„Kiekviena save gerbianti šeimininkė turėtų mokėti skaniai išvirti barščius!” – kartą pasakė mano močiutė. Anksčiau taip ir būdavo. Bet kuri moteris galėdavo nesunkiai paruošti barščius pagal savo originalų receptą. O patiekalo skonis visada buvo nepakartojamas. Su kuo tai susiję? Sunku atsakyti. Pripažįstu, kad priežastis slypi proporcijose. Tik spalva, patiekalo paruošimo principas ir burokėlių buvimas sriuboje išlieka nepakitęs, nes kitų produktų sąrašas virėjo pageidavimu gali keistis.
KAIP VIRTI BARŠČIUS?
Be to, kad žinote, kaip virti barščius su burokėliais, turite suprasti šakninių daržovių rūšis, nes jūsų sėkmė tiesiogiai priklauso nuo jų kokybės. Burokėliai barščiams turi būti saldūs, sultingi ir tamsios bordo spalvos. Jei jūsų burokėliai bus kieti ir rausvi, kad ir kaip stengtumėtės, tai nieko gero neduos. Pirkdami daržovę, atidžiai apžiūrėkite šviežius įbrėžimus, gautus transportuojant. Iš jų galite daug sužinoti apie šio produkto pranašumus.
Blyški barščių spalva – viena problemų, su kuria susiduria jaunos šeimininkės ruošdamos šį patiekalą. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti barščių su burokėliais virimo taisykles. O tiksliau – kaip paruošti burokėlius, nes nuo to priklauso maisto skonis ir kvapas, taip pat sultinio atspalvis, kuris gali skirtis nuo klasikinės bordo iki oranžinės spalvos.
Svarbūs niuansai
Barščius galima virti mėsos ar daržovių sultinyje. Darykite tai, kas jums labiausiai patinka. Paprastai sriuba ruošiama su pupelėmis. Deja, dažnai pupelės būna pervirtos. Jei neįmanoma atspėti, kiek laiko užtruks sriubos virimas, išvirkite pupeles atskirai ir supilkite į bendrą puodą.
Vienu metu dedamos bulvės, svogūnai ir morkos. Kopūstus patartina dėti vėliau, kai daržovės šiek tiek pavirs, nes bulvės gali sukietėti nuo vitamino C. Žolelių, druskos ir prieskonių reikia naudoti pagal skonį. Kad barščiai įgautų ryškią raudoną spalvą, burokėlius rekomenduojama į keptuvę dėti paskutinius, jau išvirus. Turite nuspręsti, kokį šakniavaisių terminį apdorojimą naudosite.
Kaip apdoroti burokėlius?
Neluptus burokėlius galima kepti 180 laipsnių orkaitėje, kiekvieną šakniavaisį atskirai suvyniojus į foliją. Tai užtruks mažiausiai valandą. Atvėsusią daržovę nulupkite, supjaustykite juostelėmis arba sutarkuokite stambia tarka ir paskutinę minutę sumaišykite su likusiais ingredientais.
Visą šakniavaisį galima iš anksto pavirti, kol suminkštės, tada nulupti, susmulkinti (sutarkuoti) ir suberti į barščius pačioje virimo pabaigoje.
Nuluptus burokėlius galima virti sultinyje apie 15 minučių ir išimti. Tada juos supjaustykite ir dėkite į keptuvę likus 5 minutėms iki visų produktų paruošimo. Nuo šakniavaisių rekomenduojama nuimti odelę ir sutarkuoti stambia tarka. Burokėlius sudėkite į indą storomis sienelėmis ir užpilkite verdančiu vandeniu, kol jie visiškai pasidengs vandeniu. Uždenkite indą dangteliu ir padėkite į šoną. Be to, rekomenduojama indą apvynioti senu rankšluosčiu. Likus 5 minutėms iki patiekalo paruošimo, indo turinys kartu su vandeniu supilamas į puodą.
Susmulkintus burokėlius siūloma iš anksto troškinti keptuvėje su augaliniu aliejumi, į juos įpylus nedidelį kiekį acto, kad išsaugotų sodrią spalvą. Rekomenduojama naudoti obuolių arba vyno actą. Taip pat galite jį pakeisti citrinos sultimis. Kai kurios šeimininkės į daržovę deda pomidorų pastos ir šiek tiek cukraus. Paruošti burokėliai dedami į puodą.
Burokėlius galite virti atskirai mikrobangų krosnelėje. Norėdami tai padaryti, turite juos nuplauti, išdžiovinti ir įdėti į kepimo rankovę. Tada daržovė dedama į orkaitę ir kepama maksimalioje temperatūroje 10–20 minučių, priklausomai nuo jos dydžio. Atvėsinta daržovė nulupama, supjaustoma ir dedama į sriubos puodą pačioje virimo pabaigoje.
Nereikėtų ilgai virti burokėlių barščiuose, kitaip jie praras pirminę savo spalvą. Tas pats atsitiks, jei patiekalas bus virtas dar kartą.
Kaip ruošiate barščių sriubą jūs?