas yra puikus būdas išsaugoti uogas žiemai. Po kurio laiko cukruotos uogos nesuminkštėja, o jų galiojimo trukmė yra ganėtinai ilga. Maža to, likusį sirupą galima konservuoti stiklainiuose, – tereikės atskiesti vandeniu, ir būsite paruošę gaivų gėrimą.
Iš 1,5 kg braškių gaunama maždaug 350 gramų cukatų, be to, pasigaminsite nuostabaus skonio sirupo.
Braškes rinkitės sveikas, be defektų, geriausia – vienodo dydžio. Jei uogas perkate turguje, atkreipkite dėmesį į spalvą ir aromatą. Nesirinkite labai blizgių uogų, nes jos padengtos kenksmingais chemikalais. Uogos turi būti sausos, natūralios spalvos ir išvaizdos.
Jums reikės:
- 1,5 kg braškių
- 1 kg cukraus
- 200 ml vandens
Kaip gaminti?
Nuimkite braškių stiebelius ir kruopščiai nuplaukite uogas. Padėkite jas ant popierinio rankšluosčio, kad uogos nudžiūtų.
Cukrų ištirpinkite vandenyje ir užvirinkite.
Švarias ir sausas uogas užpilkite karštu sirupu. Leiskite atvėsti ir perkoškite per kiaurasamtį.
Sirupą vėl užvirinkite. Sudėkite uogas į verdantį sirupą ir išjunkite ugnį. Palikite atvėsti ir dar kartą perkoškite.
Visa tai pakartokite 7 kartus.
Paskutinį kartą braškes palikite sirupe bent 3 valandas. Išimkite uogas ir palikite 4 valandas nuvarvėti.
Uogas išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba pjaustymo lentos. Šioje formoje uogas džiovinkite saulėje (venkite tiesioginių spindulių) arba sausoje, vėdinamoje vietoje, 4-5 dienas.
Jei norite, kad uogos išdžiūtų greičiau, jas galite džiovinti džiovyklėje arba orkaitėje (geriausia su konvekcija), 50–80 laipsnių temperatūroje. Cukatos bus paruoštos per 10-15 valandų.
Suberkite cukatas ant kepimo popieriumi iškloto padėklo, pabarstykite cukraus pudra. Laikykite sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Taip pat galite cukatas laikyti šaldiklyje.
Skanaus!