Tradicinis itališkas desertas „Mimoza“ tikrai taps mėgstamiausiu jūsų pyragu! Šis skanėstas yra labai populiarus pavasarį ir jį su malonumu ruošia šeimininkės visoje Italijoje.
Ingredientai:
biskvitui:
- kiaušiniai – 4 vnt.;
- cukrus – 220 gramų;
- tryniai – 8 vnt.;
- miltai – 200 gramų;
- krakmolas – 40 gramų;
- sviestas tepimui.
kremui:
- pienas – 300 ml;
- grietinėlė (30%) – 500 ml;
- vanilės ankštimis pusė vieneto arba vanilės ekstrakto 1–2 lašai;
- tryniai – 8 vnt.;
- cukrus – 200 gramų;
- miltai – 55 gramai;
- cukraus pudra – 2 valgomieji šaukštai.
impregnavimui:
- vanduo – 100 ml;
- cukrus – 50 gramų;
- apelsinų tirpalas – 50 ml.
papuošimui:
- cukraus pudra.
Gaminimas:
- Paruoškite biskvitą: kiaušinius ir cukrų sudėkite į gilų indą ir plakite mikseriu 10 minučių, kol masės tūris padidės bent du kartus.
- Po vieną į gautą masę sudėkite 8 kiaušinių trynius, kiekvieną kartą maišydami vidutiniu maišytuvo greičiu.
- Du kartus išsijokite miltus ir krakmolą.
- Į kiaušinių masę palaipsniui įpilkite miltų su krakmolu, kiekvieną kartą švelniai maišant, sklandžiai judinant iš apačios į viršų, papildomai prisotindami tešlą oru.
- Du kepimo indus (skersmuo 22 cm) sutepkite sviestu ir lengvai apibarstykite miltais.
- Padalinkite tešlą į 2 dalis, užpildykite formas ir 30 minučių pašaukite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę.
- Jei yra tik vienas kepimo indas, kepkite biskvitus iš eilės. Taip pat sausainius galite kepti garinėje orkaitėje „kepimo“ režimu 40 minučių.
- Iškeptus sausainius atvėsinkite, apvyniokite lipnia plėvele ir palikite 5-6 valandoms, o geriausia per visą naktį.
- Kremo paruošimas: pieną ir 300 ml grietinėlės supilkite į troškintuvą ar keptuvę storu dugnu.
- Sudėkite sėklų iš vanilės ankšties arba įpilkite porą lašų vanilės ekstrakto ir padėkite ant ugnies, bet neužvirkite.
- Atskirai sumaišykite cukrų ir trynius dubenyje. Suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Į gautą masę įpilkite šiek tiek pašildyto pieno su grietinėle ir maišykite iki vientisos masės.
- Po to gautą masę supilkite į keptuvę su grietinėle ir pienu ir virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės. Kremas turėtų būti lygus ir be gabalėlių.
- Supilkite grietinėlę į gilų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
- Likusius 200 ml grietinėlės išplakite su cukraus pudra. Atsiidėkite 3 valgomuosius šaukštus (jie bus reikalingi vėliau).
- Palaipsniui, po 1-2 šaukštus pilkite į kremą, kiekvieną kartą atsargiai maišydami, kad kremas nesutirštėtų.
- Uždenkite baigtą kremą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.
- Paruoškite impregnavimą: į troškintuvą supilkite vandenį, įberkite cukraus ir viską pašildykite, kol cukrus ištirps.
- Nukelkite sirupą nuo ugnies ir įpilkite apelsinų tirpalo.
- Pyrago darymas: pirmąjį sausainių biskvitą siūlu ar aštriu peiliu supjaustykite į 3 vienodus sluoksnius.
- Antrąjį sausainių biskvitą atsargiai supjaustykite juostelėmis, o paskui mažais kvadratėliais (kuo mažesni, tuo geriau).
- Padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį ant indo, ant kurio bus patiektas pyragas, jį dosniai sudrėkinkite vandens, cukraus ir apelsinų tirpalo mišiniu.
- Tuomet užtepkite ploną plaktos grietinėlės (nuo atidėtos) sluoksnį ir tolygiai paskirstykite ant paviršiaus.
- Tada ištepkite trečdalį kremo sluoksnio.
- Uždenkite šį sluoksnį antruoju biskvitu, sudrėkinkite jį vandens ir apelsinų tirpalo mišiniu, sutepkite likusia plakta grietinėle, o tada dėkite truputį kremo.
- Uždenkite trečiąja biskvito dalimi ir sutepkite likusį kremą viršuje ir šonuose.
- Papuoškite pyragą susmulkintu biskvitu per visą paviršių ir šonus.
- Įdėkite pyragą „Mimoza“ į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, o geriausia – visai nakčiai, kad viskas į biskvitus gerai įsigertų.
- Prieš patiekdami pyragą apibarstykite cukraus pudra.
Skanaus! Tikime, kad pyragas „Mimoza“ taps jūsų mėgstamiausiu!