Home Horoskopai Kokiais patiekalais Naujųjų metų išvakarėse vaišinti išrankųjį Drakoną, kad tai padėtų pelnyti jo palankumą?

Kokiais patiekalais Naujųjų metų išvakarėse vaišinti išrankųjį Drakoną, kad tai padėtų pelnyti jo palankumą?

0
Kokiais patiekalais Naujųjų metų išvakarėse vaišinti išrankųjį Drakoną, kad tai padėtų pelnyti jo palankumą?

Su kuo jums asocijuojasi Naujieji metai? Galbūt su balta mišraine, kepsniais, silke pataluose ir desertais? Mano močiutė sako, kad būtent tai yra svarbiausi Naujųjų metų atributai, tačiau aš su ja nesutinku. Man yra svarbu, kad šventinis stalas būtų kuo įvairesnis ir įdomesnis. Jau dabar pradėjau galvoti, ką gaminsiu 2024 metų sutiktuvėms.

Tikiuosi, kad ne aš viena su ypatingu nekantrumu laukiau 2024-ųjų. Noriu tikėti, kad Žaliasis Medžio Drakonas padės pritraukti sėkmę ir turtus. Drakonas yra siejamas su klestėjimu ir harmonija, todėl viliuosi, kad metai bus tikrai sėkmingi.

Nors anksčiau visiškai nekreipiau dėmesio į metų simbolius, tačiau šiemet nusprendžiau elgtis kitaip nei visada. Lankiausi įvairiuose kulinariniuose forumuose ir supratau, kad šventinis stalas gali tapti tikra interaktyvia patirtimi. Kinai, pasirodo, turi daug įdomių tradicijų! Štai ką aš planuoju patiekti ant šventinio stalo, kad pelnyčiau Drakono palankumą.

Kepta žuvis su galva ir uodega

Drakonas yra visaėdis padaras. Jis mėgsta mėsą, žuvį, saldumynus (apie desertus pakalbėsime vėliau). Iš pradžių galvojau ant stalo tradiciškai patiekti keptą jautieną, bet šį kartą darysiu kitaip ir pirmenybę teiksiu žuviai.  Vis dėlto, žuvį būtinai  kepsiu su galva ir uodega. Tolimuosiuose Rytuose manoma, kad žuvies galva ir uodega simbolizuoja gerą metų pradžią ir pabaigą.

Įdomu ir tai, kad žuvis turėtų būti nukreipta galva į vyriausius svečius. Tai – pagarbos ženklas. Būtent jie turėtų pirmieji paragauti žuvies. Rinksiuosi karpį, arba, jei rasiu, didelį upėtakį. Žuvį įdarysiu daržovėmis, marinuosiu citrinos sultyse su prieskoniais: rezultatas bus tikrai puikus!

Pekino vištiena

Tai, žinoma, ne antis, bet iki metų pabaigos greičiausiai neturėsiu nei laiko, nei jėgų klasikinės Pekino anties ruošimui. Originalus receptas reikalauja, kad ji būtų gaminama net keletą dienų! Žinoma, čia atsižvelgiama į marinavimą ir kepimą su karamelizacija. Vietoje to iš šio recepto paimsiu tik tai, kas geriausia – apelsinų sulčių marinatą su imbieru ir medumi. Vištiena su apelsinais tikrai sužavės mano šeimą, kuri mėgsta saldžiarūgščius derinius.

Ar žinojote, kad citrusiniai vaisiai yra svarbi kinų Naujųjų metų dalis? Mandarinai ir apelsinai dažnai patiekiami kaip desertas arba kaip dovana brangiems svečiams. Kinų kalboje net patys pavadinimai „apelsinas“ ir „mandarinas“ sutampa su žodžiais „sėkmė“ ir „turtas“. Be to, ryški raudono aukso spalva yra vienas mėgstamiausių Drakono atspalvių.

Funchoza su jautiena ir daržovėmis

Drakono metais neapsieisite be mėsos patiekalų.  Drakonas tikrai džiaugsis maisto įvairove, ir jam tikrai patiks šis konkretus patiekalas. Naujųjų metų dieną Kinijoje įprasta valgyti vadinamuosius ilgaamžiškumo makaronus. Tai – įprasti kvietiniai makaronai, bet labai ilgi. Kartais jie siekia net pusantro metro ilgį! Šių makaronų jokiu būdu negalima pjaustyti ar laužyti.  Manoma, kad šie makaronai gali užtikrinti ilgą gyvenimą.

Mūsų šalies parduotuvėse gali būti gana sudėtinga rasti šių makaronų, todėl aš tiesiog planuoju paruošti mėgstamą patiekalą – funchozą su mėsa ir daržovėmis. Kažkada geras draugas su manimi pasidalino receptu, kurį šiek tiek patobulinau. Išverdu makaronus, tada įpilu daug saldžiarūgščio padažo (sojos padažas + apelsinų sultys + medus + pomidorų pasta), apkepu daržoves ir mėsos gabaliukus.

Krevečių užkandžiai

Buvo naudinga sužinoti, kad krevetės, omarai ir krabai yra laikomi sėkmės talismanais.  2024 m. Drakonas turi neabejotinai gerą skonį, bet vargu, ar galėsiu jį pamaitinti sočiu krevečių patiekalu. Taigi, nusprendžiau rinktis kompromisą: gaminsiu užkandį su aštriame aliejuje keptomis krevetėmis. Dar neapsisprendžiau, kas tai bus – bruschetta su paprikos padažu ar tartaletės su gvakamole.

Krevečių kepimui naudoju garsųjį Sičuano receptą. Nuluptos krevetės pirmiausia marinuojamos sojos padaže, o po to kepamos aliejuje su čili, imbieru, svogūnų laiškais ir anakardžių riešutais.

Žinoma, ne visus išvardintus patiekalus patieksiu ant naujametinio stalo,  tačiau galite drąsiai rinktis iš šių variantų. Puikiu pasirinkimu bus keptas tofu sūris, ryžių užkandžiai, kepti kiniški wonton koldūnai ir marinuotų daržovių salotos.

Desertai

Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad Drakonas labai mėgsta saldumynus. 2024 m. Žaliasis Medžio Drakonas  tikrai neatsisakys deserto. Vis dėlto,  nepamirškite, kad desertą būtina patiekti su šviežiai užplikyta žaliąja arbata. Puodelis žaliosios arbatos ateinančiais metais gali pritraukti sėkmę ir gerovę.

Radau informacijos, kad Kinijos Drakonas mėgsta ryžių desertus, pavyzdžiui, pudingą. Kaip pasisekė, kad Naujųjų metų išvakarėse visada ruošiu saldžią kutiją su aguonomis ir džiovintais vaisiais! Tai reiškia, kad ir šį kartą neatsisakysiu šio malonumo.

Kinijoje populiarūs pyragėliai su saldžia pupelių pasta, tačiau šią pastą nėra taip paprasta įsigyti. Azijiečiai šia pasta gardina įvairius pyragėlius, pyragus ir net saldumynus. Manau, kad šį skanėstą galiu pakeisti mochi ryžių pyragu.

Mane nustebino ir tai, kad ant Naujųjų metų stalo taip pat galima drąsiai patiekti želė, ypač žalių ar raudonų atspalvių. Drakonui patinka viskas, kas ryšku. Taigi, svarstau paruošti želė ir patiekti stiklinėse. Taip pat šį desertą galima pagardinti šviežiais vaisiais ir uogomis.

Labiausiai nerimauju ne dėl to, kad koks nors patiekalas gali nepavykti.  Kur kas labiau jaudinuosi, ką apie tai pasakys mano konservatyvioji močiutė. Ji tikrai atsineš baltosios mišrainės ar kitų tradicinių patiekalų. Ką ji pagalvos apie neįprastas mano vaišes? Ką jūs dažniausiai ruošiate Naujiesiems metams? Pasidalinkite komentaruose.