Home Patarimai Pagardinkite šiuo produktu kavą ir ji bus daug sveikesnė: TOP 8 ingredientai!

Pagardinkite šiuo produktu kavą ir ji bus daug sveikesnė: TOP 8 ingredientai!

0
Pagardinkite šiuo produktu kavą ir ji bus daug sveikesnė: TOP 8 ingredientai!

Sužinokite, kaip kavą paversti sveikesne. Ją galite pagardinti kardamonu, ciberžole, cinamonu, gvazdikėliais, kakava, žemės riešutų sviestu, kiaušinio tryniu ar matcha. Jei kavą vartosite saikingai (1-3 puodelius per dieną), tai gali teigiamai paveikti  kraujotakos sistemą.

Kava gali apsaugoti nuo širdies nepakankamumo ir insulto, be to,  įdomu tai, kad kava sumažina ir hipertenzijos riziką.

Kava teigiamai veikia protinę veiklą ir sumažina neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, Parkinsono liga ir demencija, riziką.

Maža  to, kavai priskiriamas antidepresinis poveikis.

Jei pagardinsite kavą tam tikrais ingredientais, jos nauda gali būti dar didesnė.

Kardamonas

Pirmasis sveikatai naudingos kavos ingredientas yra kardamonas.

Šis kvapnus prieskonis turi teigiamą poveikį angliavandenių apykaitos procesams.

Reguliarus kardamono vartojimas ženkliai sumažina hipertenzija sergančių žmonių kraujospūdį.

Ciberžolė

Antrasis sveikatai naudingas kvos ingredientas – ciberžolė, kuri yra laikoma vienu sveikiausiu prieskoniu. Ciberžolėje esantis kurkuminas turi priešuždegiminį poveikį. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kurkumino vartojimas padeda sumažinti sąnarių skausmą. Kaip ir pati kava, ciberžolė padeda kovoti su depresija. Ciberžolėje esantis kurkuminas taip pat teigiamai veikia kepenis: mažina fibrozę ir padeda mažinti bilirubino kiekį kraujyje. Jei norite paruošti kavą su ciberžole, jums reikės:

  • 1 arb. š. ciberžolės
  • 1/2 stiklinės pieno
  • kavos

Kaip gaminti?

  1. Į pieną įberkite ciberžolės.
  2. Pašildykite.
  3. Supilkite į paruoštą kavą.

Cinamonas

Cinamonas taip pat yra vertingas ingredientas, kuriuo galima pagardinti kavą.

Šis prieskonis padeda reguliuoti angliavandenių apykaitą.

Cinamonas sumažina gliukozės kiekį kraujyje, mažina atsparumą insulinui ir gali padėti užkirsti kelią diabetui.

Reguliarus cinamono vartojimas  padeda kovoti su migrena: šis prieskonis gali sumažinti migrenos dažnumą, trukmę ir sunkumą.

Beje, cinamonas, kaip ir ciberžolė, turi priešuždegiminių savybių ir padeda sumažinti uždegimą sergantiesiems reumatoidiniu artritu.

Kavą su cinamonu ruoškite taip pat, kaip ir su ciberžole: vienai gėrimo porcijai naudokite 1/2 šaukštelio cinamono.

Gvazdikėliai

Kitas būdas paskaninti kavą – įberti į ją gvazdikėlių.

Gvazdikėliai padeda apsaugoti inkstus ir kepenis.

Gvazdikėliai gali sustabdyti nekrozinius kepenų pokyčius, kuriuos sukelia toksinių medžiagų poveikis.

Be to, gvazdikėliuose esantis eugenolis sustiprina kepenų detoksikacines savybes ir padidina jų efektyvumą skaidant mūsų organizmui kenksmingus junginius.

Gvazdikėliai taip pat gali apsaugoti inkstus nuo patologinių pokyčių, kuriuos sukelia diabetas.

Verta paminėti ir tai, kad gvazdikėliai palaiko skrandžio sveikatą.

Nors gvazdikėliai turi ir priešuždegiminį poveikį, tačiau jo poveikis nėra toks stiprus, kaip anksčiau minėtų prieskonių.

Kai kurie tyrimai rodo, kad gvazdikėliai mažina uždegimą ir ramina su podagra susijusius simptomus, pvz., periartikulinę eritemą ar galūnių patinimą.

Kavą su gvazdikėliais ruoškite taip pat, kaip ir su anksčiau minėtais prieskoniais: vienai kavos porcijai naudokite du gvazdikėlius.

Kakava

Kavos ir kakavos derinys yra labai įdomus.

Mokslininkai patvirtino, kad kakava gerina smegenų veiklą.

Be to, kakavoje esantys junginiai, ypač flavonoliai, gerina kraujotaką.

Jei kava derinama su kakava, naudingas poveikis smegenims tampa dar didesnis.

Kakavoje esančios sudedamosios dalys atkuria pusiausvyrą tarp didelio tankio lipoproteinų kiekio ir mažo tankio lipoproteinų koncentracijos.

Be to, kakava, kaip ir kava, neleidžia išsivystyti 2 tipo diabetui.

Paruošti kavą su kakava yra labai paprasta.

Tiesiog į tirpią kavą įberkite 1-2 arbatinius šaukštelius kakavos.

Įpilkite karšto vandens ir gerai išmaišykite.

Žemės riešutų sviestas

Kava su žemės riešutų sviestu – taip pat puikus pasirinkimas.

Visų pirma, verta paminėti, kad riešutuose esantys junginiai didina kraujagyslių elastingumą.

Be to, žmonės, kurie reguliariai vartoja riešutus, rečiau miršta nuo koronarinės širdies ligos ir insulto.

Riešutai palaiko smegenų veiklą, gerina atmintį, koncentraciją ir gebėjimą mokytis.

Jie taip pat užkerta kelią kepenų riebėjimui ir sumažina vėžio riziką (ypač gaubtinės žarnos, kasos ir krūties vėžio).

Sumaišykite 1/2 stiklinės pieno (ar augalinio gėrimo) su 2-3 šaukštais žemės riešutų sviesto.

Pakaitinkite ir gerai išmaišykite (geriausia naudoti mikserį).

Paruoštą kavą sumaišykite su paruoštu mišiniu.

Kiaušinio trynys

Kiaušinio trynys yra cholino gamybos šaltinis, kuris apsaugo nuo steatozės ir kepenų fibrozės, mažina demencijos ir Alzheimerio ligos išsivystymo riziką.

Pašildykite maždaug 100 ml kokosų pieno su žiupsneliu muskato riešuto.

Išplakite kiaušinio trynį.

Kai kokosų pienas atvės, supilkite į jį išplaktą trynį.

Pakaitinkite ir įpilkite maždaug 150 ml užplikytos kavos.

Matcha

Taip pat rekomenduojame išbandyti kavą su matcha žaliąja arbata.

Jai paruošti naudokite 100 ml pašildyto vandens ir kokosų pieno.

Ištirpinkite 1/2 – 1 arbatinį šaukštelį matcha arbatos.

Atskirai užplikykite kavą ir sumaišykite visus ingredientus.

Jei norite gėrimui suteikti saldumo, galite įdėti šiek tiek ksilitolio, eritritolio ar stevijos.

Skanaus!