Manoma, kad čeburėkai pirmiausia pradėti masiškai gaminti totorių. Jų dėka šie ploni pyragaičiai iš neraugintos tešlos su maltos mėsos įdaru pasirodė kitose pasaulio virtuvėse, kur jie užėmė garbingą vietą. Čeburekai ypač gerai įsišaknijo uzbekų virtuvėje, kur jie toliau ruošia patiekalą laikydamiesi visų taisyklių ir tradicijų.
Ir šiandien mūsų redaktoriai jums papasakos, kaip namuose pasigaminti čeburėkus, kad patiekalas gautusi toks traškus, kvapnus ir sultingas, koks turėtų būti iš tikrųjų. Be to, būsite tikri dėl visų ingredientų kokybės.
„Čeburėkams svarbu tinkama tešla. Negailėkite, naudokite geriausią aliejų – alyvuogių. Sviesto, miltų ir vandens kokybė lemia tešlos skonį “, – pirmiausia sakė kulinarijos specialistas ir čeburėkų meistras.
Tešlai jums reikės:
- 1 kg miltų
- 500 ml vandens
- 50 ml augalinio aliejaus (geriausia alyvuogių)
- 1 šaukštelis druskos
Įdarui reikės:
- 600 g mėsos
- 600 g nuluptų svogūnų
- 150-200 g lašinių
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Išsijokite miltus, įpilkite druskos ir augalinio aliejaus. Tada į indą su miltais supilkite vandenį, pašildytą iki 70 laipsnių. Minkykite tešlą ir palikite pastovėti. Būtinai uždenkite, kad nesudžiūtų.
Mėsą susmulkinkite. Svogūną supjaustykite dideliais kubeliais ir nuplikykite verdančiu vandeniu, kad atsikratytų aštraus kvapo. Mėsą ir svogūnus sumalkite per mėsmalę. Įberkite druskos ir pipirų. Į maltą mėsą sudėkite sumaltus lašinius ir gerai išmaišykite.
Tešlos pakanka maždaug 24 čeburėkams. Pakanka tešlą perpjauti per pusę, atidėti vieną dalį, o kitą padalyti į 12 dalių. Tuo tarpu nenaudotą tešlą laikykite uždarame inde arba plastikiniame maišelyje, kad ji nesudžiūtų.
Kiekvienam ruošiniui suteikite lygią formą, kitaip iškočiota tešla taip pat bus nelygi. Iškočiokite kiekvieną tešlos gabaliuką, įpilkite miltų į vidų – tai suteiks burbuliukų. Uždėkite įdarą ant pusės tešlos. Atminkite, kad kiekvienam čeburekui bus reikalingas maždaug 1 šaukštas maltos mėsos. Užverdami tešlą, nepamirškite jos lengvai suspausti, kad atsikratytumėte oro pertekliaus.
Galite kepti keptuvėje, tačiau meistras įsitikinęs, kad skaniausi čeburėkai turėtų būti iškepti su daug aliejaus. Optimali kepimo temperatūra yra apie 200 laipsnių. Tokiomis sąlygomis čeburekas kepamas 1,5–2 minutes, ne ilgiau.
Kepdami apverskite čeburekus ir užpilkite ant jų karšto aliejaus, kad malta mėsa tolygiai apkeptų. Paskleiskite juos ant popierinio rankšluosčio, kad atsikratytumėte perteklinio aliejaus.