Bulviniai blynai populiarūs visame pasaulyje – nuo Izraelio, Amerikos iki Europos. Tačiau baltarusiai juos gamina geriausiai, todėl žodis „bulviniai blynai“ įsitvirtino jų kasdienybėje. Kaip kepti blynus, kad jie būtų gardūs ir traškūs?
Ieškodami atsakymo, sužinosime, kaip pasirinkti tinkamas bulves, išnagrinėsime bulvių tarkavimo subtilybes, palyginsime papildomus ingredientus, išmoksime kepimo paslapčių ir išsiaiškinsime, kaip geriausiai patiekti bulvinius blynus.
KAIP GAMINTI BULVINIUS BLYNUS
Bulvės
Turite rinktis bulves, kuriose yra daug krakmolo. Kaip tai padaryti? Iš karto atmetame šviežias bulves. Jų sudėtyje yra mažai krakmolo.
Ieškokite subrendusių bulvių su šiurkščia odele ir gelsvu viduriu. Vieną bulvę perpjaukite per pusę ir sudėkite abi puses.
Pakelkite už vienos pusės. Jei apatinė pusė nenukrenta per 3-5 sekundes, vadinasi, krakmolo yra pakankamai ir bulvės tikrai tiks. Ką daryti, jei bulvės ne visai tinkamos? Yra sprendimas, apie kurį parašysime žemiau.
Šeimininkės dažnai nuluptas bulves kurį laiką palieka vandenyje. Tai klaida! Juk, kaip jau žinome, krakmolas yra skaniausių bulvinių blynų pagrindas. Panardintos į vandenį bulvės netenka krakmolo.
Kaip tarkuoti
Internete patariama bulves sutarkuoti smulkia tarka. Bet aš, pavyzdžiui, mėgstu bulves tarkuoti stambia tarka. Taip jos būna mažiau panašios į sklindžius, tekstūra būna geresnė, o plutelė traškesnė, su plonais ažūriniais kraštais.
Bet kokiu atveju, turbūt, visi sutiks, kad bulves reikia tarkuoti kuo greičiau, kad jos nepatamsėtų!
Be to, svogūnų tyrė iškeptiems bulviniams blynams suteiks auksinę spalvą ir pikantišką skonį. Nemėgstate svogūnų? Įdėkite grietinės! Pora šaukštų grietinės, įdėtų į bulvių mišinį, taip pat išgelbės jas nuo patamsėjimo.
Miltai, krakmolas ir kitos sudedamosios dalys
Iš pradžių klasikiniame baltarusiškų bulvinių blynų variante buvo du ingredientai, neskaitant prieskonių: bulvės ir svogūnai. Tačiau ilgainiui ingredientų sąrašas išsiplėtė.
Jei bulvės nepakankamai krakmolingos, į mišinį įberkite šaukštą krakmolo. Miltų galite nedėti arba dėti tik kraštutiniu atveju. Miltai reikalingi tam, kad tešla neišbėgtų, tačiau dėl jų blynai tampa „guminiai“, o tai ne visiems patinka.
Kitas daug ginčų sukeliantis dalykas yra kiaušinių naudojimas. Galite kepti bulvinius blynus ir be jų. Krakmolas atliks tirštinančią funkciją. Tačiau, kita vertus, kiaušinio trynys suteikia ne tik tirštumo, bet ir gražią ryškią spalvą.
Be svogūnų, bulvių ir kiaušinių, į paruoštą mišinį kartais dedama tarkuotų cukinijų, morkų, obuolių, sūrio, grybų, smulkintų žolelių. Visi šie ingredientai papildo galutinio patiekalo skonį ir jį paįvairina.
Kad kepinių vidus būtų minkštas, į juos taip pat galima įdėti taukų. Gabalėlį lašinių ir svogūną sumalkite mėsmale ir sudėkite į bulvių mišinį. Manau, kad jus maloniai nustebins paruošto patiekalo skonis!
Kaip kepti
Bulvinius blynus geriausia kepti su lašiniais. Jie puikiai dera su bulvių skoniu. Tačiau galite juos kepti ir augaliniame aliejuje. Tik pirmiausia gerai įkaitinkite keptuvę!
Tada įpilkite augalinio aliejaus (jis turėtų padengti bulvių mišinį iki pusės) ir palikite porai minučių įkaisti. Po to paskleiskite bulvių masę. Gerai įkaitintoje keptuvėje kepti bulviniai blynai visada bus traškūs ir paskrudę.
Su kuo patiekti
Atvėsę bulviniai blynai greit praranda skonį. Todėl jie patiekiami kol dar yra karšti! Juos galite valgyti paprastai: su grietine, jogurtu ar spirgučiais.
Aš rinkčiausi valgyti su spirgučiais. Tai skanu, bet kartu ir rizikinga, nes negalėsite laiku sustoti ir nepersivalgyti.
SKANŪS BLYNAI SU GRIETINĖS IR VARŠKĖS PADAŽU
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 5 bulvės
- 1 svogūnas
- 1 kiaušinis
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1 šaukštelis krakmolo (nebūtinai)
PADAŽO INGREDIENTAI
- 50 g varškės
- 100 g grietinės
- 1 česnako skiltelė
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Bet kokios žolelės
PARUOŠIMO EIGA:
Pirmiausia pagaminkite padažą. Vėliau tam nebus laiko: prieš patiekiant, blynai neturi būti atvėsę.
Varškę pertrinkite su grietinę per smulkų sietelį.
Pagardinkite druska, sudėkite sutrintą česnaką ir susmulkintas žoleles.
Išmaišykite ir sudėkite gautą padažą į indelį.
Pereikime prie pagrindinio ingrediento. Vieną po kito sutarkuokite svogūną ir bulves.
Jei bulvių mišinyje bus daug skysčio, nupilkite jį.
Įmuškite kiaušinį ir įberkite druskos.
Jei bulvės turi mažai krakmolo, pridėkite krakmolo. Viską išmaišykite.
Gerai įkaitinkite keptuvę su dideliu kiekiu aliejaus (aliejaus sluoksnis keptuvėje turi būti bent 3 mm).
Į keptuvę nedidelėmis porcijomis sudėkite bulvių mišinį ir apkepkite iš abiejų pusių.
Dabar jau žinosite, kaip pagaminti bulvinius blynus su tobulai traškia plutele! Patiekite draugams ir šeimai šį sotų ir apetitą žadinantį patiekalą. Manau, kad jiems jis tikrai patiks!