Neįtikėtinai skanios salotos bus tikra palaima žiemą. Be visų kitų privalumų, jas galite laikyti tiesiog kambaryje ir nereikia jų sudėtingai sterilizuoti. Gaminimo procesas yra labai paprastas. Taip pat galima eksperimentuoti su daržovių kiekiu ir sudėtimi. Bet kokiu atveju bus skanu ir labai gražiai atrodys.
Sudėtis
- 800 g pomidorų
- 400 g agurkų
- 2-3 paprikos
- 200 g kopūstų
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- 5 skiltelės česnako
- 50 g petražolių ir krapų
- 2 šaukštai (su kaupu) druskos
- 2 šaukšteliai cukraus
- 2 šaukštai acto
Marinatui:
- 2 lauro lapai
- 15-20 juodųjų pipirų
- 2 šaukštai aliejaus
Paruoškite daržoves. Morkas ir paprikas supjaustykite mažomis juostelėmis, agurkus ir svogūnus – žiedais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, kopūstus susmulkinkite. Supjaustykite česnaką, susmulkinkite žalumynus.
Daržoves sudėkite į sterilius stiklainius.
Jei įmanoma, užpildykite stiklainį kuo sandariau, bet ne iki viršaus. Svarbu, kad pomidorai neatsidurtų viršutiniame sluoksnyje, kitaip tolesnio apdorojimo metu jie tiesiog išlįs. Stiklainius užpilkite verdančiu vandeniu iki pat viršaus ir uždenkite dangteliais, stipriai neužsukite.
Po 15-20 minučių nupilkite vandenį iš stiklainių į puodą. Pridėkite lauro lapų, pipirų žirnelių, aliejaus ir paruoškite marinatą. Užvirus leiskite marinatui virti dar 2-3 minutes. Kol marinatas verda, į kiekvieną stiklainį pridėkite druskos, cukraus ir acto atskirai. Vienam 1,5 litro stiklainiui reikės 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukšto druskos ir 1 šaukšto acto.
Užpilkite salotas marinatu ir sandariai užsukite dangtelius.
Apverskite stiklainius, apvyniokite rankšluosčiu ir leiskite visiškai atvėsti. Po to padėkite į atitinkamą laikymo vietą.