Troškinti kopūstai labai naudingi žmogaus organizmui: jie stiprina imuninę sistemą, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, gerina nervų sistemos veiklą bei aprūpina organizmą reikalingais mikroelementais. Būtent todėl šį kartą pakalbėsime apie tai, kokių taisyklių vertėtų laikytis troškinant kopūstus.
Baltagūžis kopūstas
- Renkantis šią daržovę svarbu įsitikinti, kad jos lapai nėra pažeisti. Jie turi būti gana standūs ir neturintys spalvų pokyčių.
- Baltagūžį kopūstą troškinkite su morkomis ir svogūnais. Svogūnus ir morkas smulkiai supjaustykite, pakepinkite augaliniame aliejuje maždaug 5 minutes, kol įgaus auksinį atspalvį.
- Kopūstą susmulkinkite ir suberkite į keptuvę, šiek tiek pakepinkite. Po 5 minučių įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite pomidorų padažo.
- Troškinkite maždaug 40 minučių.
Raudongūžis kopūstas
- Raudongūžiai kopūstai turi turėti ryškiai violetinius lapus.
- Šį kopūstą galima troškinti be kitų papildomų daržovių. Tiesiog susmulkinkite kopūstą, įberkite druskos, pipirų ir šiek tiek muskato riešuto, įpilkite porą šaukštų acto ir troškinkite su trupučiu aliejaus keramikiniame arba stikliniame inde. Pagardinkite pomidorų padažu.
- Troškinti kopūstai bus dar skanesni, jei troškinimo pabaigoje įmaišysite svieste pakeptų kvietinių miltų (po 1 a.š. miltų 1 kg kopūstų).
Rauginti kopūstai
- Rauginti kopūstai turi būti be dėmių, traškūs, rūgštokai sūraus skonio.
- Prieš troškindami, raugintus kopūstus sudėkite į kiaurasamtį ir nuplaukite vandeniu.
- Troškinkite kartu su smulkintu svogūnu, įberkite druskos ir pipirų, įpilkite šiek tiek vandens.
- Raugintus kopūstus troškinkite 40–45 minutes, įdėkite šiek tiek pomidorų padažo ir įberkite cukraus.
Žiediniai kopūstai
- Žiedinių kopūstų žiedynai turi būti tvirti ir balti, o lapai – žali ir sveiki.
- Padalinkite žiedynus, supjaustykite.
- Kelias minutes pakepinkite augaliniame aliejuje, įberkite druskos, įdėkite pomidorų padažo, įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite 15–20 min.
- Prieš patiekdami įberkite šviežių žolelių.
Briuselio kopūstai
- Briuselio kopūstai turi būti pakankamai tvirti ir sodrios spalvos.
- Supjaustykite ketvirčiais arba puselėmis, pakepinkite aliejuje su porais arba svogūnais. Pagardinkite druska, pipirais. Troškinkite, kol suminkštės. Jei norite, galite įpilti šiek tiek grietinės, sumaišytos su vandeniu, o ištroškintus kopūstus galima apibarstyti sūriu.
- Baigiant troškinti Briuselio kopūstus, rekomenduojama įdėti citrinos griežinėlį.
Brokoliai
- Brokolių lapai turi būti nepažeisti, rinkitės pakankamai ryškios spalvos daržoves.
- Nuplaukite brokolius, išardykite į žiedynus ir sudėkite į keptuvę su augaliniu aliejumi. Brokolius troškinkite 20 minučių, įberkite druskos ir kitų mėgstamų prieskonių.