Pastaruoju metu daug kalbama apie cholesterolio pavojų žmogaus organizmui, tačiau tuo pačiu gydytojai sako, kad kiaušiniai, kuriuose yra nemažai cholesterolio, vis dėlto yra labai naudingi sveikatai. Taigi, kaip yra iš tikrųjų? Ar galite kiaušinius valgyti kiekvieną dieną, ar reikėtų jų kiekį riboti?
Kiaušinių nauda
Kiaušiniuose yra cholesterolio, todėl tie, kurių organizme jo kiekis viršija normos ribas, turėtų griežtai apriboti šio produkto vartojimą. Tačiau visiems likusiems kiaušinius valgyti labai sveika ir tai daryti rekomenduoja praktiškai visi gydytojai.
Visų pirma, kiaušiniai yra baltymų šaltinis ir geras mėsos bei žuvies pakaitalas. Kalorijų juose labai nedaug, panašiai, kaip bananuose, o B, C, D ir E grupės vitaminų pakanka įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti. Būtent dėl to kiaušiniai yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar kaip priedas prie salotų.
Kiaušiniai taip pat yra puikus jodo, fosforo ir mineralų, įskaitant geležį, šaltinis. Šios medžiagos užtikrina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, sveiką dantų ir kaulų augimą, skydliaukės hormonų gamybą.
Per pastaruosius metus amerikiečiai atliko keletą tyrimų, kuriuose nustatė, kad kiaušiniuose randamas cholinas užkerta kelią krūties vėžio vystymuisi. Viename trynyje yra apie 125 mg cholino, o krūties vėžio profilaktikai reikia apie 400 mg. Kiaušinius būtina valgyti ir nėščioms bei žindančioms moterims.
Apibendrinant, suaugusiam žmogui reikėtų suvalgyti bent vieną kiaušinį per dieną. Žinoma, jei žmogus neturi problemų su cholesteroliu.