Home Patarimai Kas atsitinka, kai kepate kiaušinius svieste?

Kas atsitinka, kai kepate kiaušinius svieste?

0
Kas atsitinka, kai kepate kiaušinius svieste?

Mitybos specialistai pataria nevartoti per daug riebalų, nepriklausomai nuo jų kilmės. Kalbant apie galutinio produkto naudą, kepimui geriau naudoti nerafinuotą kokosų aliejų arba sviestą. Tačiau yra šiek tiek niuansų.

Nesame įpratę kepti svieste, nes įkaitintoje keptuvėje jis akimirksniu pasidaro juodas ir ima rūkti. Pasirodo, taip yra dėl sviesto mišinyje esančio cukraus ir baltymų, kurie aukštoje temperatūroje ima degti. Jei norite, kad kiaušinienė taptų mėgstamiausiu pusryčių patiekalu, pabandykite kepti kiaušinius lydytame svieste. Indijoje jis vadinamas Ghee sviestu. Ghee yra puikaus skonio ir naudos derinys. Jokių kancerogenų, tik daug vitaminų!

Pasigaminti Ghee sviestą yra labai paprasta. Paimkite geros kokybės sviestą ir puode su storu dugnu ištirpinkite jį ant silpnos ugnies. Kai sviestas ištirps ir pradės lėtai virti, iš jo išgaruos vandens perteklius, o balti burbuliukai virs putomis. Kietosios dalelės (pieno cukrus ir kiaušinio baltymas) po 8-10 minučių pradės tamsėti ir atsiskirti.

Kai skystis įgaus tamsiai auksinę spalvą, nukelkite nuo ugnies ir karštą perkoškite per kelis marlės sluoksnius. Perkoštą sviestą padėkite į šaldytuvą ir naudokite kepimui. Kiaušinienė bus nepakartojamo skonio!

Sviestas, skirtas kepimui – ne vienintelė kulinarijos paslaptis! Išanalizavome naudingiausias virtuvės gudrybes ir šiame straipsnyje surinkome geriausias iš jų.

Straipsnio pabaigoje rasite aliejų reitingą, kurių geriau nenaudoti kepimui. Šiame sąraše taip pat yra saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus.

NAUDINGI PATARIMAI

  • Minkščiausią kiaušinienę pagaminsite kepdami vandenyje. Į keptuvę įpilkite iki pusės jos vandens ir palaukite, kol užvirs. Kad tryniai neišbėgtų, įmuškite kiaušinius į verdantį vandenį ir uždenkite dangčiu. Per 2 minutes patiekalas bus paruoštas!

Prieš patiekdami, kiaušinius užpilkite padažu: gerai sumaišykite 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus arba grietinėlės su 1 skiltele česnako ir 1 arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių. Jūsų artimiesiems tikrai patiks ši minkšta kiaušinienė.

  • Atšaldytą picą ar pyragą pašildykite mikrobangų krosnelėje su stikline vandens, jis garuos ir patiekalas nebus per daug sausas.

  • Šviežius kepinius ar duoną galima laikyti šaldiklyje, atšildžius jie bus tokie pat minkšti. Prieš užšaldymą suvyniokite juos į maistinę plėvelę arba įdėkite į sandarų maišelį.

  • Netikėtų svečių atveju paruoškite sausainių, kuriuos galima kepti keptuvėje, ruošinius. Užminkykite sausainių tešlą.

Įdėkite bet kokio įdaro – riešutų, cukruotų vaisių, sultenių, aguonų. Suvyniokite tešlą į dešros formą arba lygiagretainį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį. Tešlą šaldiklyje taip galėsite laikyti iki 4 mėnesių.

Kai tešla šiek tiek atšils, supjaustykite 5 cm storio sausainėlius. Kepkite sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies iš abiejų pusių arba 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 minučių.

  • Jei sultinys per riebus, į popierinį rankšluostį ar servetėlę suvyniokite kelis ledo gabalėlius ir perbraukite jais per patiekalo viršų. Popierius sugers riebalų perteklių, ledas juos greitai atvėsins ir jie liks ant servetėlės.
  • Norėdami iš apelsino išspausti daugiau sulčių, iš pradžių jį atšaldykite, o tada įdėkite į mikrobangų krosnelę 20 sekundžių.
  • Prieš pjaustydami svogūnus, juos 30 minučių padėkite į šaldiklį. Šis metodas padės išvengti ašarų gaminant keptus ar troškintus patiekalus. Atšildytų svogūnų geriau nedėti į jokias salotas.

  • Elektrinį maišytuvą visada sunku išvalyti po gaminimo. Kad būtų lengviau, įpilkite į maišytuvą šiek tiek šilto vandens ir ploviklio, ir įjunkite jį kelioms sekundėms. Viskas, ką jums reikės po to padaryti, tai perplauti vandeniu!

  • Imbierą geriausia laikyti šaldiklyje. Jis ilgiau išliks šviežias, o užšaldžius jį bus lengviau sutarkuoti.
  • Grybus laikykite popieriniame maišelyje. Plastikinėse dėžutėse kondensuosis drėgmė, o dėl drėgmės atsiranda miltligė ir grybai sugenda. Geriausia laikymo vieta grybams – tamsi, sausa ir vėsi.

  • Norėdami atsikratyti užsistovėjusių riebalų ir apnašų, pavirkite keptuvėje specialų tirpalą. Paimkite 500 g kalcinuotos sodos, gabalėlį ūkinio muilo ir 200 ml silikatinių klijų. Pripildykite didelę keptuvę vandens, kad jis visiškai apsemtų keptuvę, ir padėkite ją ant viryklės.

Supilkite sodą ir tarkuotą muilą. Gerai išmaišykite. Muilas turėtų ištirpti. Sudėkite į keptuvę tirpalą, užvirinkite ir kaitinkite dar 15 minučių. Tada nukelkite nuo ugnies ir kelias valandas palaikykite keptuvę paruoštame tirpale. Po šių procedūrų degėsiai labai lengvai nusivalys.

  • Biskvitą pavyks iškepti su lygiu paviršiumi, jei patepsite riebalais tik skardos dugną, o šonus paliksite sausus. Per didelis riebalų kiekis neleidžia pyragui tolygiai iškilti.
  • Kad dėmės ant virtuvinių rankšluosčių išnyktų, naudokite mikrobangų krosnelę. Sudrėkinkite nešvarų rankšluostį vandeniu ir gerai įtrinkite ūkiniu muilu. Sudėkite į plastikinį maišelį, užriškite ir 2-3 minutes kaitinkite vidutinio stiprumo temperatūroje. Atsargiai ištraukite karštą maišelį ir išskalaukite audinį švariame vandenyje.

  • Kad tuščios plastikinės talpyklos laikymo metu neskleistų nemalonaus kvapo, į kiekvieną jų įdėkite po žiupsnelį druskos.
  • Jei sriuba per sūri, įdėkite į ją didelę nuluptą bulvę, kad sugertų druskos perteklių.
  • Naudinga maža gudrybė gali padėti bulviniams blynams įgauti gražią auksinę spalvą ir traškią plutelę. Į bulves įmaišykite 3-4 tarkuotas svogūnų galvutes ir įdėkite 1 šaukštą grietinės. Į paruoštą tešlą įpilkite kelis šaukštus saulėgrąžų aliejaus, kad kepdami sunaudotumėte mažiau riebalų.

KOKIOJE TEMPERATŪROJE ALIEJUS TAMPA KENKSMINGAS?

Ne visas aliejus yra vienodai geras. Kai kurios rūšys kaitinant tampa potencialiai kenksmingos. Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus niekada nenaudokite kepimui. Saulėgrąžų aliejaus dūminimo temperatūra yra žema, t. y. temperatūra, kuriai esant aliejuje susidaro toksinės medžiagos ir kancerogenai, dėl kurių aliejus užsidega.

Rafinuotas aliejus taip pat nėra geriausias pasirinkimas. Gamybos procese naudojami organiniai tirpikliai (pvz., benzinas), šarminiai tirpalai ir balinamieji sorbentai. Rafinuotus aliejus reikėtų naudoti labai saikingai – juose beveik nėra naudingų medžiagų.

Jei straipsnyje pateikta informacija jums buvo naudinga, pasidalinkite ja su savo draugais socialiniuose tinkluose.

Kokių patarimų ir gudrybių galite parekomenduoti jūs? Jūsų nuomonė mums labai svarbi, nepamirškite pakomentuoti.

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].