Gydytoja, mitybos specialistė ir endokrinologė Natalija Fadeeva atkreipė dėmesį į vertingą šiuo laikotarpio nokstančių vaisių naudą.
Pasak portalo „Healthline“, slyvos yra puiki žarnyno valymo priemonė, choleretikas ir diuretikas. Slyvose yra daug vitaminų A, C, B, PP, mikroelementų (kalio, magnio, geležies).
Antocianinai suteikia slyvoms tamsiai mėlyną spalvą. Tai naudingos medžiagos, kurios turi antioksidacinį poveikį, taip pat apsaugo organizmą nuo vėžio ir greito senėjimo.
Ypač daug skaidulų yra slyvų odelėje, o vaisių minkštime – pektinų.
Slyvos yra puiki žarnyno problemų, uždegiminių procesų, hemorojaus prevencijos priemonė, nes jose yra priešuždegiminio poveikio medžiagų.
Slyvos turi ypač mažą kalorijų kiekį – 35–40 kcal 100 gramų.
Jose taip pat yra daug paprastųjų rūgščių ir cukrų (gliukozės, fruktozės ir sacharozės). Jei slyvos valgomos dideliais kiekiais vienu metu – daugiau nei 4-5 vaisiai – cukraus perteklius kartu su ląsteliena gali sukelti fermentaciją, vidurių pūtimą ir dažną ėjimą į tualetą rimtam reikalui.
Penkios savybės, kodėl verta valgyti slyvas
- Slyvos apsaugo kepenis
Slyvos ir slyvų sultys gali apsaugoti kepenis nuo neigiamo poveikio, taip užkertant kelią įvairių ligų vystymuisi.
Per aštuonias savaites trukusį tyrimą mokslininkai nustatė, kad pradėjus reguliariai vartoti slyvas ir slyvų sultis, kepenų funkcija gerokai pagerėjo.
Todėl, jei norite turėti sveikas kepenis, rekomenduojame pusryčiams ar į vaisių salotas visada įdėti slyvų.
- Slyvos stiprina kaulus
Slyvų reguliarus vartojimas turės gerą poveikį ne tik vidaus organams, bet ir kaulams. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad slyvos yra veiksmingiausios (šviežios ir ypač džiovintos) užkertant kelią kaulų retėjimui moterims po menopauzės.
Be to, kiti tyrimai rodo, kad slyvos yra svarbus boro šaltinis, padedantis stiprinti kaulus ir raumenis.
- Slyvos padeda išvengti aterosklerozės
Apnašų kaupimasis arterijose gali sukelti aterosklerozę ir kraujagyslių susiaurėjimą, dėl ko kūno audiniuose trūksta deguonies.
Jei liga negydoma, tai gali sukelti širdies nepakankamumą, insultą ar širdies priepuolį. Tačiau slyvos padeda sumažinti aterosklerozės išsivystymo tikimybę.
Mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė: slyvų ir slyvų sulčių vartojimas gali žymiai sumažinti kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
- Slyvos nuo nutukimo
Slyvos kontroliuoja svorį ir apetitą dėl jų suteikiamo sotumo jausmo. Vienas tyrimas parodė, kad slyvų vartojimas užkandžiavimui ilgam laikui gali nuslopinti alkį.
Didelis tirpių skaidulų kiekis, esantis slyvose, padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.
Tirpiųjų skaidulų savybė yra gera tuo, kad ji lėtina cukraus įsisavinimą į kraują. Kita vertus, tai apsaugo nuo 2 tipo diabeto.
- Slyvose gausu geležies
Geležies trūkumas gali sukelti anemiją – organizmo būklę, kai sumažėja hemoglobino kiekis kraujyje. Lengvos anemijos simptomai yra nuovargis, dirglumas, dusulys ir prasta savijauta.
Slyvos iš kitų vaisių išsiskiria dideliu geležies kiekiu – 2,1 mg 100 gramų, todėl padeda išvengti geležies trūkumo žmogaus organizme ir taip palengvina anemiją.