Home Patarimai Mano močiutė papasakojo, kaip efektyviau konservuoti daržoves ir vaisius

Mano močiutė papasakojo, kaip efektyviau konservuoti daržoves ir vaisius

0
Mano močiutė papasakojo, kaip efektyviau konservuoti daržoves ir vaisius

Daržovių ir vaisių konservavimas stiklainiuose juos verdant nėra vienintelis būdas prailginti jų galiojimo laiką. Ne visi žino, kad pasterizuoti galima ir sausai. Mes papasakosime, kaip tai padaryti tinkamai.

Konservų ruošimo žiemai sezonas įsibėgėja. Deja, maisto konservavimas reikalauja daug pastangų. Vienas iš nemėgstamiausių užsiėmimų – virti stiklainius su paruoštomis uogienėmis ir kitais skanėstais. Jei pavargote stovėti priešais didelį puodą, sausas pasterizavimas tikrai bus kur kas palankesnis pasirinkimas.

Kokie yra pasterizavimo privalumai?

Dauguma žmonių pasterizavimą painioja su konservavimu stiklainiuose.  Konservavimas – tai procesas, kurio metu stiklainius dedame aukštyn kojomis, kad jie sandariai užsidarytų (taip nutinka  atvėsus turiniui ir pakitus slėgiui). Pasterizavimas yra visiškai kitoks procesas. Jo tikslas – pratęsti konservų galiojimo laiką, apsaugant juos nuo bakterijų. Konservuojant vaisius ar daržoves dažniausiai tenka ilgai virti stiklainius, o tai atima tikrai nemažai laiko. To alternatyva yra sausa pasterizacija, kuri reikalauja gerokai mažiau laiko ir pastangų.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaip paruošti konservus pasterizavimui?

Nepriklausomai nuo to, ar konservus pasterizuojate puode, ar džiovinate, turite juos tinkamai paruošti. Nepamirškite naudoti tik nepažeistus stiklainius ir dangtelius. Prieš pildami į juos konservus, nuplaukite, nuplikykite ir nusausinkite. Į indus pilkite tik karštus konservus. Niekada neužpildykite stiklainio iki galo. Viršuje palikite 2-3 cm laisvos vietos. Prieš pradėdami pasterizuoti, uždėkite stiklainius ant dangtelių. Jei to nepadarysite prieš pasterizavimą, šią procedūrą reikės atlikti vėliau.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kas yra sausa pasterizacija?

Skirtumas tarp klasikinės ir sausos pasterizacijos yra tai, stiklainius reikia dėti ne į puodą su vandeniu, bet į orkaitę. Pastatykite juos ant kepimo skardos, išklotos laikraščiu. Būkite atsargūs, kad stiklainiai nesiliestų. Įkaitinkite orkaitę iki 120-140°C (galite dėti į šaltą orkaitę, tačiau atminkite, kad tokiu atveju pasterizavimo laiką reikia pailginti maždaug 20 minučių). Stiklainius kaitinkite 30-40 minučių. Praėjus šiam laikui, ugnį išjunkite, bet konservus palikite orkaitėje. Išimkite, kai jie visiškai atvės.