Braškių sezonas toks trumpas! Prisivalgę jų pakankamai, jau galite susirūpinti atsargomis žiemai. Ir kodėl gi šį kartą nenustebinti savo artimųjų kažkuo neįprastu?
Atrodytų, kad kas čia neįprasto: uogos, cukrus – juk tai paprasta uogienė… Bet ne! Jei pažvelgsite į tai su fantazija, rezultatas tikrai bus sezono atradimas, patikėkite manimi.
Braškių uogienė „Šviežumas“
Jums reikės:
2 kg braškių
1,5 kg cukraus
2 citrinų
25 šviežių mėtų lapelių
25 baziliko lapelių
Paruoštos uogos (nuplautos, nudžiovintos ir be kotelių) sudedamos į gilų dubenį ir padengiamos cukrumi. Palikite keletą valandų, kol išsiskirs iš braškių sultys.
Uždėkite indą su braškėmis ant vidutinės kaitros ir pavirkite 5 minutes po užvirimo. Tada sudėkite nuplautus mėtų ir baziliko lapelius, ir pavirkite dar 5 minutes.
Pridėkite susmulkintą citrinos masę ir iš anksto sutarkuotą žievelę. Po to pavirinkite uogienę ant mažos ugnies apie 15 minučių. Nuimkite nuo viryklės ir palikite 8–10 valandų.
Antrasis virimo etapas. Padėkite indą su braškėmis ant ugnies, pavirkite 5 minutes, kai užvirs, tada supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
Braškių uogienė „Rubinas“
Jums reikės:
1 kg braškių
200 gramų rožių žiedlapių
1,2 kg cukraus
100 ml vandens
0,5 arbatinio šaukštelio citrinų rūgšties
Paruoštas braškes suberkite į dubenį ir įpilkite pusę cukraus. Palikite per naktį.
Paruoškite sirupą iš likusio cukraus ir vandens. Užpilkite juo nuplautus rožių žiedlapius, įpilkite citrinos rūgšties ir užvirinkite.
Į paruoštą sirupą suberkite uogas ir virkite 5 minutes ant mažos ugnies. Tada nuimkite indą nuo kaitros ir leiskite visiškai atvėsti.
Vėl užvirkite ir virkite maždaug 10 minučių. Karštą uogienę išpilstykite į stiklainius ir užsukite.
Braškių uogienė su prieskoniais
Jums reikės:
2 kg braškių
2 kg cukraus
2 žvaigždinių anyžių
1 cinamono lazdelės
Paruoštas uogas suberkite į indą, užpilkite cukrumi, palikite 3 valandoms. Po šio laiko perkelkite indą su uogomis ant ugnies, užvirinkite ir pavirkite 10 minučių. Paskui nukelkite, kad atvėstų.
Kai uogienė visiškai atvės, grąžinkite ją ant ugnies ir užvirkite. Tada pridėkite prieskonius ir virkite 10 minučių.
Išrinkite prieskonius, karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite dangteliais.
Braškių uogienė su degtine
Jums reikės:
3 kg braškių
2 kg cukraus
100 ml degtinės
1 arbatinio šaukštelio citrinų rūgšties
Paruoštas uogas suberkite į dubenį sluoksniais apipilant degtine ir cukrumi, viršutinis sluoksnis turi būti cukrus. Palikite šaldytuve per naktį.
Uždėkite indą ant ugnies, užvirinkite, įpilkite citrinos rūgšties ir nukelkite nuo kaitros. Po 3 valandų vėl uždėkite ant ugnies ir vėl užvirinkite.
Pakartokite procedūrą dar 3 kartus, o po paskutinio užvirimo virkite 10–15 minučių. Supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
Braškių uogienė su rabarbarais ir imbieru
Jums reikės:
1 kg braškių
1 kg rabarbarų stiebų
50 g šviežios imbiero šaknies
2 kg cukraus
200 ml vandens
Nuplaukite ir nulupkite rabarbarų žievelę, smulkiai juos supjaustykite. Suberkite kartu su braškėmis, užpilkite vandeniu giliame inde. Padėję ant viryklės užvirinkite ir pavirkite 10 minučių.
Įmeskite nuluptą visą imbiero šaknį, trečdalį viso cukraus ir dar 5 minutes virkite nuolat maišant.
Likusį cukrų supilkite mažomis porcijomis ir virkite 5–7 minutes. Nukelkite nuo kaitros, palikite kad atvėstų 8–10 valandų.
Antrasis etapas. Pastatykite indą ant ugnies, leiskite užvirti ir virkite ant mažos ugnies 10 minučių. Vėl nukelkite nuo kaitros ir palikite 10 valandų. Iš atvėsusio džemo išimkite imbiero šaknį. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite.
Tai tik nedidelė dalis ypatingų skonių, kuriuos galima sukurti pridedant neįprastų priedų į braškių uogienę.
Braškės puikiai dera su žolelėmis, kitomis uogomis ir vaisiais, šokoladu … Būkite kūrybingi, ir jūs tikrai rasite savo unikalų braškių uogienės receptą!
Skanaus!