Svogūnai nemėgsta didelės drėgmės ir aukštos temperatūros. Tokiomis sąlygomis jie greitai pradeda pūti. Nelaikykite svogūnų plastikiniuose maišeliuose. Bet kokios daržovės, jei žinote, kaip jas teisingai laikyti ir kokios sąlygos joms netinka, gali būti naudojamos ilgą laiką. Svogūnų laikymo taisyklės labai panašios į česnakų laikymo sąlygas – didelė drėgmė ir karštis jiems netinka. Svogūnus geriausia laikyti vėsioje, sausoje, tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke, rūsyje ar garaže. Žemiau skaitykite apie tai, kaip laikyti svogūnus su lukštais ir jau nuluptus.
Patarimai, kaip saugiai ir ilgai išlaikyti svogūnus
- Patarimas 1. Optimali svogūnų laikymo temperatūra yra 4–10 laipsnių. Tokiomis sąlygomis svogūnai geriausiai išsilaiko.
- Patarimas 2. Svarbu užtikrinti gerą vėdinimą, kad būtų išvengta pelėsių ir puvimo. Tiks atviras krepšelis, tinklinis krepšys ar net pėdkelnės.
- Patarimas 3. Nepalikite svogūnų plastikiniuose maišeliuose, nes dėl prastos oro cirkuliacijos jie gali greitai sugesti.
- Patarimas 4. Tamsa padeda svogūnams išsilaikyti ilgiau. Saulės šviesos trūkumas sumažina temperatūros ir drėgmės svyravimus.
- Patarimas 5. Nelaikykite visos svogūno galvutės šaldytuve, nes ji lengvai sugeria drėgmę. Dėl to svogūnas gali tapti minkštas ir greičiau sugesti.
Kaip laikyti įvairių rūšių svogūnus
Nuluptų, pjaustytų, keptų ir marinuotų svogūnų laikymo taisyklės skiriasi.
- Nuluptus sveikus svogūnus reikia sudėti į sandarų indą ir laikyti 4 laipsnių temperatūroje ne ilgiau kaip 10-14 dienų.
- Susmulkintus svogūnus galima suvynioti į maistinę plėvelę, padėti į šaldytuvą arba užšaldyti.
- Paruošti svogūnai (kepti, virti, troškinti) sandariame inde išsilaikys 3-5 dienas.
- Marinuoti svogūnai gerai išsilaikys apie 6 mėnesius. Norėdami juos užmarinuoti, nuluptus svogūnus sudėkite į stiklinį ar keraminį indelį, pripildytą acto ir druskos, cukraus bei prieskonių mišinio.