Vasarą aš labiausiai mėgstu šviežius vaisius ir daržoves. Nors šiltnamio agurkai yra skanesni už pomidorus, kurie net neturi jiems būdingo aromato, tačiau jie nė kiek neprilygsta šviežiai iš lysvės nuskintiems agurkams. Ir pirmas dalykas, kurį norisi su jais padaryti, tai pasigaminti traškių lengvai marinuotų agurkų stiklainyje. Kodėl stiklainyje? Nes juos lengviau laikyti šaldytuve.
Šis receptas ypatingas tuo, kad agurkai marinuojami vos vieną naktį. Dėl aštraus sūrymo jie yra vidutiniškai aštrūs ir labai kvapnūs. Iš nurodyto ingredientų kiekio paruošite du litrinius stiklainius. Retai gaminu daugiau, nes vakare visada galiu pagaminti dar naują partiją.
Kaip pasigaminti traškius lengvai sūdytus raugintus agurkus
Geriausia rinktis nedidelius agurkiukus. Pamerkite juos šaltame vandenyje 2-3 valandoms, kad jie vėliau taptų traškūs. Vasarą naudoju šviežius krapus, o žiemą – džiovintus krapų žiedus. Atkreipkite dėmesį į druską. Tai visada turėtų būti akmens druska.
Sudedamosios dalys:
- Agurkai 1 kg
- Vanduo 1 litras
- Druska 1,5 valgomojo šaukšto
- Cukrus 1 valgomasis šaukštas
- Garstyčių milteliai 1 valgomasis šaukštas
- Pipirai 10 vnt.
- Krapai 100 g
- Česnakai 1 vnt.
- Lauro lapai 4 vnt.
- Actas 2 šaukštai
Paruošimo eiga:
Švarius, vandenyje pamirkytų agurkų galus nupjaukite. Krapų ryšulėlį supjaustykite į 4-5 dalis. Česnakus supjaustykite griežinėliais.
Į švarius ir sausus stiklainius sudėkite pusę krapų ir česnakų. Tada į stiklainius vertikaliai ir glaustai vienas prie kito sudėkite dalį agurkų.
Į stiklainius sudėkite smulkintus lauro lapus ir pipirus, likusius krapus ir česnakus. Ant viršaus sudėkite mažesnius agurkėlius.
Sumaišykite vandenį su druska ir cukrumi, užvirinkite ir iš karto nukelkite nuo ugnies. Kristalai turi visiškai ištirpti. Supilkite actą ir garstyčias, ir gerai išmaišykite.
Supilkite sūrymą į stiklainius, sandariai uždarykite ir palikite per naktį po šiltu audiniu.
Skanaus!