Kai namuose ruošiamės gaminti vištieną, dažnai galvojame, kad tai nėra sudėtinga. Žinoma, reikia atsižvelgti į daugybę niuansų, kad ji per daug neišsausėtų. Tačiau apskritai vištieną gana lengva paruošti.
Šiame straipsnyje pakalbėsime apie kai kurias subtilybes, kurių, galbūt, anksčiau negirdėjote. O gal tiesiog nekreipėte dėmesio, manydami, kad tai nėra taip svarbu.
Vištienos gaminimas namuose
Vištienos atšildymas
Vištienos negalima ilgai laikyti šaldytuve – ji labai greitai sugenda. Geresnis sprendimas gali būti užšaldymas, tačiau nepamirškite, kaip po užšaldymo reikia teisingai atšildyti mėsą.
Neatšildykite kambario temperatūroje vištienos. Kol mėsos vidus dar užšaldytas, išoriniai jos sluoksniai gali pradėti gesti. Esant tokioms sąlygoms, bakterijos intensyviai dauginasi, todėl terminis apdorojimas gali nepadėti.
Mėsą geriau atitirpinti šaldytuve. Tai užtrunka šiek tiek ilgiau, bet yra gerokai saugiau. Arba mėsą galima sudėti į sandarų maišelį. Tada jį reikėtų įdėti į indą su vėsiu vandeniu, kurį reikia nuolat keisti.
Vištienos kepimas keptuvėje
Dažna klaida yra kepti ką tik iš šaldytuvo ištrauktą vištieną. Jei iš karto dėsite ją ant grotelių, yra didelė tikimybė, kad netrukus jos paviršius taps rusvas. Tačiau temperatūra viduje nepasieks reikiamų 75 laipsnių, o tai gali sukelti apsinuodijimą.
Kodėl vištienos negalima plauti?
Dirbdami su bet kokia mėsa visada turite būti labai atsargūs. Turite aiškiai prisiminti, kokią lentą naudojote, kokiu peiliu pjaustėte, į kokį indą sudėjote mėsą. Visų šių įrankių negalima naudoti jokiems kitiems produktams, kol jie nebus tinkamai išplauti.
Taip pat primename, kad vištos mėsos negalima plauti! Tai jokiu būdu nepadės jos išvalyti, o tik užterš visą virtuvę žalios mėsos syvais. Virimo procesas sunaikins visus mikroorganizmus, o ne plovimas po vandeniu.
Kodėl reikia vištienoje palikti kaulus?
Ne visiems patinka matyti ruošiamoje mėsoje sausgysles, kaulus ar odą. Tačiau kai nusprendžiate kepti vištieną, reikėtų juos palikti. Būtent šie ingredientai padeda mėsai išlikti sultingai ir atrodyti patraukliai.
Kaulai sulaiko perteklinę šilumą, todėl mėsa kepa ilgiau ir tolygiau. O odelė apsaugo nuo sulčių išsiskyrimo.
Kodėl negalima kepti vištienos pačioje aukščiausioje temperatūroje
Jei norite, kad mėsa būtų gerai iškepusi ar apskrudusi, ir pasukate temperatūros rankenėles iki maksimumo, veltui švaistote laiką! Galbūt sunaikinsite visas bakterijas, bet mėsa nebus skanesnė už iškeptą tinkamoje temperatūroje. Kad būtų lengviau, tiesiog įsigykite kepimo termometrą ir pasitikėkite jo rodmenimis.
Tikimės, kad šie patarimai jums buvo naudingi!
Lengvo ir malonaus vištienos patiekalų gaminimo!