Tam, kad žalumynus išlaikytumėte visus metus ir naudotumėte ne tik sezono metu, rekomenduojame pasinaudoti šiais paprastais, bet naudingais patarimais, kuriuos savo virtuvėse naudoja ir profesionalūs šefai.
1 būdas
Visas žoleles labai gerai nuplaukite ir išdžiovinkite. Labai svarbu, kad ant žolelių nebūtų likę vandens.
Tuomet jas supjaustykite ir sudėkite į plastikinį butelį. Butelį kartas nuo karto pakratykite, kad tilptų kuo daugiau žolelių. Galiausiai jį užsukite į įdėkite į šaldiklį.
2 būdas
Paimkite formeles ledui, smulkiai supjaustytas žoleles paskirstykite po ledo kubelių talpas ir užpilkite vandeniu. Tuomet užšaldykite.
Kai formelės sustingsta – sudėkite jas į maišelį ir laikykite šaldiklyje.
Kai prireikia pagardinti kokį nors patiekalą – paprasčiausiai paimate ledo kubelį ir įmetate jį į verdamą sriubą ar gaminant kitokį patiekalą.
3 būdas
Supjaustytas žoleles sudėkite į mažus plastikinius indelius, uždenkite ir padėkite į šaldiklį.
Naudojant šį metodą, žalumynai taip pat neprisigeria kitų produkto kvapo, o indelius galima sudėti labai kompaktiškai.
4 būdas
Žalumynus sudėkite į plastikinius maišelius, gerai suspauskite ir išstumkite visą orą. Sudėkite į šaldiklį.
Šis metodas leidžia kompaktiškai laikyti daug žalumynų ir daržovių.
5 būdas
Šiuo būdu šaldant žalumynus jų supjaustyti nereikia – paprasčiausiai ryšulėlį sudėkite į maišelį, susukite į vamzdelį ir padėkite į šaldiklį.
Šiuo būdu patogiausia laikyti žalumynus, kuriuos vėliau naudosite įdarams.
Kaip išlaikyti žoleles šviežias, jų nešaldant?
Pirmiausia žalumynus gerai nuplaukite ir nusausinkite, kad neliktų vandens.
Tuomet paimkite sandarų stiklinį, gerai išdžiovintą indą, nupjaukite žolelių stiebus ir sudėkite į indą. Jį gerai užspauskite ir padėkite į šaldytuvą.
Kai prireikia žalumynų – paprasčiausiai paimkite tiek, kiek reikia.
Taip laikyti žalumynus galite 2-3 mėnesius.
Kaip žalumynus išlaikyti dar ilgiau?
Vėl nuplaukite žalumynus ir leiskite jiems pradžiūti, tuomet smulkiai supjaustykite.
Nupjaukite kietas stiebo dalis ir suberkite žalumynus į stiklinį indą, suspauskite pirštais ir užpilkite actu.
Tuomet indo viršų uždenkite folija ar maistine plėvele bei pritvirtinkite elastine juostele.
Taip laikomi žalumynai puikiai tinka padažams ar sriuboms. Tik prieš naudojimą juos gerai praskalaukite.
Pamoką vaizdo įraše rasite čia: