Jei paklaustumėte profesionalaus konditerio, kaip ištirpdyti šokoladą, jis jums atsakytų, kad tai toks pat sudėtingas ir daug pastangų reikalaujantis procesas, kaip ir atomo suardymas ar žmogaus klonavimas.
Taip, tai tiesa, norint tai atlikti tobulai, reikia savitos technikos ir patirties. Vis dėlto, galima tai padaryti ir namuose be didelių kančių! Apie tai, kaip ištirpdyti šokoladą namuose, papasakojo šefas, internetinės maisto gaminimo mokyklos „ChefDaTe“ įkūrėjas, profesionalus someljė Davide Dimitri.
Kad nesugadintumėte galutinio produkto, tiesiog laikykitės kelių taisyklių:
- Pirmoji taisyklė susijusi su tuo, kad šokoladas neturi būti tiesiogiai veikiamas šilumos šaltinio, nes rizikuojate jį sudeginti arba jis paprasčiausiai sukietės į nesuprantamą gabalą.
- Antroji taisyklė – neleisti šokoladui liestis su vandeniu, nes dėl to gali susidaryti gumuliukų ir šokoladas išsisluoksniuos.
- Trečioji taisyklė – žema temperatūra! Negalima viršyti 45 laipsnių.
- Ketvirtoji taisyklė – nuolat maišyti.
- Penktoji taisyklė – šokoladą smulkiai supjaustyti ir (arba) susmulkinti.
Taip pat verta prisiminti, kad skirtingų rūšių šokoladas skirtingai reaguoja į karštį, o tamsusis šokoladas yra paprasčiausias ir ne toks įnoringas. Pieniškas šokoladas tirpsta greičiau, todėl reikia būti atidiems ir jį stebėti. Galiausiai baltojo šokolado lydymosi temperatūra yra žemiausia, todėl su juo reikia elgtis itin atsargiai.
Mikrobangų krosnelėje
Pradėkime nuo mikrobangų krosnelės. Norėdami tai padaryti, sudėkite smulkintą šokoladą į stiklinį indą ir trumpai kaitinkite vidutine galia (apie 10 sekundžių) ir po kiekvieno karto maišykite po 20 sekundžių, tada vėl įdėkite į mikrobangų krosnelę, kol gausite vientisą šokoladinį kremą.
Rekomenduojame nelaikyti jo krosnelėje ilgiau nei 15 sekundžių, nes šokoladas sudegs!
Vandens vonelėje
Tai yra daugelio mėgstamiausias metodas, kuris yra populiariausias.
Tam reikia dviejų puodų: į pirmąjį įpilkite vandens, ant viršaus uždėkite antrąjį mažesnį ir į jį sudėkite smulkintą šokoladą. Padėkite ant vidutinės ugnies ir nuolat maišykite, kol šokoladas visiškai ištirpsta.
P.S. Šis metodas taip pat idealiai tinka baltajam šokoladui, kurio lydymosi temperatūra yra žemesnė nei paprasto šokolado ir jį lengviau sugadinti.
Orkaitėje
Į nedidelį kepimo indą sudėkite griežinėliais supjaustytą šokoladą ir įjunkite orkaitėje žemiausią įmanomą temperatūrą.
Dažnai tikrinkite ir maišykite, kad nesudegtų.
Ganašas
Jei norite ištirpinti šokoladą, kad pagamintumėte ganašą (profiterolėms ar tortui), turėtumėte įpilti grietinėlės.
Šviežios grietinėlės (arba sviesto) ir juodojo šokolado santykis turi būti 1:1.
Šiuo atveju taip pat rekomenduojame kaitinti vandens vonelėje, kuri apsaugo nuo sudegimo ir palengvina viso proceso kontrolę.
Glajus
Jei jums reikia pasigaminti glajų, tai juodąjį šokoladą (ne mažiau kaip 75%) reikia ištirpinti su sirupu (pagamintu iš vandenyje ištirpinto cukraus, santykiu 5:1). Glaisto santykis turi būti 1:5 šokolado ir sirupo.
Šiuo atveju, atsižvelkite į tai, kad vandens bus daug, mišinį galite ištirpinti paprastame puode storu dugnu ant silpnos ugnies, nuolat maišant, kol gausite pageidaujamą konsistenciją.