„Ką galima pagaminti iš bulvių? Kažką, neįprasto, bet tuo pačiu ir skanaus bei pritrenkiančio „- ką tik paklausiau sesers.
Ir ji atsakė: „ Bulviniai vėdarai dar yra tavo atmintyje? Mėgstamiausias mūsų vaikystės patiekalas!” Ak, tada supratau, kad būtent to ir norėjau. Padėkojusi seseriai už idėją ėmiausi darbo. Laimei, aš gerai žinau šį receptą, nes jis ilgą laiką buvo parašytas mamos ranka mano receptų sąsiuvinyje.
Šiandien redakcija pasidalins su jumis bulvių vėdarų gaminimo instrukcijomis. Laiko patikrintas receptas.
Taip pat straipsnio apačioje rasite įdomų vaizdo įrašą su visomis gaminimo subtilybėmis.
BULVINIAI VĖDARAI
Jums reikės:
- 2 kg bulvių
- 500 g mėsos
- 400 g lašinių
- 2 svogūnų
- 4 skiltelių česnako
- 2 šaukštelių druskos
- 50 g manų kruopų
- 250 ml pieno
- 1 valgomojo šaukšto prieskonių bulvėms
- 4 žarnų dešroms formuoti
- pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Iš karto pasakysiu, kad mano vaikystėje vėdarai buvo ruošiami tik su šonine, bet jei pridėsite mėsos, jie gausis tik skanesni.
Lašinius supjaustykite kubeliais, mėsą – didesniais gabalėliais. Lašinius kepkite keptuvėje minutę, tada suberkite mėsą ir viską kepkite, kol apkeps. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Į mėsą suberkite svogūną ir taip pat kepkite, kol pagels.
Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Į bulves suberkite mėsą ir svogūnus. Stenkitės, kad išsiskyrusių riebalų patektų kuo mažiau.
Taip pat į bulves, be manų kruopų, suberkite smulkinto česnako, pieno, druskos, pipirų ir prieskonių. Viską gerai išmaišykite.
Žarnas kruopščiai nuplaukite ir palikite pusvalandžiui vandens su actu tirpale (1 stiklinė 9% acto 2 litrams vandens). Kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. O jei nenorite naudoti žarnų, parduotuvėje galite nusipirkti specialių dirbtinių žarnų dešrelių formavimui.
Užriškite vieną žarnos galą siūlu. Prikimškite žarną paruošta mase. Atkreipkite dėmesį, kad neturėtų būti užpildyta daugiau kaip pusė žarnos. Tada užriškite kitą galą siūlu.
Kepimo skardą patepkite augaliniu aliejumi arba riebalais. Išdėstykite vėdarus taip, kad neliestų vienas kito. Kiekvienoje žarnoje padarykite 15-20 punkcijų per visą ilgį. Kepkite dešrą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos.
Viskas, sotūs bulviniai vėdarai paruošti. Skanaus!
Norint išsamiau susipažinti su šiuo receptu, žiūrėkite vaizdo įrašą.
Šis bulvių patiekalas tiks ir ant šventinio stalo, ir kiekvienai dienai. Patikėkite, šis patiekalas suvalgomas greičiau nei įprasti mėsos patiekalai!