Tobulai paruošti kietai virtus kiaušinius kartais gali būti gan sudėtinga. Lukštas būna prilipęs, sunkiai lupasi, ir dėl to lėkštėje kiaušiniai ne tik atrodo negražiai, bet kartais gali būti ir neskanūs.

REKLAMA

Šiame straipsnyje pateiksime jums keletą paprastų patarimų, kurių dėka kietai virti kiaušiniai visada gausis tobuli!

Kiaušiniai – populiarus maistas

Virti kiaušiniai yra labai populiarus maistas, kurį dažnai galima rasti ir kituose patiekaluose ant šventinio stalo, įvairių švenčių metu ar tiesiog ant paprastų kasdienių sumuštinių.

Tačiau dažnai kyla klausimais, kaip juos virti, kad jie nesuskiltų ir neištekėtų, atrodytų gražiai bei lengvai nusiluptų?

REKLAMA

Nors atrodo, kad tai paprasta užduotis, vis dėlto yra keletas niuansų, apie kuriuos mažai kas žino. Būtent dėl to dalinamės patarimais, kurie padės užtikrinti, kad visuomet ant savo stalo turėtumėte ne tik puikiai nuluptus, bet taip pat skanius ir šviežius kiaušinius.

Kaip tinkamai laikyti?

Kiaušiniai turėtų būti laikomi sausoje ir vėsioje vietoje, geriausia – apversti žemyn.

REKLAMA

Jei planuojate kiaušinius virti, prieš tai išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite bent šiek tiek pabūti kambario temperatūroje. Be to, kadangi šviežius kiaušinius nulupti yra sunkiausia, rekomenduojama pirmiausia kelias dienas palaukti ir tik tuomet juos virti.

Taip pat verta pirkti kiaušinius tamsiu lukštu, kadangi šviesūs taip pat lupasi sunkiau.

REKLAMA

Kaip atlikti šviežumo testą?

Kiaušinių šviežumą patikrinti yra labai nesudėtinga. Pirmiausia įpilkite į dubenį vandens ir įdėkite į jį kiaušinį. Jei jis nusileidžia į dugną, vadinasi, kad kiaušinis visiškai šviežias, jei plūduriuoja indo viduryje – dar valgomas, o jei lieka vandens paviršiuje – geriau tokio nevalgyti.

REKLAMA

Kaip tinkamai išvirti kiaušinius?

Palaikę kiaušinius kambario temperatūroje, sudėkite juos į verdantį vandenį, įberkite šiek tiek druskos (taip lukštas lengviau lupsis) ir įpilkite truputį acto arba citrinos sulčių.

REKLAMA

Kambario temperatūroje kiaušinius svarbu palaikyti dar ir dėl to, kad esant per dideliam temperatūrų skirtumui, lukštas gali skilti nuo terminio šoko. Vis dėlto, jei pamiršote kiaušinius laiku ištraukti iš šaldytuvo, kelias minutes palaikykite juos karštame vandenyje.

Taip pat patartina kiaušinių nevirti per stipriai verdančiame vandenyje, nes judėdami jie gali per stipriai atsitrenkti į puodo kraštą ir suskilti.

REKLAMA

Kuo greitesnis atvėsinimas – tuo lengvesnis lupimas

Išvirus kiaušinius, patartina juos nedelsiant atvėsinti – geriausia tai daryti perkeliant juos į šaltą vandenį, dar geriau, jei į vandenį įdėsite ledo. Šis žingsnis yra svarbus dėl trijų priežasčių:

REKLAMA
  • Lukštas sulaiko šilumą, todėl jei jo neatvėsinsite, kiaušinis kurį laiką toliau virs ir kietės;
  • Dėl staigaus temperatūrų skirtumo kiaušinio tūris lukšto viduje šiek tiek sumažėja, dėl to susidaro mažesnė erdvė tarp lukšto ir baltymo, ir kiaušinį tampa lengviau lupti;
  • Kiaušinis apskritai greičiau atvėsta ir jį galima greičiau valgyti;

Patarimai, kaip teisingai nulupti kiaušinius

REKLAMA

Atvėsusius kiaušinius rekomenduojama lupti šaltame vandenyje. Taip jie nekibs prie pirštų ir ant kiaušinio nebeliks lukšto likučių.

Atvėsintą kiaušinį taip pat galite padėti ant pjaustymo lentelės ir nestipriai prispaudus paridenti į priekį ir atgal, kol lukšte atsiras daug mažų įtrūkimų.

REKLAMA

Tuomet kiaušinį vėl galite įmerkti į vandenį ir labai nesunkiai nuimti visą lukštą.

Kaip išgauti norimą kietumą?

REKLAMA

Dar vienas svarbus aspektas – tai kiaušinio gaminimo laikas. Tai labai svarbu žinoti, nes kai kurie gali mėgsti skystai virtus, o kiti – tik kietai virtus kiaušinius 

Jei kiaušinį virsite 3 minutes, jis bus minkščiausias, kokį galite išgauti. Tokie kiaušiniai dažniausiai valgomi iš specialaus laikiklio su šaukšteliu, nuėmus tik lukšto viršų. Svarbu atminti, kad tokių kiaušinių baltymas, kaip ir trynys, yra praktiškai visiškai skystas.

REKLAMA

5 minutes virto kiaušinio baltymas yra kiek standesnis, o trynys vis dar skystas.

6 su puse minutės virti kiaušiniai yra vadinami tobulais kiaušiniais, nes jie lengviausiai nusilupa, baltymas yra pilnai išviręs, o trynys – kreminės konsistencijos.

REKLAMA

10 minučių virtų kiaušinių tiek baltymas, tiek trynys yra kieti ir pilnai išvirę.

REKLAMA

Dar keletas gudrybių

Jei nespėjote kiaušinių laiku išimti iš šaldytuvo, galite juos sudėti į šaltą vandenį. Taip jie kaistant vandeniui palaipsniui sušils ir lukštas neturėtų įskilti.

Tačiau taip verdant kiaušinius, reikėtų juos virti dviem minutėmis mažiau. Pavyzdžiui, jei norime, kad kiaušinis būtų pilnai kietas, tokiu būdu jį virti reikės ne 10, o 8 minutes. Tuo tarpu vidutiniškai kietus kiaušinius ne 6 su puse minutės, o 4 su puse ir t.t.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].