Priešingai populiariems įsitikinimams, Romos imperatorius Gajus Julius Cezaris neišrado ir net niekada nežinojo, kad egzistuoja Cezario salotos. Tiesą sakant, imigrantas iš Italijos Caesar Cardini (Caesar Cardini) pirmą kartą paruošė savo populiarias salotas tik 1924 m. Meksikos Tijuanoje, kur jis buvo vieno iš restoranų šefas.
Legenda pasakoja, kad tai įvyko liepos 4 d., Tiksliai per JAV nepriklausomybės dieną. Restorane buvo tiek lankytojų, kad virtuvėje pritrūko maisto. Ir tada Cardini tiesiogine prasme išrado salotas „iš to, kas buvo“.
Gurmanams visame pasaulyje taip patiko jo improvizacijos rezultatas, kad 1953 m. Epikūro visuomenė Paryžiuje pripažino tai „geriausiu receptu, kuris pasirodė per pastaruosius 50 metų Amerikoje“.
Paruošimas buvo lengvas, puikus produktų derinys ir puikus padažas, kurio pagrindą sudaro kiaušiniai ir prieskoniai (šiandien parduodami pavadinimu „Caesar Cardini padažas“). Cezario salotos tapo privalomos brangių restoranų meniu ir net dažnu svečiu prie šventinio stalo namuose.
Šiandien daugelis virėjų savaip gamina Cezario salotas. Vieni prideda mėsos (šoninė, kumpis, vištiena), kiti – jūros gėrybių (krevetės, silkės filė, ančiuviai). Nors originalių salotų autoriaus dukra tvirtina, kad jis niekada į savo salotas nedėjo ančiuvių.
Tuo pat metu nemokamas klasikinio recepto aiškinimas lemia, kad pagal populiarias salotas jie gali bet ką patiekti patikimam klientui kavinėje. Pavyzdžiui, majonezas, sumaišytas su kečupu, ir paprasti kopūstai.
KAIP TINKAMAI GAMINTI CEZARIO SALOTAS?
1. Idealus užpilas
Padažo konsistencija primena skystą majonezą, bet tik primena… Žinoma, galite naudoti majonezą, tačiau, patikėkit, tokiu atveju jūsų salotos neatrodys, kaip tokios, kurios pelnė pasaulinį pripažinimą.
Pirmiausia reikia sutrinti česnako skiltele, inde kuriame bus ruošiamas užpilas. Atskirai mes svarstome kiaušinių paruošimo padažui metodą.
Kai Cardini teigia, kiaušinis turi būti pradurtas iš abiejų pusių ir tiesiogine prasme 30 sekundžių panardinamas į verdantį vandenį, po to jo turinys supilamas į dubenį, kuriame ruošiamas padažas. Kaitinti baltymai bus šiek tiek klampūs. Jei jūsų padažas yra per skystas, pridėkite tarkuotų virtų kiaušinių.
2. Salotos
Cezaris Cardini į savo receptą įtraukė romaninės salotų lapus. Trapiausius, kaip teigiama salotų pasaulyje lapus. Šiandien dažniausiai pirmenybė teikiama aisbergo salotoms ar paprastoms salotoms, tačiau naudoti kopūstus nėra geras pasirinkimas.
3. Duona
Krutonams naudojama balta duona, geriausia – batonas, kurį reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir kepti orkaitėje arba kepti keptuvėje alyvuogių aliejuje su česnaku.
Bet kokiu atveju, skrebučiai turėtų išlaikyti švelnų minkštimą po pluta. Ir, žinoma, nereikia kalbėti apie kietus džiūvėsėlius.
4. Vištienos krūtinėlė
Vištienos filė pirmiausia reikia gerai išmušti. Pagardinti druska ir pipirais, tada apkepkite ant stiprios ugnies iš abiejų pusių, o po to supjaustyti plonomis juostelėmis
Tačiau stenkitės neišdžiovinti vištienos. Kepta filė turėtų būti sultinga ir švelni, o tai teigiamai paveiks salotų skonį. Prieš patiekdami salotas, 5 minutes atvėsinkite mėsą. Dėl karštos mėsos, salotos gali apvysti.
5. Patiekimas
Salotų patiekimas suteikia ypatingą vaizdą. Pirmiausia įdėkite salotas į lėkštę, mėsą centre, o kraštuose – kiaušinius ir pomidorus. Arba patiekite svečiams didelį indą su salotų pagrindu ir keletą mažų salotų dubenėlių su vištiena ar krevetėmis.
Tačiau priimtini ir kiti variantai. Kulinarijos ekspertai juokauja, kad Cezario salotų receptų ir kaip jas patiekti yra daugiau, nei Italijoje buvo Cezarių.
CEZARIO SALOTOS SU VIŠTIENA, VYŠNINIAIS POMIDORAIS IR PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Jums reikės:
- 100 g romaninių salotų
- 400 g vištienos
- 20 g parmezano
- 5 putpelių kiaušiniai
- 50 g vyšninių pomidorų
- 150 g batono
Padažui:
- 1 kiaušinis
- 0,5 citrinos (laimo)
- 1 šaukštelis Dižono garstyčių
- 5 ml „Worcester“ padažo
- 50 g vyšninių pomidorų
- 3 skiltelės česnako
Gaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite salotas. Bandelę supjaustykite mažais kubeliais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje, įdėkite kelias skilteles česnako, leiskite paruduoti ir išimkite. Kepkite batono gabaliukus iki auksinės rudos spalvos.
Virkite putpelių kiaušinius 4–5 minutes. Atvėsinkite juos šaltame vandenyje, nulupkite, supjaustykite per pusę. Vyšninius pomidorus taip pat.
Paruoškite padažą. Vištos kiaušinį padurkite iš abiejų galų ir 20-30 sekundžių palaikykite puodelyje verdančio vandens, tada perdėkite į šaltą vandenį.
Į dubenį įmuškite kiaušinį, įpilkite garstyčių, „Worcester“ padažo, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių (originaliame recepte – laimo sulčių). Plakite iki vientisos masės, paragaukite, jei reikia įdėkite druskos. Pridėkite smulkintą česnaką.
Įdėkite salotas į lėkštę, tada visus kitus ingredientus. Įpilkite padažo ir pabarstykite tarkuotu parmezanu.
Cezario salotos su vištiena ir vyšniniais pomidorais yra paruoštos!