Kiaulpienės visiems žinomas ir labai populiarus augalas. Iš jų ne tik pinami vainikai, bet ir daromos įvairios tinktūros, kurios padeda gerinti sveikatą.
Kiaulpienės valo kepenis, stimuliuoja tulžies gamybą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, gydo alergijas ir netgi padeda moterims menopauzės metu.
Geriausia pradėti kiaulpienes rinkti ankstyvą pavasarį, bet net ir vasara tam nėra per vėlus laikotarpis.
Kiaulpienės stiebas naudingas tuo, jog gydo diabetą bei skrandžio problemas, valo kraują ir reguliuoja medžiagų apykaitą.
Kiaulpienės lapuose gausu vitaminų ir jie gali būti dedami į salotas. Be to, kiaulpienės lapai gali padėti numesti svorio ir gauti reikiamų maistinių medžiagų.
Pačios gėlės naudojamos sirupo paruošimui, kuris išvalo kraują, gerina virškinimą ir mažina kosulį. Šaknys naudojamos kovojant su navikais ir kitomis sveikatos problemomis.
Jei norite naudoti kiaulpienės šaknis, pirmiausia turite jas išvalyti, supjaustyti ir džiovinti maždaug 15 dienų. Po to sudėkite jas į indelį ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Kiaulpienių šaknys yra labai naudingos ir kepenims, tulžies pūslei, inkstams. Taip pat puikiai padeda nuo vidurių užkietėjimo, spuogų, hepatito bei cistų.
Sirupo receptas:
Ingredientai:
400 kiaulpienės žiedų
4 supjaustytos citrinos
4 supjaustyti apelsinai
3 litrai vandens
Gaminimas:
Sudėkite ingredientus į vandenį ir palikite 24 valandoms.
Tada įdėkite 2 puodelius cukraus ir virkite.
Kai masė taps tiršta, nuimkite ją nuo ugnies ir supilkite į stiklainius. Naudokite šį sirupą gydytis nuo kosulio ar peršalimo.
Arbatos receptai:
Iš džiovintų ir susmulkintų kiaulpienės lapų gali būti gaminama arbata. Įdėkite pusę šaukštelio į puodelį ir užpilkite karštu vandeniu.