Jau daugelį metų česnakai yra pati aromatingiausia daržovė. Dažnai dedame česnaką į patiekalus, kad išryškintume jų skonį. Tačiau mažai žmonių žino, kaip jį laikyti, kad jis visada būtų paruoštas naudoti.
Česnako stiprus aromatas gali užpildyti visą kambarį, jis taip pat dažnai naudojamas natūralioje medicinoje. Mūsų protėviai naudojo jo gydomąsias savybes peršalimo metu. Pasirodo, labai svarbu, kaip jis yra laikomas.
Ką verta žinoti apie česnaką?
Jis dažnai vadinamas „natūraliu antibiotiku“ ir šiame teiginyje yra daug tiesos. Jame yra vitaminų C, K ir B grupės, taip pat fosforo, mangano, geležies, kalio, vario ir sieros. Česnakai taip pat turi daug aminorūgščių, ypač alicino. Jis palaiko imunitetą, nes turi stiprių antibakterinių ir antivirusinių savybių. Česnakas veiksmingai mažina kraujospūdį ir cholesterolį, kuris yra labai pavojingas, ir pasižymi antiaterosklerozinėmis savybėmis. Česnakus taip pat turėtų vartoti žmonės, sergantys cukriniu diabetu ir hipoglikemija. Verta pridurti, kad ši daržovė padeda atsikratyti žarnyno parazitų. Įdomu tai, kad česnakas padeda iš organizmo pašalinti toksinus, kurie dažnai apkrauna kepenis.
Kaip laikyti česnaką?
Verta pasirūpinti, kad česnakai būtų gerai laikomi. Tada jis nepraras savo savybių ir aromato. Jokiu būdu negalima jo laikyti šaldytuve, nes jis pasidarys kartus. Skiltelės neturi būti išardytos. Česnakams laikyti verta rinktis sausą ir tamsią vietą, nes tokiomis sąlygomis jis ilgiausiai išlaikys savo kokybę. Dėti jį į stalčių yra bloga idėja, todėl geriau jį įdėti į popierinius maišelius. Seniau šeimininkės iš česnako gamindavo virves ir pakabindavo juos aukštai, todėl daržovės visada būdavo geros ir paruoštos naudoti. Yra labai paprastas būdas sužinoti, ar česnakas šviežias. Tiesiog suspauskite galvą ir jei ji minkšta, česnakas tikrai sugedęs.
Kaip laikyti nuluptą česnaką?
Pasirodo, tai taip pat labai paprasta. Tiesiog naudokite sandarų indą ir savaitę užšaldykite jame daržoves.