Dilgėlė yra nepaprastas augalas, kuris naudingas mūsų sveikatai. Seni žmonės dažnai ją naudodavo dėl reumato, o dilgėlių arbatos nauda irgi yra gerai žinoma. Šiandien pateikiame jums informacijos, kaip maksimaliai naudoti dilgėles. Šį augalą galima dėti į sriubą ar įmaišyti į naminę duoną. Geriausia naudoti jaunas dilgėles, jos turi daugiausiai naudingų savybių.
Dilgėlėse yra daug vitamino C, jose gausu kalcio, geležies ir mineralų. Be to, dilgėlė yra puikus chlorofilo, flavonoidų, B grupės vitaminų šaltinis.
Ką daro dilgėlės?
- Detoksikuoja kūną
- Kovoja su alergija ir artritu
- Padeda nuo mažakraujystės ir nuovargio
- Palaiko geresnę kepenų ir hormonų funkciją
- Palaiko laktaciją
- Palengvina priešmenstruacinį sindromą
- Suteikia plaukams blizgesio
- Palaiko sveiką odą
- Naudingos geresniam virškinimui
- Padeda nuo uždegimo ir dantų akmenų
- Stimuliuoja endokrininę sistemą, įskaitant skydliaukę, blužnį ir kasą.
Dilgėlių arbata yra nepaprastai naudinga ir jūs galite ja mėgautis, ji padės dėl įvairių sveikatos problemų. Jos paruošimas yra labai paprastas.
Dilgėlių arbata
Džiovintus ar šviežius dilgėlių lapus užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti 5 minutes. Tada perkoškite skystį į puodelį, galite pasaldinti arbatą medumi ir pagardinti citrina. Taip pat galite derinti dilgėles su kitomis žolelėmis. Kad ši arbata būtų veiksminga, gerkite po 3 puodelius per dieną 3 savaites.
Džiovintos dilgėlės
Prieš džiovindami dilgėles, turėtumėte nuskinti lapus nuo stiebo, įsitikinkite, kad lapai yra švarūs. Tada įdėkite juos į popierines arba medines dėžutes ir paskleiskite jas plonu sluoksniu. Padėkite dilgėles į tamsią, bet erdvią vietą ir kiekvieną dieną tolygiai pavartykite, kad lapai gerai išdžiūtų. Tada džiovintą dilgėlę perkelkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite sausoje ir tamsioje vietoje.
Dilgėlių tinktūra
Ekspertai rekomenduoja dilgėlių tinktūrą naudoti bent 3 kartus per dieną, įlašinant jos 20-30 lašų į stiklinę vandens. Taip pat galite užsilašinti jos ant cukraus. Be dilgėlių arbatos gėrimo ir tinktūros vartojimo, dilgėles taip pat galite naudoti salotose arba išsivirti jų sriubą. Yra daugybė receptų ir mes pateikiame jums keletą jų…
Dilgėlių duona
Ingredientai:
- 1 kg jaunų dilgėlių;
- 1/2 kg bulvių;
- 8 sluoksniuotos tešlos griežinėliai;
- 2 valgomieji šaukštai grietinės;
- 1 valgomasis šaukštas aliejaus;
- druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Dilgėles pirmiausia išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Išvirkite bulves, supjaustykite kubeliais ir sutrinkite. Dilgėlę ir bulves gerai išmaišykite, įdėkite grietinės, druskos ir pipirų.
Ant kepimo formos dugno dėkite kepimo popierių, ant jo dėkite iškočiotą tešlą ir ant jo sluoksniuokite įdarą. Sluoksniuokite duoną tol, kol neliks įdaro. Galiausiai ištepkite aliejumi ir kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes.
Dilgėlių sriuba
Į sultinį taip pat galite įmaišyti keletą dilgėlių, jis tikrai bus skanus. Tačiau tikrai verta išbandyti ir puikią dilgėlių sriubą.
Ingredientai:
- 1 litro daržovių sultinio
- 400 g dilgėlių
- 1 svogūno
- 1 poro
- 1 bulvės
- 1 morkos
- 50 ml plakamos grietinėlės
- 50 g sviesto
- 1 valgomasis šaukštas aliejaus
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
Pašildykite alyvuogių aliejų ant silpnos ugnies. Suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus, porus, supjaustytą morką ir bulvę. Kepkite 10 minučių, kol daržovės išskirs sultis. Tada supilkite sultinį ir virkite, kol bulvės suminkštės (apie 10-15 minučių). Sudėkite dilgėlių lapus ir virkite minutę. Tada sumaišykite sriubą, įberkite druskos ir pagardinkite sviestu.
Dilgėlių pyragas su varške ir šonine
Ingredientai:
- 300 g miltų
- 150 g sviesto
- 20 g tarkuoto parmezano
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- 100 g grietinės.
Įdarui:
- 300 g jaunų dilgėlių
- 200 g varškės
- 100 g grietinės
- 3 kiaušiniai
- 70 g tarkuoto parmezano
- 150 g lašinių
- 1 mažas raudonas svogūnas
- druska, prieskoniai pagal skonį.
Gaminimas:
Miltus sumaišykite su suminkštintu sviestu, įberkite druskos, parmezano ir grietinės. Minkykite tešlą, suformuokite apskritimą, suvyniojame į maisto foliją ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Tada iškočiokite tešlą ir suberkite ją į formą, padengtą kepimo popieriumi. Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Supjaustykite šoninę, greitai apkepkite ir padėkite ant lėkštės. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite susmulkintą svogūną, suberkite dilgėles ir kepkite, kol lapai suminkštės ir visas skystis išgaruos.
Dubenyje sumaišykite varškę ir grietinę, geriausia tam naudoti maišytuvą. Įmuškite kiaušinius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Lėtai sumaišykite parmezaną, šoninę ir dilgėlę. Dėkite šią masę ant iškepusios tešlos ir kepkite dar 20-25 minutes, kol iškeps įdaras. Leiskite atvėsti, supjaustykite ir patiekite. Skanaus!
Gydomasis dilgėlių poveikis
- mažina cukraus kiekį kraujyje
- palengvina reumatines problemas
- padeda nuo viduriavimo ir hemorojaus
- valo kraują
- reguliuoja virškinimą ir išsiskyrimą
- padeda sergant kepenų ligomis
- padeda esant egzemai
- veiksmingos esant nuovargiui, išsekimui ir mažakraujystei.
Dilgėlių arbata svorio metimui
Geriausia išgerti puodelį šios arbatos ant tuščio skrandžio, o tada išgerkite dar 2 puodelius prieš pietus ir vakarienę. Gerkite arbatą lėtai, gurkšneliais, mažiausiai 1 mėnesį. Dilgėlės valo kūną, reguliuoja virškinimą ir prisideda prie svorio metimo.
Dilgėlių šampūnas
Dilgėlės taip pat nepaprastai veiksmingos plaukams ir odai. Jei naudosite dilgėlių šampūną, jūsų plaukai blizgės ir sustiprės jų struktūra.
Dilgėlės padės nuo plaukų slinkimo
Nepamirškite, kad dilgėlės ne tik teikia naudos plaukų grožiui, bet ir labai efektyviai kovoja su plaukų slinkimu. Daugelis žmonių jau yra įsitikinę, kad dilgėlės šią problemą sutvarko geriau nei daugelis brangių priemonių.
Veiksmingiausios yra jaunos dilgėlės
Veiksmingiausios yra jaunos dilgėlės, kurių derlius yra nuimtas pavasarį. Senesniuose lapuose yra dalelių, kurios dirgina inkstus, todėl jos nėra tinkamos naudoti. Jaunos dilgėlės yra geriausias daugelio vitaminų, ypač C, A, B2 ir E bei mineralų šaltinis. Jose taip pat yra omega-3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmui reikia tinkamam funkcionavimui.