Atrodytų, kas gali būti lengviau nei kepti bulves? Tai paprastas ir skanus garnyras prie bet ko. Tačiau daugelis sutiktų, kad padaryti jį tobulai traškų išorėje ir švelnų viduje nėra taip jau lengva. Visada galvodavau, kodėl kiekvieną kartą viskas išeina kitaip, net jei naudoji tą pačią bulvių veislę. Ir tik neseniai sužinojau, kad norėdami išvengti nesėkmių, kai kurie virėjai bulves mirko šaltame vandenyje.
Visą gyvenimą tiesiog dėjau bulves tiesiai į keptuvę! Tačiau po to, kai sužinojau apie šį paprastą triuką, gyvenimas buvo padalintas į „prieš“ ir „po“. Be to, paaiškėjo, kad tarp mano draugų buvo gurmanų, kurie tai seniai atrado patys.
Kodėl prieš kepant bulves reikia mirkyti
Tai istorija apie nedidelį kulinarinį tyrimą, kurį atlikti paskatino… meilė bulvėms! Anksčiau girdėjau, kad bulves galima mirkyti, bet nemačiau tame prasmės. Pagalvojau, kad užteks, jos nuplausiu ir nuskusiu. Kam dar vargti? Tačiau viskas pasirodė šiek tiek sudėtingiau.
Draugė pasidalijo patarimu: „Pripjausčiau visą puodą bulvių, įmečiau į vandenį česnaką ir palikau pusvalandžiui, kol reikės virti, bet tada šis tas atsitiko ir… aš tiesiog pamiršau apie jų egzistavimą!“ Nepatikėsite, bet bulves draugė šaldytuve „rado“ tik po savaitės. „Kai pamačiau šaldytuve puodą, galvojau, kad ten sriuba, tai net nepaliečiau. Bet vakare atsidariau puodą ir… Bulvės normalios, tik permirkusios česnako kvapu. Kepiau orkaitėje – česnako aromatas pasklido visoje virtuvėje.“
Pirma, nustebino tai, kad bulves taip ilgai galima laikyti nuskustas. Ir manau, kad šis triukas tinka tiems, kas maistą visai savaitei ruošia savaitgaliais. Antra, pasidarė įdomu, kaip tai paveikia skonį. Mano draugo (ir kai kurių interneto ekspertų) teigimu, nuo to skonis tik gerėja.
O štai ir paprastas paaiškinimas, kodėl taip yra. Iš visų daržovių bulvės užima pirmąją vietą pagal krakmolo kiekį, kuris kepant trukdo susidaryti idealiai plutelei. Jei pjaustytas bulves pamirkysite vandenyje, kartu su sultimis išsiskirs didelis kiekis krakmolo. Dėl to bus lengviau susidaryti tobulai plutelei, o patys gabalėliai viduje tampa švelnūs ir minkšti. Norint sustiprinti efektą, po mirkymo gabalėlius reikia nusausinti rankšluosčiu ir tik tada kepti.
Be to, šis bulvių paruošimo metodas turi daug kitų privalumų. Kuo mažiau krakmolo, tuo produktas tampa mažiau maistingas. Tai gali būti svarbu tiems, kas skaičiuoja kalorijas. Mirkymas taip pat pašalina nitratus, jei bulvės buvo augintos su trąšomis.
Norint pasiekti tokį efektą, nebūtina laukti savaitės, kaip nutiko mano draugei. Iki kepimo bulves pamirkyti užteks daugiausiai 10 minučių. Dar geriau, jei gabalėliai pamirks pasūdytame vandenyje. Primygtinai patariu ten pridėti ir mėgstamų prieskonių – jie visai kitaip įsigers į bulves!
Bonus patarimas: kad bulvės keptų tolygiai ir visada būtų tobulos, naudokite daugiau aliejaus. Ir visada išdėliokite gabaliukus vienu sluoksniu. Tik tada bulvės tikrai bus keptos, o ne troškintos. Linkiu sėkmės eksperimentuojant ir daugiau tokių naudingų patarimų. Galbūt žinote daugiau panašių patarimų? Pasidalykite savo gudrybėmis su mumis komentaruose!