Troškinti kopūstai pagrįstai vadinami vienu iš labiausiai paplitusių slavų virtuvės patiekalų. Troškinimui jie naudoja ir paprastus baltus, ir raudonus kopūstus, netgi Briuselio kopūstus, žiedinius kopūstus ar brokolius. Troškinti kopūstai gali būti patiekiami kaip atskiras patiekalas arba atstoti garnyrą prie bulvių, grybų, dešros, jie taip pat gali būti kitų patiekalų dalis.
Troškinti kopūstai yra labai naudingi žmogaus organizmui: jie stiprina imuninę sistemą, normalizuoja cholesterolio kiekį, gerina nervų sistemos veiklą ir aprūpina organizmą reikalingais mikroelementais. Štai kodėl mes parengėme keletą patarimų, kaip tinkamai troškinti kopūstus ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis šią daržovę parduotuvėje ar turguje.
Baltieji kopūstai
1. Rinktis daržovę turėtumėte atsakingai. Troškinimui skirti kopūstai turėtų būti padengti šviežiais, gražiai žaliais lapais, pati kopūsto galva turėtų būti traški.
2. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos keptuvėje su įkaitintu augaliniu aliejumi. Kepkite maždaug 5 minutes, kol daržovės įgaus auksinį atspalvį.
3. Susmulkinkite kopūstus ir suberkite juos į keptuvę prie daržovių, šiek tiek pakepinkite. Po 5 minučių įpilkite nedidelį kiekį vandens, smulkintų pomidorų arba saldintos pomidorų pastos.
4. Žieminiai kopūstai turėtų būti troškinami 40 minučių, o šviežiems kopūstams turėtų pakakti 15 minučių. Patiekite juos šaltus arba šiltus, su grietine, majonezu ar žolelėmis.
Raudonieji kopūstai
1. Raudonieji kopūstai parenkami pagal tą patį principą, kaip ir baltieji, tačiau šis kopūstas turėtų turėti ryškiai violetinius lapus.
3. Yra keletas raudonųjų kopūstų troškinimo recepto paslapčių. Galite naudoti ne įprastą actą, o ryžių ar obuolių sidro actą ir pridėti šiek tiek cukraus. Tai patiekalui suteiks naujų skonių. Kai kurios šeimininkės kopūstus pasūdo ne iš pradžių, o likus 10 minučių iki jų troškinimo pabaigos.
4. Troškinti kopūstai bus dar skanesni, jei gaminimo pabaigoje į juos įmaišykite kvietinius miltus, santykiu 1 valgomasis šaukštas miltų 1 kg kopūstų.
Rauginti kopūstai
1. Rinkdamiesi troškinti raugintus kopūstus, atkreipkite dėmesį, kad jie būtų baltai auksinės spalvos, be dėmių, traškūs, rūgščiai-sūraus skonio.
2. Prieš troškindami, pašalinkite rūgšties perteklių, kopūstus praplaukite kiaurasamtyje po tekančiu vandeniu. Aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, suberkite kopūstus, išmaišykite, įpilkite truputį vandens, druskos ir pipirų.
3. Kopūstus troškinkite 40–45 minutes, tada įpilkite pomidorų pastos, prieskonių ir cukraus, troškinkite dar kelias minutes.
Žiediniai kopūstai
1. Žiedinių kopūstų žiedynai turi būti tvirti ir balti, o lapai – žali ir švieži.
2. Norėdami troškinti žiedinius kopūstus, padalykite galvą į žiedynus, nuplaukite ir supjaustykite dar smulkiau. Kepkite augaliniame aliejuje keletą minučių, įberkite druskos, pomidorų pastos, vandens ir troškinkite 15–20 minučių.
3. Prieš patiekiant, nepamirškite įberti šviežių žolelių.
Briuselio kopūstai
1. Rinkdamiesi Briuselio kopūstus, ieškokite mažų, kietų, ryškiai žalių kopūstų galvučių.
2. Viena iš Briuselio kopūstų gamybos paslapčių yra ta, kad jie prieš gaminant turi būti apverdami su citrinos skiltele 5 minutes.
3. Dabar kopūstų galvutes supjaustykite ketvirčiais ar puselėmis, kepkite aliejuje su porais ar svogūnais. Kepimo eigoje pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite, kol suminkštės. Jei norite, įpilkite šiek tiek grietinės, sumaišytos su vandeniu, o paruoštus kopūstus galima apibarstyti sūriu.
Brokoliai
1. Brokolio lapai turi būti švieži ir nepažeisti, todėl rinkitės ryškiai žalią kopūsto galvą.
2. Prieš ruošdami kopūstą gerai nuplaukite, išardykite žiedynus ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Troškinkite brokolius 20 minučių, įberkite druskos ir prieskonių.
Žinoma, tai tik pagrindinės rekomendacijos, kaip tinkamai troškinti kopūstus. Tačiau daugeliui to pakaks, kad pasigamintų sveiką ir skanų patiekalą. Skanaus!