Soda naudinga ne tik virtuvėje – kepimui ir maisto gaminimui – bet ir visuose namuose – valymui ir net šveitimui! Todėl sodos galima rasti beveik kiekvienos šeimininkės spintelėje. Jei supylėte sodą į indą ir nepažymėjote galiojimo pabaigos datos, teks pasukti galvą, prieš dedant ją į kokį nors kepinį? Tačiau egzistuoja paprastas testas, kurį atlikus sužinosite ar sodos galiojimo laikas dar nesibaigė!
Mėgstame funkcionaliai sutvarkyti savo virtuvės spinteles. Būtent todėl jose nelaikome popierinių ar plastikinių pakuočių su prieskoniais ir kitais produktais, o mieliau pilame į tarą. Taip naudoti daug patogiau. Bet ką daryti, jei pamiršote ant jų užklijuoti lipnius lapelius su galiojimo laiko pabaiga? Jei į desertą įbersite pasibaigusio galiojimo sodos ar kepimo miltelių, jūsų pastangos gali būti bergždžios…
Kaip patikrinti, ar kepimo sodos galiojimas dar nesibaigęs?
Yra du būdai tai padaryti:
- Į 0,5 puodelio karšto vandens įpilkite mažiau nei 0,5 arbatinio šaukštelio acto.
Tada įdėkite šiek tiek kepimo sodos, kurią norite išbandyti. Jei jis pradeda putoti ir burbuliuoti, galite jį naudoti virtuvėje.
- Nedidelę lėkštę ar dubenį pabarstykite kepimo soda. Tada apšlakstykite actu arba citrinos sultimis. Ar nebuvo jokios cheminės reakcijos? Tai ženklas, kad soda jau netinkama. Jei matote putas – kaip nuotraukoje – soda dar šviežia.
Jei paaiškėja, kad jūsų turima soda nebetinka vartoti, neprivalote jos išmesti! Tikriausiai net neįsivaizduojate, kiek daug kitų jos naudojimo būdų! Nei purvas, nei kalkių nuosėdos, nei riebalų dėmės nėra baisios, kai soda skuba į pagalbą!