Vasara yra puikus laikas darbuotis sode. O sėkmingiausi visada gauna didelį atlygį- gausų derlių. Tačiau gėrybes ne visada paprasta išsaugoti. Paimkime, pavyzdžiui, braškes. Braškių užšaldymas yra įprasta praktika, jei norite jas išsaugoti iki pat žiemos.
Visi žinome keletą būdų, kaip užšaldyti šias skanias ir saldžias uogas. Visiškai nieko sudėtingo ir keblaus, tačiau šaltuoju metų laiku galite palepinti save skanėstu.
Šaldytų braškių atsargos
Braškės su cukrumi
Jums reikės:
- 1 kg braškių
- 200 g cukraus
Gaminimas:
Pirmiausia braškes kruopščiai nuplaukite ir pašalinkite kotelius. Dabar pabarstykite braškes cukrumi ir atsargiai sumaišykite. Stenkitės nepažeisti uogų vientisumo.
Dabar sudėkite braškes į švarius indelius ir sandariai uždarykite. Šaldiklyje uogos taip gali išstovėti iki žiemos.
Trintos braškės
Jums reikės:
- 3-4 šaukštų cukraus
- 1,5 kg braškių
Gaminimas:
Braškes padalinkite į 2 dalis. 1 kg ir 500 g. Mažesnę dalį sutrinkite naudodami įprastą trintuvą. Tada į trintas uogas įpilkite cukraus ir porą minučių maišykite šaukštu, kad visas cukrus ištirptų.
Supilkite uogas į maisto indelius ir užpilkite trintomis uogomis. Stenkitės viską daryti atsargiai. Uždarykite indelius ir nusiųskite į šaldiklį. Tai buvo antrasis būdas.
Braškių tyrė
Jums reikės:
- 1 kg braškių
- 4 šaukštų cukraus
- 1 šaukštelio citrinos sulčių
Gaminimas:
Iš esmės tas pats metodas, kaip aprašyta aukščiau. Sutrinkite braškes, sumaišykite jas su cukrumi ir citrinos sultimis. Intensyviai maišykite, kol mišinys taps vientisas. Viską supilkite į indelius ir užšaldykite.
Tyrę taip pat galima supilti į nedideles formeles ir užšaldyti tokia forma. Tuomet jums nereikės atitirpinti viso indelio, kad galėtumėte mėgautis saldžiu užkandžiu. Mažesnės porcijos, smagiau!
Braškės sirupe
Jums reikės:
- 1,5 kg braškių
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- 1 litro vandens
Gaminimas:
Švarias braškes perkelkite į švarius indelius. Neperkraukite, palikite šiek tiek laisvos vietos.
Užvirkite vandenį ir leiskite jam atvėsti. Supilkite į jį cukrų ir maišykite kol masė taps vientisa. Užpilkite uogas gautu sirupu. Uogos šiek tiek pakils nuo apačios, bet taip ir turi būti.
Atskirai šaldytos braškės
Jums reikės:
- Braškių
- polietileno plėvelės
Gaminimas:
Šaldiklio skyrių išklokite plastikine plėvele. Svarbu, kad ji ir šaldiklis būtų švarūs ir be pašalinių kvapų. Juk braškės kvapus tikrai sugers. Sudėkite braškes vienu sluoksniu ant plėvelės, pakankamai toli vienas nuo kitų. Laikykite šaldiklyje apie valandą.
Suberkite šaldytas uogas į maišelį ir sudėkite atgal į šaldiklį. Dabar jos neišskirs sulčių, nesulips. Vienu metu galite imti net po vieną uogą. Svarbiausia, kad likusi dalis neatšiltų.
Vietoje braškių gali būti kiti vaisiai ar uogos ir net pomidorai. Būkite kūrybingi. Jei viskas pavyks gerai, žiemą turėsite krūvą šaldytų maisto produktų, kuriuose yra nemaža dalis vitaminų.