Cukinija yra labai populiari daržovė, kurios paruošimo būdų yra tikrai nemažai. Kartais gaminant patiekalus paprasčiausiai pristinga fantazijos, todėl dalijamės 7 ne tik skaniais, bet ir labai sveikais receptais. Valgyti cukinijas tikrai verta – netrukus aptarsime pagrindinius jų privalumus.
Kodėl cukinijas vertėtų valgyti dažniau?
- Cukinijos padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą ir efektyviai detoksikuoja organizmą;
- Reguliarus cukinijų valgymas padeda ženkliai sumažinti vėžio riziką;
- Cukinijos reguliuoja medžiagų apykaitą ir gerina virškinimo procesą;
- Šios daržovės veikia kaip natūralus diuretikas, todėl jos padeda valyti inkstus ir šlapimo takus;
- Jei cukinijos valgomos pakankamai dažnai, stiprinama širdies ir kraujagyslių sistema;
- Cukinijos taip pat labai naudingos ir grožiui: jos padeda puoselėti plaukus ir efektyviai stiprina nagus.
Pilno grūdo duonos sumuštiniai
Sutarkuokite vieną jauną cukiniją ir susmulkinkite vidutinio dydžio svogūną. Pakepkite ant silpnos ugnies, įmaišykite šaukštą jogurto, ir šiek tiek patroškinkite. Įmaišykite šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio, ir gautą masę tepkite ant pilno grūdo duonos riekelių.
Kepta cukinija
Supjaustykite cukiniją maždaug 1 cm storio griežinėliais, pabarstykite druska, ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Aptepkite griežinėlius alyvuogių aliejumi, išspauskite šiek tiek česnako, ir pakepkite iš abiejų pusių apie 3 minutes. Patiekite su virtomis bulvėmis arba šviežių daržovių salotomis.
Cukinijos su vištiena
Supjaustykite nedidelę cukiniją, vieną svogūną ir vištienos krūtinėlę. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais, įvyniokite į foliją, ir kepkite orkaitėje apie 30 minučių.
Cukinijų salotos su kumpiu
Sutarkuokite vieną agurką, vieną tokio paties dydžio cukiniją ir vieną baltąjį ridikėlį. Svogūną supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite maždaug 80 gramų lieso kumpio. Šiek tiek pasūdykite, apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite smulkintais krapais ir natūraliu jogurtu. Valgykite su pilno grūdo duona arba ryžiais.
Cukinijos pica
Jums reikės:
1 cukinijos
2 kiaušinių
50–100 g fermentinio sūrio
Šiek tiek druskos ir pipirų
1 vidutinio dydžio pomidoro
Kaip gaminti?
Sutarkuokite cukiniją, šiek tiek pasūdykite ir palikite pastovėti. Nusunkite išsiskyrusias sultis, įmuškite kiaušinius, ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite juodaisiais pipirais, ir gautą masę kepkite orkaitėje ar keptuvėje. Baigiant kepti sudėkite pomidoro griežinėlius ir tarkuotą sūrį.
Galite rinktis ir daugiau mėgstamų ingredientų.
Cukinijų griežinėliai su jogurto padažu
Jums reikės:
600 g cukinijos
200 g natūralaus jogurto
2 šaukštų miltų
1 česnako skiltelės
Šiek tiek smulkintų krapų
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Nuplaukite cukiniją ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Kiekvieną griežinėlį pabarstykite druska ir pipirais. Smulkiai supjaustykite česnaką ir krapus, įpilkite jogurto, įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Cukinijos griežinėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir apvoliokite miltuose (į miltus galime įpilti truputį druskos ir juodųjų pipirų). Kepkite augaliniame aliejuje, kol cukinija įgaus auksinį atspalvį. Iškeptus cukinijų griežinėlius sudėkite ant popierinių rankšluosčių, palaukite, kol nubėgs riebalai. Patiekite su padažu.
Cukinijų ir obuolių salotos
Jums reikės:
1 cukinijos
1 svogūno
1 obuolio
1 morkos
1/4 saliero
2 kietai virtų kiaušinių
2 agurkų
Natūralaus jogurto
Salotas taip pat galima pagardinti kumpiu.
Kaip gaminti?
Išvirkite kiaušinius, smulkiai supjaustykite. Sutarkuokite morką ir obuolį, smulkiai supjaustykite salierą, svogūną, agurkus ir cukiniją. Sumaišykite su natūraliu jogurtu.