„Jei valgysite košes, būsite sveikas visą gyvenimą!” – taip sako populiari patarlė, kurios išmintis neabejotinai yra neįkainojama. Ne veltui pediatrai nuo septynių mėnesių pataria į vaikų racioną įtraukti maistingas kruopas.
Pamenate darželio ryžių košę? Ne kiekvienas virėjas gali pagaminti tokį skanų maistą! Kiekvienos kruopos turi savų gaminimo gudrybių: kai kurias geriau mirkyti per naktį, o kitas virti vos porą minučių. Ir šiandien mes atskleisime skanių košių iš populiarių kruopų paslaptis.
Skanių kruopų gaminimo gudrybės
Norėdami gauti sodrią ir švelnią ryžių košę, užvirkite 1 litrą pieno, įberkite druskos ir cukraus pagal skonį, tada įpilkite 1 puodelį nuplautų ryžių. Virkite 2-3 minutes, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite šiltai. Po 30 minučių košė paruošta valgyti!
Grikius galima mirkyti per naktį, o ryte pakanka vandenį pakeisti, nuplauti ir užvirti. Klasikinis grikių be mirkymo receptas: reikia paimti vieną dalį grikių ir dvi dalis vandens, užvirti, nukelti nuo ugnies ir palikti pastovėti 15 minučių.
Avižiniai dribsniai bus minkštesni ir skanesni, jei bus paruošti vakare ir palikti iki pusryčių. Dribsniams reikia paimti 1 litrą pieno, užvirti, nukelti nuo ugnies ir suvynioti. Ryte košę tiesiog reikia pašildyti.
Klaidinga manyti, kad manų kruopos turėtų būti pilamos į verdantį pieną. Košė pasirodys skanesnė ir be gabalėlių, jei užpilsite 4 šaukštus manų kruopų su litru pieno ir maišant užvirsite. Po 2 minučių išjunkite ugnį ir uždenkite, palikite 20 minučių.
Kukurūzų košė yra bene vienintelė mūsų sąraše, kurią reikia virti ilgai, per 30 minučių. 1 šaukštui kruopų reikia 2,5 šaukšto vandens, supilkite kruopas į verdantį vandenį. Dažnai tokia košė ruošiama orkaitėje: nuplautas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite druskos, cukraus, razinų pagal skonį, uždenkite ir padėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 40 minučių. Tada išimkite puodą ir sumaišykite turinį, grąžinkite jį atgal dar 10 minučių į orkaitę.
Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptį, kaip gaminti gardžias košes, tiesa?