Niekas nesiginčys, kad žalumynai labai naudingi mūsų sveikatai. Be daugybės vitaminų, žalumynai taip pat puikiai papildo įvairių patiekalų skonį. Tačiau čia yra bėda – pirkti žalumynai jau kitą dieną po pirkimo atrodo „pavargę“. Ši problema persekiojo ir mane. Ir tada draugė virėja papasakojo paslaptį, kaip išlaikyti žalumynus šviežius ir sultingus.
Pasirodo, tokie metodai dažnai naudojami ne tik parduotuvėse ir turguose. Daugelio restoranų ir kavinių meniu yra patiekalų su šviežiomis žolelėmis, kurias reikia išlaikyti dailias kuo ilgiau. Išklausiau draugės patarimo, o dabar jau po kelias savaites turiu petražolių ir krapų!
Kaip išsaugoti žalumynus: profesionalų patarimas
1 būdas
Visų pirma, vanduo padės keletą dienų išlaikyti žalumynų šviežumą. Į stiklinę vandens įmerkite ryšelį krapų ar petražolių, o viršų uždenkite plastikiniu maišeliu. Taip vandenį išlaikysite augalų lapuose, dėl ko jie ne taip greitai nuvys.
2 būdas
Paimkite didelį indą, įpilkite vandens ir suberkite žalumynus, gerai nuplaukite nuo dulkių. Nuplautus žalumynus paskleiskite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite. Nusausintas žoleles perkelkite į didelį indą su dangteliu, uždarykite ir padėkite į šaldytuvą.
Šis metodas padės išlaikyti žalumynus 7–10 dienų.
3 būdas
Norėdami prisotinti pavargusius žalumynus drėgme, galite įdėti šakeles į indelį su šaltu vandeniu ir leisti pastovėti keletą valandų. Taip lapai papildys vandens balansą. Tada išpilkite vandenį iš talpyklos, bet palikite drėgnus lapus. Sudėkite šlapius žalumynus atgal į indą ir laikykite šaldytuve.
Šis metodas padės žalumynams ištiesti ir pratęs jų šviežumą iki savaitės.
4 būdas
Tokį būdą galima pavadinti „sunkiąja artilerija“, nes patyrę pardavėjai juo žalumynus gaivina, kad šie būtų tarsi ką tik iš daržo.
Prieš dedant žalumynus ant prekystalio, jie neįprastu būdu nuplaunami acto tirpalu. Norint paruošti tirpalą, reikia sumaišyti stiklinę šalto vandens ir 1 valg. š. acto. Įdėkite žalumynus į indą ir supilkite tirpalą taip, kad visi lapai būtų vandenyje. Šiame tirpale lapus palaikykite 1 valandą. Štai ir viskas, žalumynai bus kaip švieži!
Namuose žalumynus geriau periodiškai nuplauti acto tirpalu ir laikyti šaldytuve. Nepamirškite, kad bet kokius žalumynus galima užšaldyti, o tai padės juos valgyti visus metus.
Jei šaldytuve dar liko krapų likučių, pabandykite pasigaminti naminį sūrį su žolelėmis, kurį tikrai įvertins visa šeima. Ieškokite daugiau įdomių receptų mūsų skiltyje „Receptai“!