Gerai išvirti burokėliai su actu ir aliejumi – kas gali būti paprasčiau ir skaniau? Nenuostabu, kad jie keliauja į tokius svarbius patiekalus kaip silkė pataluose ir klasikinė mišrainė. Ši šakninė daržovė yra visiškai unikalaus, šiek tiek žemiško skonio su ryškiomis saldžiomis natomis. Tačiau be žinių, kaip tinkamai virti burokėlius, to atskleisti beveik neįmanoma.
Dažniausios burokėlių ruošimo klaidos lemia tai, kad jie arba susitraukia ir tampa guminiais, arba praranda visas sultis ir spalvą. Pasirodo, visa gudrybė – laiku pasūdyti. Kada tai daryti: prieš virimą ar po jo?
Kaip išvirti skanius burokėlius
Kad burokėliai būtų sultingi, saldūs ir sotūs, pirmiausia juos reikia įvertinti ir gaminimui rinktis tik aukščiausios kokybės daržoves. Deja, parduotuvių lentynose būna dažniausiai jau „pagyvenusios“ daržovės. Maisto gaminimui tai, žinoma, nėra gyvybiškai svarbu.. Bet patikėkite: net barščiai pasirodys skanesni, jei burokėliai bus švieži. Visgi yra keletas gudrybių, kurios padės net ir apvytusius burokėlius pagaminti itin gardžiai.
Kaip valyti burokėlius
Ironiška tai, kad burokėlių tiesiog nereikia valyti. Švelni burokėlių odelė išlaiko brangias sultis viduje. Todėl pakanka tik gerai nutrinti šakniavaisį kempine, kad pašalintumėte nešvarumus. Tuo pačiu metu jokiu būdu nenupjaukite viršūnių ir šaknų, kad odelė išliktų kuo sveikesnė ir vientisa.
Kaip sūdyti burokėlius
Daugelis linkę manyti, kad sūdymo etapas neturi įtakos gaminio virimui. Taip pat yra nuomonė, kad gaminant druska išgaruoja. Turėtumėte pamiršti šiuos mitus.
Druskos reikia įdėti pačioje pradžioje, net prieš panardinant burokėlius į vandenį. Ir jums nereikia pagailėti druskos! Tai reikalinga ne tiek skoniui pagerinti, kiek skysčio tankumui padidinti. Jei įbersite daugiau druskos, sultys mažiau išsiskirs – taigi, šakniavaisiai išliks sultingesni.
Ko pridėti, verdant burokėlius
Be druskos, jums gali padėti dar du ingredientai. Pirma, tai citrinos sultys. Būtent rūgštis padės tamsiai raudonai spalvai išlikti kuo sodresnei.
Antra, tai augalinis aliejus. Tai niekaip nepaveiks produkto skonio, tačiau sukurs apsauginę plėvelę, kurios dėka vanduo išgaruos daug lėčiau, o burokėliai greičiau išvirs. Kaip žinia, burokėliai verdami ilgai ir kyla pavojus, kad vanduo per greitai išgaruos.
Kiek virti burokėlius
Kelioms daržovėms su dideliu vandens kiekiu pakanka dviejų valandų. Priklauso nuo jų dydžio ir nuo to, ar virdami įpylėte aliejaus. Nebaisu pervirti burokėlius, baisu nebaigti virti. Todėl būtinai patikrinkite, ar jie išvirę mezgimo virbalu, plonu peiliu ar mediniu iešmeliu, pasiekiančiu patį centrą.
Iš virtų burokėlių galite paruošti daugybę užkandžių ir salotų. Daug receptų rasite ir mūsų svetainėje! Patys šakniavaisiai yra labai naudingi širdžiai ir visai širdies bei kraujagyslių sistemai. Rekomenduojame įtraukti juos į savo mitybą!