Kaip dauguma žmonių naudoja šaldytuvą? Jie tiesiog sudeda bet kokius produktus. Tačiau yra maisto produktai, kurių laikyti šaldytuve negalima.
– Šiems produktams ne vieta šaldytuve! – Mama man vėl ir vėl tai kartoja. Mama man rūpi, o aš tikrai nenoriu jos nuliūdinti… Juk tai, kas nesuvalgyta, ar sugedę, kartu su iššvaistytais pinigais eina tiesiai į šiukšliadėžę.
KOKIE MAISTO PRODUKTAI NETURĖTŲ BŪTI ŠALDYTUVE?
Šaldytuvas nėra panacėja, todėl kai kurių maisto produktų negalima laikyti šaldytuve arba jiems paprasčiausiai nereikia šalčio.
Svogūnai
Be svogūnų beveik neapsieina nė vienas patiekalas: salotos, kotletai, sriubos… Svogūnų auginimas savo sode – tik pusė sėkmės, juos dar reikia tinkamai išsaugoti.
Šaldytuve svogūnai gali supelyti, greitai sugesti. Ir jokiu būdu nelaikykite jų maišelyje. Svogūnai nemėgsta šios medžiagos, didelė drėgmė ir ventiliacijos trūkumas spartina puvimą.
Gera ventiliacija gali būti užtikrinta medinėse dėžėse, pintuose krepšeliuose, tekstiliniuose maišeliuose, tačiau svogūnus sunku apsaugoti nuo sąlyčio su kitais svogūnais, kurių vienas gali pasirodyti supuvęs ir sugadinti visus kitus.
Paprastas ir efektyvus svogūnų laikymo būdas yra senos pėdkelnės. Vienu metu satyrikai juokėsi iš šio mūsų močiučių įpročio, tačiau vis dėlto šis metodas geriausiai apsaugo svogūnus.
Pomidorai
Pomidorai yra sudėtingos daržovės. Neprinokusius pomidorus geriausia dėti į šiltą ir tamsią vietą, o sunokusius – ant viršutinės šaldytuvo lentynos, arčiau durelių.
Agurkai
Kad agurkai nesudžiūtų, laikykite juos šaldytuve, atokiau nuo pomidorų ir bananų, kurie išskiria dujas, sukeliančias greitą vytimą.
Česnakas
Dėl drėgmės ir žemos temperatūros česnakai tampa minkšti ir nevalgomi. Pagrindinė rekomendacija – galvutes ir juo labiau česnako skilteles laikyti sausoje ir drėgmei neprieinamoje vietoje (kartu su svogūnais).
Bulvės
Šaldytuvas taip pat nėra geriausia vieta bulvėms laikyti. Šaltis krakmolą paverčia cukrumi, o tai keičia ne tik bulvių skonį, bet ir struktūrą. Būkite pasiruošę saldžioms ir beskonėms bulvėms, jei laikoje jas šaldytuve.
Geriausia bulves laikyti sausoje, tamsioje spintelėje, vidutinėje temperatūroje, atokiau nuo viryklės ir orkaitės.
Bananai
Su bananais, kaip ir su pomidorais, gana sudėtinga. Kai temperatūra šaldytuvo skyriuje yra nuo 3 iki 6 laipsnių, bananų nokinimas sulėtėja, o žievelė greitai patamsėja.
Tuo pačiu metu minkštimas lėčiau genda šaltyje, todėl tokiu būdu išsaugomi jau prinokę saldūs vaisiai. Taigi, bananus laikyti šaldytuve leidžiama, tačiau tik tuo atveju, jei jie jau prinokę ir reikia šiek tiek pailginti jų galiojimo laiką.
Duona
Nelaikykite duonos šaldytuve. Duona ilgainiui taps drėgna ir kieta. Jei per artimiausias keturias dienas planuojate suvalgyti duoną, palikite ją duoninėje arba ant stalo, uždengę servetėle. Norint išsaugoti duoną ilgesniam laikui, apvyniokite duoną minkštu popieriniu rankšluosčiu ir padėkite į šaldiklį.
Medus
Tinkamai laikant, medus praktiškai neturi galiojimo laiko. Geriausia jį laikyti sandariai uždarytame stikliniame inde tamsioje vietoje, 5–20 laipsnių temperatūroje.
Jei namuose karšta, tada kurį laiką (savaitę-mėnesį) produktas gali būti saugomas šaldytuve. Tačiau vis tiek negalite vadinti šaldytuvo tinkama vieta medui. Šaltis skatina medaus kristalizaciją ir keičia jo skonį.
Bet kuriame šaldytuve yra daug kvapų. Todėl iš anksto įsitikinkite, kad pakuotė sandari. Priešingu atveju medus sugers visus pašalinius kvapus.
Augalinis aliejus
Aliejus nemėgsta šalčio ir karščio, optimali laikymo temperatūra nurodyta ant produkto pakuotės. Stenkitės laikyti jį vėsioje, tamsioje vietoje, esant 5–20 laipsnių temperatūrai.
Šaldytuve laikant aliejų, gali atsirasti nuosėdų, produkto konsistencija gali pasikeisti iš skysčio į tankesnę ir prarasti skonį.
Avokadai
Avokadai niekada nesunoksta šaltyje, todėl geriausia juos išimti iš šaldytuvo ir palikti 4-5 dienoms kambario temperatūroje.
Šokoladiniai saldainiai
Saldainiai ir šokoladiniai batonėliai šaldytuve „pražilsta”. Taip yra todėl, kad kakavos sviesto kristalai kinta, esant žemai temperatūrai, ir ant šokolado paviršiaus susidaro baltos dėmės.
Jei šokoladas tapo pabalo, bet jo galiojimo laikas dar nesibaigė, tuomet tokį šokoladą galite naudoti, gaminant desertus.
Vadovaudamiesi šiais patarimais, nustosite mesti maistą į šiukšliadėžę. Maisto produktai išstovės daug ilgiau ir išlaikys skonį bei visas naudingas savybes.