Šokolado dėmių išvalymas iš drabužių nėra lengva užduotis. Kad susidorotumėte su dėmėmis, reikia pasirinkti priemonę priklausomai nuo audinio tipo ir sutepimo laipsnio.
Kodėl šokoladą sunku išplauti
Šviežias šokolado dėmes galima pašalinti be didelių problemų, tačiau sudžiūvusių dėmių pašalinimas tampa tikru išbandymu. Beveik kiekviename šokolado gaminyje yra daug riebalų, ypač šokoladiniuose leduose.
Augaliniai riebalai greitai ir tvirtai susijungia su audinio pluoštais. Pigmentas, kuris suteikia šokoladui spalvą, beveik nebąla, o dėmių patrynimas dažniausiai tik padidina jų plotą.
Šokolado dėmių pašalinimo priemonės
Atsikratyti ilgalaikių šokolado dėmių padės namuose esančios priemonės.
Pienas
Šokoladą galima pašalinti paprastu pienu: pieno riebalai susijungia su augaliniais riebalais, todėl dėmę lengviau nuplauti.
Ištieskite audinį vienu sluoksniu (kad tarša nepatektų į kitą daikto pusę) ir sudrėkinkite dėmę keletu pieno šaukštų. Po kelių minučių, kai dėmė šiek tiek išmirks, patrinkite muilu ir nuplaukite.
Amoniakas
Amoniakas, kurį galima rasti kiekvienoje vaistinėje, susidoroja tiek su naujomis, tiek su senomis dėmėmis. Tiesiog atsargiai užlašinkite jo ant dėmės, kad audinys tinkamai išmirktų.
Netrinkite dėmės, kad jos plotas nepadidėtų. Palaukite kelias minutes, tada baikite plauti su muilu.
Labiau švelniems audiniams amoniaką iš anksto reikia atskiesti vandeniu santykiu 1:1 ir naudoti taip pat.
Druska
Druskos tirpalas taip pat pašalina šokolado dėmes. Stiklinei vandens reikia 3-4 šaukštų druskos. Gerai išmaišykite, kad gautumėte tinkamą koncentraciją.
Tada sudrėkinkite dėmę skysčiu ir palikite pusvalandžiui. Dėmė turėtų būti žymiai sumažėjusi. Po to nuplaukite dėmę šiltu, muiluotu vandeniu.
Peroksidas
Peroksidas yra geras dėmių valiklis, bet netinka bet kokiam audiniui. Jo negalima naudoti ant tamsių ir spalvotų drabužių, taip pat reikia atsargiai naudoti ploniems audiniams.
Tačiau, jei audinys yra baltas, vandenilio peroksidas susidoros su dėmėmis nepažeisdamas audinio.
Peroksidas pašalina net įsigėrusias šokolado dėmes. Tiesiog užlašinkite jo ant dėmės ir palikite 15 min. Po to nuskalaukite audinį po šalto vandens srove ir išplaukite įprastai.
Glicerinas
Jis tinka delikatiems drabužiams. Jis švelniai ištirpdys dėmes, nepažeisdamas audinio. Skystą gliceriną įkaitinkite iki 50-60 ° C ir vatos tampomu užtepkite ant šokolado dėmės. Paskirstykite jį nuo kraštų į centrą.
Palikite pusei valandos, tada nuplaukite šiltu vandeniu, pašalindami gliceriną kartu su purvo liekanomis. Po procedūros audinį būtina išplauti su muilu.
Glicerino efektyvumą sustiprins žalio kiaušinio trynys. Sumaišykite sušildytą gliceriną su tryniu vienodomis proporcijomis, užtepkite ant dėmės. Tada nuplaukite šiltu vandeniu.
Ūkinis muilas
Skalbimo muilas – vienas iš švelniausių būdų pašalinti šokolado dėmes nuo audinio. Jis gali būti naudojamas atskirai, padarant tirpalą ir jame mirkant dėmes.
Sutarkuokite reikiamą muilo kiekį, užtepkite ant dėmės, šiek tiek patrinkite. Palikite 20 minučių, tada nuplaukite šiltu vandeniu.
Boro rūgštis
Boro rūgštis padeda, kai reikia pašalinti dėmę iš storo audinio (džinso, medvilnės, storos sintetikos).
Praskieskite boro rūgštį vandeniu. Tirpale sudrėkinkite audinį, palikite 10-15 minučių. Tada nuplaukite šaltu, tekančiu vandeniu ir išskalbkite skalbimo mašinoje.
Nuo šiol drąsiai mėgaukitės šokoladiniais skanėstais, nebijodami išsitepti.