Ant patyrusios šeimininkės šventinio stalo visada yra pjaustyto sūrio. O jei moteris turi fantazijos ir mėgsta gražų dizainą, tai užkandis bus patiekiamas ne tik griežinėliais ar kubeliais, bet ir įdomiai bei skoningai.
Sūrio lėkštės patiekimas vadinamas visu menu, nes reikia rinktis specialias sūrių rūšis, teisingai derinti produktus tarpusavyje ir tinkamai sudėlioti patiekalą. Šiuo atveju nėra jokių privalomų taisyklių, tačiau galime pateikti keletą praktinių rekomendacijų.
Patarimai sūrio lėkštės komponavimui
Tinkamas serviravimas
Sūrio užkandį įprasta patiekti ant įvairių formų ir dydžių medinių lentelių. Yra net specialios sūrio lentos , prie kurių gali būti sūrio peiliai įvairių rūšių sūriams.
Kad skirtingų sūrių aromatas ir skonis nesusimaišytų, tarp kiekvienos rūšies palikite šiokius tokius tarpus. Ant vienos lentos patiekiami 3, 5 arba 7 rūšių sūriai, priklausomai nuo patiekalo dydžio. Šiuo atveju svarbiausia nepersistengti, nes dėl skonių gausos receptoriai gali nebeįvertinti daug skirtingų rūšių vienu metu.
Su kuo patiekti
Sūrio lėkštėje patiekiami ne daugiau 3–5 produktai. Klasikinis priedas yra riešutai, tokie kaip lazdyno, migdolai ar graikiniai. Iš džiovintų vaisių tinka datulės, razinos, džiovinti abrikosai ir džiovintos vyšnios ar spanguolės. Jei norite pridėti vaisių, rinkitės rūgščius arba sultingus obuolius, kriaušes, figas ar vynuoges. Prie sūrių idealiai tinka medus, saldžiarūgštė uogienė arba marmeladas.
Sūrių lėkštės komponavimas
Tradicinėje sūrių lėkštėje yra įvairių rūšių sūriai, pagaminti iš ožkos, karvės ar avies pieno. Sūris gali būti su pelėsiu arba su papildomais skoniais, pavyzdžiui, su žolelėmis ar uogomis. Dažnai yra ruošiamas teminis prancūziškų, ispaniškų ir itališkų sūrių užkandis.
Sūrių lėkštės pavyzdys
1. Bush de chevre. Sūris su tankia plutele, padengtas lengvu pelėsiu, pagamintas iš ožkos pieno. Dėl plutos (pažodžiui, „ožkos rąstas“) produktas įgauna ypatingą pikantišką skonį, kuris sūrio gabalėlio viduryje tampa kreminis ir švelnesnis. Sūrio tekstūra yra minkšta ir kreminė. Bouches de chevre galima pakeisti rikota arba feta.
2. Selle-sur-cher. Sūris su mėlyna plutele, pagamintas iš ožkos pieno. Šis produktas turi aštrų, bet subtilų skonį. Sūris brandinamas mažiausiai 1 metus. Sele-sur-cher gali būti pakeistas pigesnius pelėsiniu sūriu.
3. Bri. Sūris gaminamas iš karvės pieno plokščio apskritimo pavidalu. Kuo plonesnis apskritimas, tuo aštresnis sūris. Produktas blyškiai pilkšvos spalvos, sūrio tekstūra švelni, skonis primena kamamberą, kuriuo sūrių lėkštėje drąsiai galima pakeisti bri.
4. Taleggio. Kreminis sūris gaminamas iš karvės pieno. Brandinama ilgiau nei mėnesį, turi grybų skonį ir riešutų poskonį. Taleggio galima pakeisti reblochon, epuas ar munster sūriais.
5. Rokforas. Gerai žinomas pelėsinis sūris, gaminamas iš avies pieno ir į jį pridedant penicilino bakterijų. Rokforas sunoksta mažiausiai per 3 mėnesius. Šį sūrį galima pakeisti Stilton arba Gorgonzola.
6. Ementalis. Sūris gaminamas iš šiek tiek nugriebto pieno, todėl produktas yra saldaus skonio. Produktas mirkomas sūryme, o po to sunoksta. Ementalį galima pakeisti čederiu, parmezanu.
7. Ožkos pieno sūris su kalendra. Sūris yra subtilios ir minkštos tekstūros, su kalendros aromatu ir riešutų poskoniu. Produktas brandinamas 35 dienas. Tokį sūrį galite pakeisti bet kokiu kitu sūriu su priedais.
Mūsų paprastos rekomendacijos padės jums patiems susikurti tobulą sūrių lėkštę Toks užkandis – nepigus malonumas, bet patikėkite, verta! Svečius nudžiugins įvairūs sūriai ant stalo. O jei patieksite juos su gardžiu raudonu ar baltu vynu, būsite tiesiog geriausi vakaro šeimininkai. O koks jūsų mėgstamiausias sūris?