Mūsų šeima ilgą laiką skeptiškai žiūrėjo į nesvylančias indų dangas. Apie jas sklandė (ir vis dar sklando) tiek gandų, kad kartais baisu ne tik kad nesubraižyti, bet ir apskritai paliesti mentele. Nuostabiausia tai, kad norint, jog maistas nepridegtų, reikia griebtis gudrybių net ir naudojant keptuves su teflonu.
Kaip paaiškėjo, neprideganti danga gelbsti ne nuo perkepimo, o tik nuo maisto prilipimo prie paviršiaus. Ir tai geriausiai matyti šiame pavyzdyje apie įprasčiausią kiaušinienė. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl kiekvieną kartą, kepdama kiaušinius, į keptuvę vis dar dedu ledo kubelių.
Kepimas su ledukais
Anksčiau, kai gamindavau omletą ar kiaušinienę, visada susidurdavau su tolygaus kepimo problema. Man patinka, kai baltymai tolygiai iškepa viršuje, apačia nesudega, o tryniai lieka skysti.
Problema ta, kad švelni baltymų apačia gaunasi tada, kai jie dar nėra apkepę iš apačios. Tačiau namų sąlygomis tą sunku pasiekti. Be to – užtenka vos truputį per ilgai palaikyti kiaušinius keptuvėje, ir tryniai sukietės. Kažkas sakys, kad kalta didelė kaitra, bet taip būna ne visada. Be to, ryte pusryčius norisi pagaminti per 10 minučių, o ne per pusvalandį.
Kažkas šią problemą išsprendžia užvožę dangtį ir garuose truputį apkepdami baltymus iš viršaus. Bet geriausia kiaušinienę ar kiaušinius gaminti ant vidutinės ugnies, įmetus gabalėlį ledo.
Kaip užtikrinti, kad kiaušinienė nesudegtų
Ir tai tinka ne tik kiaušinienei, bet ir kitiems keptiems maisto produktams. Omletai, mėsos kukuliai, kepsniai, žuvis ir net sūrio pyragaičiai patenka į šią kategoriją. Tai ypač pasakytina apie patiekalus, kurie garsėja tuo, kad jiems nereikia laiko apkepinti iš vidaus.
Jei įpilsite šiek tiek vandens ir uždengsite keptuvę dangčiu, erdvė viduje prisipildys garų, kepimo procesas paspartės. Pats patiekalas taip nepridegs ir pradės kepti tolygiau: iš apačios – dėl keptuvės, iš viršaus – dėl garų poveikio.
Kodėl ledas? Problema yra vandens ir aliejaus nesuderinamumas. Tiksliau vandens ir verdančio aliejaus. Šį fizikos eksperimentą tikriausiai girdėjote ne kartą, o gal net ir matėte. Į karštą keptuvę su aliejumi verta įpilti šiek tiek vandens, kuris iškart pradeda šnypšti, traškėti ir net gali užsidegti riebalai.
Pirma, tai gana pavojinga. Antra, mažai žmonių nori plauti viryklę, pritiškusią purslų. Vietoj to, tiesiog paimkite ledo kubelį ir padėkite jį ant kiaušinienės. Vanduo pradės tolygiai išgaruoti, minimaliai liesdamas patį aliejų.
Štai toks paprastas patarimas, kuris atėjo į paprastas virtuves iš profesionalių šefų virtuvės. Jis visada padeda, kai noriu kepti pusryčiams kiaušinius ar sultingą mėsą. Išsaugokite patarimą ir pasidalykite juo su draugais!