Nustebsite, kiek patiekalų galima pasigaminti iš paprastų grikių! Ir patikėkite mumis, tai yra skaniausi patiekalai kiekvienai progai.
- Tiesiog virti grikiai
Lengvas, greitas ir tiesiog tobulas patiekalas. Paimkite grikius, juos nuplaukite, įpilkite vandens santykiu 1: 2 ir virkite 15-20 minučių. Arba, tiesiog paruoštus grikių maišelius virimui, įdėkite į verdantį vandenį ir palikite 15–20 minučių. Pagal skonį įberkite druskos ir patiekite su sviestu! Tai skanu net tada, kai patiekimas yra toks paprastas. Pabandyk tai!
Jei neturite daug laiko, tada užpilkite grikius karštu vandeniu ir palikite per naktį (arba bent 30 minučių) – ir sveikų angliavandenių patiekalas bus paruoštas!
- Pieniška grikių sriuba
Tai gali skambėti ir atrodyti neskaniai, tačiau tokią košę pusryčiams valgo daugelis vaikų. Grikius išvirkite Al Dente, tada įpilkite pieno ir virkite dar 5 minutes. Pagal skonį įberkite cukraus, medaus ar šviežių uogų. Tiesiog nuostabu!
- Grikiai su keptu kiaušiniu
Dar vieni pusryčiai su grikiais ir angliavandenių bei baltymų kupinu patiekalu tikriesiems čempionams! Grikius išvirkite ir patiekite su keptu kiaušiniu. Kitas variantas yra sumaišyti virtus grikius su žaliu kiaušiniu ir minutę pakepinti wok keptuvėje. Įberkite mėgstamų daržovių ar avokado, tada pabarstykite tarkuotu sūriu. Tiesiog patikėkite – jums patiks šie pusryčiai!
- Grikiai su keptais grybais
Tai yra mėgstamas garnyras, kurį galite rasti beveik bet kuriame restorano meniu. Bet jis taip pat gali būti patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas ir puikiai tinka vegetarams. Ant augalinio aliejaus apkepkite smulkintą svogūną, morką ir grybus, tada įberkite virtus grikius, gerai sumaišykite ir palikite 5 minutes pastovėti.
- Grikiai su spirgučiais
Tai nostalgiją sukelianti košė, labai riebi ir skani. Spirgučiai yra paruošiami iš kiaulienos šoninės. Pagal savo skonį galite pridėti svogūnų, morkų, grybų ir kitų daržovių. Bet čia taip pat yra slaptas ingredientas! Virti kiaušiniai. Juos turite išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Patiekiant apkeptus grikius su spirgučiais ir daržovėmis, apibarstykite smulkintu kiaušiniu.
- Grikiai, paruošti risotto stiliumi
Tiesą sakant, iš grikių galima pagaminti bet kokį risotto. Lažinamės, kad turėtumėte tai išbandyti. Pakepinkite smulkintą svogūną ir morką, tada įdėkite mėgstamą smulkintą mėsą (pagal tradicinį receptą tinka kiaulienos ir jautienos mišinys); šiek tiek pakepkite, įpilkite neskrudintų grikių ir nuplaukite juos vandeniu – virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol grikiai bus paruošti. Šį patiekalą taip pat galima virti keramikos puoduose orkaitėje, kaip tai buvo gaminama anksčiau!
- Grikių rutuliukai
Dar vienas malonus vegetariškas patiekalas. Virtus grikius sumaišykite su keptu svogūnu, kiaušiniu ir tarkuotu sūriu. Galite keisti ingredientus ir vietoj kiaušinių ir sūrio naudoti manų kruopas ar miltus. Įdėkite žalumynų pagal skonį arba bet kokių kitų ingredientų, kurių norite – grybų, daržovių ar kukurūzų. Sumaišykite viską kartu, suformuokite rutuliukus, tada kepkite, skrudinkite arba kepkite orkaitėje – ir mėgaukitės!
- Kopūstų suktinukai, įdaryti grikiais
Galite pradėti nuo grikių, keptų su grybais, arba tiesiog su svogūnais ir morkomis – tada įdarykite šiuo mišiniu kopūsto lapą, kurį prieš tai įdėkite į verdantį vandenį, kol jis taps lygus ir lengvai susivynios. Padarykite suktinukus ir sudėkite į keptuvę, tada užpilkite mėgstamu padažu – rekomenduojama pomidorų pastą sumaišyti su grietine; tada įpilkite truputį vandens arba sultinio. Bet jei jums reikia veganiško varianto, tiesiog įpilkite vandens ir pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
- Koldūnai su grikiais
Tai yra labai senas patiekalas, žinomas nuo XVI a., tačiau pastaraisiais metais jis buvo pamirštas. Jis vadinamas koldūnais, kurie įdaryti grikiais su grybais (puikus derinys!). Paslaptis ta, kad jų nereikia virti, o rekomenduojama kepti.
- Tirštas kokteilis su nekepintais grikiais
Grikių kruopos yra skrudintos – todėl jos yra rudos spalvos. Tačiau viena šiuolaikinių sveikų tendencijų yra vadinamųjų „žaliųjų“ grikių vartojimas, kurie yra nekepinti ir neperdirbti. Žalius, nekepintus grikius užpilkite karštu vandeniu ir palikite per naktį (galite virti, bet taip sumažėja vitaminų kiekis). Tada įdėkite banano, vandens ar pieno (arba augalinio pieno), medaus ar sirupo pagal skonį ir kitų vaisių ir uogų, kurie jums patinka – net špinatai čia puikiai tinka. Galiausiai viską sutrinkite! Šedevras!
- Blynai su grikių miltais
Grikių miltai gali būti puikus įprastų miltų pakaitalas ir labai naudingi, jei norite išlaikyti puikias kūno formas. Galite patys gaminti grikių miltus (tiesiog išdžiovinkite grikius keptuvėje ir sutrinkite, kol virs miltais), arba nusipirkite jau paruoštus grikių miltus. Norėdami išsikepti blynų – įpilkite pieno, kiaušinio, cukraus ir druskos pagal skonį ir šaukštą augalinio aliejaus. Kepkite įkaitintoje keptuvėje.
- Grikių sausainiai
Tai dar vienas desertas iš grikių miltų. Sveika ir skanu! Čia svarbu išlaikyti proporcijas, todėl sumaišykite 150 g miltų, 3 šaukštus kakavos miltelių, 4 šaukštus cukraus (medaus arba sirupo pagal skonį), 1/2 arbatinio šaukštelio sodos ir 2 g vanilino. Atskirai suplakite kiaušinį, 100 g rikotos arba varškės ir 90 g lydyto sviesto. Tada viską kartu sumaišykite; rankomis formuokite sausainius ir kepkite kepimo popieriumi išklotoje kepimo formoje 20-25 minutes, 180 laipsnių temperatūroje.