Kas iš mūsų nenori amžinai išlikti jaunas? Turime dvi naujienas. Bloga naujiena ta, kad laiko nesustabdysi. Gera ta, kad galite sulėtinti laiko poveikį išvaizdai ir bendrajai sveikatai.
Jaunystės paslaptis – tinkami maisto produktai. Ir tai ne tik sveika mityba, bet ir senėjimą stabdanti mityba. Senėjimą stabdanti mityba yra pagrįsta kai kuriomis esminėmis medžiagomis, kurias mūsų organizacija naudoja ląstelių atkūrimui.
Ne tik išoriniame lygmenyje (odos, plaukų, nagų būklė), kai matyti, ar žmogus atrodo jaunai ar ne. Tačiau ir vidiniame lygmenyje: būtent jos padeda sukurt naujas ląsteles ir užtikrinti sklandų vidaus organų funkcionavimą.
Yra daug sveikatai naudingų produktų. Tačiau kai kurie iš jų yra ypač geri stabdant senėjimą. Štai dešimt iš jų.
1. Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklose gausu cinko, triptofano ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Šie elementai pagerina odos elastingumą ir skatina žaizdų gijimą.
Cinkas dalyvauja daugelyje mūsų kūno procesų, taip pat ir apsaugant organizmą nuo žalingo ultravioletinės spinduliuotės poveikio. Jis kovoja su raukšlėmis, slopina laisvuosius radikalus ir turi priešuždegiminį poveikį.
Cinko trūkumas gali pasireikšti spuogais, egzemomis, plaukų slinkimu ir baltų dėmių atsiradimu ant nagų.
Tryptofanas padeda mums geriau miegoti. Saldūs sapnai yra pagrindinis grožio ir ilgaamžiškumo sargas.
Dozavimas: vienas sauja per dieną.
2. Pomidorai
Pomidoruose yra likopeno, kuris suteikia jiems raudoną spalvą. Jis taip pat saugo jį (ir mus) nuo saulės spindulių.
Bet kad įsisavintumėte šią nuostabią medžiagą, pomidorai turi būti apdorojami trumpai. Todėl pomidorų padažas arba pasterizuotos pomidorų sultys tinka geriausiai (gamintojas juos termiškai apdoroja).
Dozavimas: 2 šaukštai pomidorų padažo (negalima supainioti su kečiupu, kur yra daug druskos ir kitų kenksmingų medžiagų) arba 1 puodelio pomidorų sulčių per dieną.
3. Riebios žuvys (lašiša, sardinė, silkė, skumbrė)
Jos turtingos omega-3 riebalų rūgščių, kurios turi priešuždegiminių savybių ir pagerina odos, nagų bei plaukų būklę. Be to, daugelis tyrimų patvirtina, kad mityba, kurioje gausu riebių žuvų, apsaugo nuo raukšlių ir padeda išlaikyti odos grožį.
Dozavimas: valgyti šių žuvų patiekalų tris kartus per savaitę. Tiks net žuvų konservai! Svarbiausia, kad jie būtų geros kokybės aliejuje.
4. Kakava arba juodasis šokoladas
Juose gausu ypatingos grupės flavonoidų (flavonolių). Jie turi priešuždegiminį poveikį ir kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie lemia ankstyvą senėjimą. Be to, kakava aktyvina serotoniną, todėl mus džiugina.
Tinka kakava, o ne pieninis šokoladas. Geriausia pirkti geros kokybės kakavos miltelius. Arba rinkitės šokoladą, kurio kakavos kiekis yra ne mažesnis kaip 70–85 %.
Jūs taip pat galite įsigyti pačių kakavos pupelių, sumalkite jas kavamale ir jomis apibarstykite desertus. Dozavimas: iki 30 g šokolado su 80 % kakavos kiekiu per dieną.
5. Migdolai
Juose gausu geros kokybės augalinių riebalų ir antioksidantų. Tiesa, antioksidantai yra tik žievelėje. Todėl geriau valgyti neluptus migdolus. Migdoluose esantis argininas turi teigiamą poveikį kraujagyslėms ir netgi padidina lytinį potraukį tiek vyrams, tiek moterims.
Dozavimas: 1–20 migdolų riešutų per dieną ir (pasirinktinai) šiek tiek migdolų aliejaus ant kūno.
6. Petražolės
Turi daug miristino, vitamino C, karotinoidų, chlorofilo. Todėl petražolės turi priešuždegiminį poveikį ir yra gausios antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles.
Jos valo kraują ir padeda gaminti glutationą, kuris yra pagrindinis kūno jaunimo raktas. Be to, petražolės padeda atsikratyti edemos.
Dozavimas: viena didelė sauja (30–40 g) tris kartus per savaitę. Lengviausias būdas vartoti petražoles yra žalios spalvos kokteiliai ir salotos su petražolėmis.
7. Citrinos
Jose pilna vitamino C, antioksidantų, citrinų aliejaus, flavonoidų, citrinos rūgšties ir kitų augalų rūgščių. Citrinų sultys taip pat sumažina kūno rūgštėjimą!
Ši savybė padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Citrinų žievelėje yra daug kitų naudingų medžiagų, kurios padeda valyti ir sumažinti odos poras. Baltoje žievelės dalyje yra pektino, kuris puikiai tinka šveitimui.
Dozavimas: kiek įmanoma dažniau! Su sultimis viskas aišku. Tačiau geltonąją žievelės dalį galima smulkinti tarka ir pridėti prie paruoštų patiekalų, pvz., salotų, makaronų ir kitų karštų patiekalų.
8. Imbiero šaknis
Be puikaus skonio imbieras turi antibakterinių savybių. Todėl tai ypač naudinga, kai keliaujate į neištirtas Azijos ir Afrikos šalis. Ir iš tikrųjų naudinga jo turėti visose kelionėse.
Imbiero šaknis taip pat gali padėti pašalinti esamus uždegiminius procesus ir išgydyti žaizdas (kai vartojama per burną!). Be to, ji padeda sergant jūros liga.
Imbiero šaknis pagerina kraujo apytaką, virškinimą ir kitų maistinių medžiagų įsisavinimą. Padeda aprūpinti smegenis ir odą deguonimi.
Dozavimas: neribotas! Pridėkite į arbatą, salotas, padažus azijietiškiem patiekalams, kokteilius. Galite imbiero šaknų griežinėliais masažuoti riebią odą ir vėliau nuplauti vandeniu.
9. Burokėliai
Jie turi daug vandenyje tirpių skaidulų, folio rūgšties, kalio, cholino, hialurono rūgšties, karotinoidų. Dėl didelio vandenyje tirpių skaidulų kiekio burokėliai padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir laisvuosius radikalus.
Jie išvalo kraują, praturtina kraują ir odą deguonimi. Įkrauna energijos.
Dozavimas: kiek norite. Tinka šviežios sultys, salotos iš šviežių ir virtų burokėlių, barščiai.
10. Sviestas
Sviestas turtingas vitaminų A, D, E, linolo rūgšties, sveikų riebalų. Jie turi priešuždegiminį poveikį ir padeda mūsų imuninei sistemai.
Aliejus turi teigiamą poveikį mūsų nervų sistemai, smegenims ir odai. Linolo rūgštis padeda kurti raumenis vietoj riebalų. Ji taip pat padeda absorbuoti kalcį.
Svarbu atminti, kad pasterizacijos metu prarandamos dvi paskutinės savybės. Taigi pabandykite rasti nepasterizuotą sviestą.
Dozavimas: kiek leidžia sąžinė. Bet ne daugiau kaip 250 g per savaitę.
Žinoma, tuo naudingų produktų, skirtų išsaugoti mūsų jaunystę ir grožį, sąrašas nesibaigia. Bet šitie yra būtent tie produktai, kuriuos kiekvienas gali sau leisti ir rasti artimiausioje parduotuvėje. Ir jie visi yra skanūs.